Διαβάζοντας το (μέτριο) βιβλίο του Βασίλη Κρεμμυδά για την "Σύντομη ιστορία του Ελληνικού κράτους", συνειδητοποίησα μια μεγάλη αδικία που υφιστάμεθα όλοι εμείς οι γνήσιοι βασιλικοί. Και εξηγούμαι:
Το κύριο χαρακτηρηστικό των βασιλικών είναι η πίστη και υποταγή στο θεσμό της μοναρχίας. Κατ' επέκταση η πίστη και υποταγή στους κανόνες που διέπουν το θεσμό αυτό καθεαυτό, αλλά και, κατ' επέκταση, γενικώς στους νόμους και κανόνες.
Τη μαύρη ημέρα της 23 Οκτωβρίου 1862 λοιπόν, ο βασιλιάς Όθωνας και η βασίλισσα Αμαλία απέπλευσαν από την Ελλάδα, καταδιωκόμενοι από αναρχικά πνεύματα της εποχής, συνεπικουρούμενα από τις βρετανικές ανάγκες. Ο Όθων, της βαυαρικής δυναστείας των Wittelsburg, είχε ήδη βασιλεύσει στην Ελλάδα 30 χρόνια. Δεν παραιτήθηκε ποτέ. Τον Μάρτιο του 1863 βασιλιάς ορίζεται στη θέση του ο Γεώργιος ο Α' της δανέζικης δυναστείας των Γκλύξμπουργκ (παρακλάδι της δυναστείας των Oldenbourg). Ο Όθωνας πέθανε το 1866 στη Βαυαρία και θάφτηκε, κατ' απαίτησή του, ντυμένος με την ελληνική παραδοσιακή φουστανέλα. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν τα τελευταία του λόγια να ήταν "Ελλάδα, Ελλάδα μου, αγαπημένη μου Ελλάδα!".
Ο Όθων στη Βαυαρία, στα γεράματα. Πάντα με τη φουστανέλα. |
Είναι λοιπόν φανερό πως η τοποθέτηση του Γεωργίου του Α' είναι παράνομη και καταχρηστική. Ο πραγματικός διαδοχος του ελληνικού θρόνου δεν είναι ο Κωνσταντίνος, όπως διατυμπανίζουν σύγχρονοι πλανεμένοι φιλοβασιλικοί, αλλά ο διάδοχος του Όθωνα. Αλλά ποιος είναι αυτός;
ΨΥΛΛΟΙ ΣΤΑ ΑΧΥΡΑ
Ψάχνοντας λοιπόν βρίσκει εύκολα κανείς πως ο Όθωνας, 2ος γυιος του Λούντβιχ του Α' της Βαυαρίας, δεν είχε παιδιά. Οπότε θα πρέπει να ψάξουμε στα αδέρφια. Πριν ξεκινήσουμε όμως θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας 3 πράγματα:
- Ψάχνουμε για αγόρι
- Να ασπαστεί το δόγμα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας
- Να μην είναι ταυτόχρονα βασιλιάς αλλού
Ο 1ος γυιος του Λούντβιχ του Α' λοιπόν, ο Maximillian Joseph έγινε βασιλιάς της Βαυαρίας. Ο 2ος ήταν ο Όθωνας.
Η ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ LUITPOLD
3ος γυιος ο Luitpold (1886-1912). Δικαιωματικά αυτός έπρεπε να καλεστεί στη θέση του Όθωνα. Όμως από το 1864 ήταν αποροφημένος στα καθήκοντα του βασιλιά της Βαυαρίας καθώς αντικαθιστούσε το ανηψάκι του, γυιο του μεγάλου του αδερφού, του Maximillian Joseph. Δεν κυνήγησε ποτέ τον ελληνικό θρόνο παρ΄ότι δικαιωματικά του ανήκε. Είχε 3 γυιους.
Luitpold |
Ο 1ος γυιος, Ludwig ο Γ' της Βαυαρίας, είναι ο επόμενος υποψήφιος. Αυτός είχε πρόβλημα με το σόι της γυναίκας του (πρωτότυπο;). Συγκεκριμένα ο θείος της, φανατικός καθολικός, τον έβαλε να παραιτηθεί από τον ελληνικό θρόνο για να μην του γίνουν τα ανήψια ορθόδοξα. Τελικά δεν κακόπεσε γιατί πήρε το θρόνο της Βαυαρίας από το ανηψάκι του που βγήκε βλαμμένο (ψυχική νόσο).
Ludwig III. Τον έφαγε το σόι της γυναίκας του. |
Έτσι, η γραμμή διαδοχής πέρασε στο μικρότερο αδερφό του Ludwig III και 2ο γυιο του Luitpold, Leopold. Με το που πέθανε, το 1930, τα δικαιώματα του ελληνικού θρόνου πέρασαν στο γυιο του, Georg.
Πρίγκιπας Leopold της Βαυαρίας |
O Georg (1880-1943) ήταν ο αγαπημένος εγγονός και των δυο (βασιλιάδων) παππούδων του. Παντρεύτηκε το 1912 την Αρχιδούκισσα Ισαβέλα της Αυστρίας. Η Ισαβέλα τον αφησε σύξυλλο κατά τη διάρκεια του μήνα του μέλιτος κι ενώ ήδη είχαν επισκεφθεί Ουαλλία, Παρίσι και Αλγέρι (ίσως κάποια διαφωνία μεταξύ τους για το που να πάνε μετά το Παρίσι;). Τεσπά, δεν την ξεπέρασε ποτέ μάλλον (εκείνη τον ξεπέρασε μια χαρά και τά'φτιαξε μ'έναν αυστριακό γιατρό) και κατέληξε στα 39 του να γίνει καθολικός παππάς. Και ως καθολικός παππάς, το ξεχνάμε το στέμμα της Ελλάδος, σωστά; Και δεν πρόλαβε να αφήσει απογόνους. Ο μπαμπάς όμως είχε έναν ακόμη γυιο. Τον πρίγκηπα Κόνραντ της Βαυαρίας.
Georg. Και ωραίο παιδί, και καλό παιδί (πάν'απ'όλα). Κι από καλή οικογένεια. |
Με τον πρίγκηπα Κόνραντ της Βαυαρίας λοιπόν (1883-1969), 2ο και τελευταίο γυιο του Leopold, μικρό αδερφό του Georg, μπαίνουμε στα "θολά νερά" της ελληνικής διαδοχής. O Konrad πουθενά (δηλ. στη Wikipedia) δεν αναφέρεται ως δικαιωματικός διάδοχος του ελληνικού θρόνου (αυτό βεβαίως ισχύει μέχρι να ποστάρω αυτό το άρθρο). Από το 1943 όμως, με το θάνατο του αδερφού του Georg, και μέχρι το θάνατό του το 1969, είναι ο διάδοχος του ελληνικού θρόνου. Ίσως η βαλίτσα είχε πάει τόσο μακριά που το ξέχασε και ο ίδιος. Αν και δεν τις έχω τις βασιλικές οικογένειες να ξεχνάνε ένα βασίλειο. Ο Κόνραντ έκανε ένα γυιο, τον Πρίγκηπα Ευγένιο της Βαυαρίας (1925-1997) ο οποίος παντρεύτηκε αλλά δεν έκανε παιδιά. Ο Ευγένιος λοιπόν ήταν ο διάδοχος από το θάνατο του μπαμπά του (1969) μέχρι το 1997.
O Ευγένιος όταν έπαιζε στον Άγιαξ |
Με τον Ευγένιο λοιπόν χάνεται η διαδοχή του ελληνικού θρόνου μέσω της οικογένειας του παππού του, Leopold, και αναγκαζόμαστε να γυρίσουμε στον προπάππου του, Luitpold. Φεύγουμε λοιπόν από τον Leopold που ήταν ο 2ος γυιος της οικογένειας Luitpold, και πάμε στον 3ο και τελευταίο γυιο του, Franz Joseph (1852-1907). Αυτός είχε μόνο ένα γυιο, τον Πρίγκηπα Heinrich της Βαυαρίας (1884-1916) ο οποίος σκοτώθηκε στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο. Πάει λοιπόν και η οικογένεια του Franz Joseph και μαζί του τερματίζει και όλη γραμμή του Luitpold!
Η ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ADALBERT
Αναγκαζόμαστε λοιπόν να ξαναγυρίσουμε πίσω στον πατέρα του Όθωνα, Loudwig Α', και πάμε στον 4ο και τελευταίο γυιό του, τον πρίγκηπα Adalbert της Βαυαρίας (1828-1875). Ο Adalbert παντρεύτηκε Ισπανίδα και δημιούργησε το ισπανικό παράρτημα της βαυαρικής δυναστείας. Εδώ μπαίνουμε σε πιο φανατικά καθολικά νερά, αλλά ας δούμε που θα βγούμε:
Ο Ludwig Ferdinand |
Πρώτος του γυιος ο Ludwig Ferdinand (1859-1949) o οποίος απέκτησε με τη σειρά του δυο γυιους.
- Ο 1ος ήταν ο Πρίγκηπας Φερδινάνδος της Βαυαρίας (1884-1958) που κι αυτός απέκτησε δυο γυιους.
- Ο Λουίς Αλφόνσο της Ισπανίας (1906-1983) που πέθανε ανύπαντρος.
- Ο Χοσέ Ευγένιος της Ισπανίας (1909-1966) που έκανε δυο γυιους
- Πρώτο τον Don Fernando Juan de Baviera y de Mesía (1937). Έκανε μόνο μια κόρη (γεννημένη το 1974)
- Δεύτερο τον Don Luis Alfonso de Baviera y de Mesía (1942-1966). Πέθανε 24 χρονών σε αυτοκινητιστικό.
- Δεύτερος γυιος του Ludwig Ferdinand ήταν ο -συνονόματος με τον παππού του- πρίγκηπας Adalbert της Βαυαρίας (1886-1970). Αυτός απέκτησε (έκπληξη!) δυο γυιους:
- Πρώτος ο Πριγκηπας Κωνσταντίνος της Βαυαρίας (1920-1969), δημοσιογράφος της Süddeutsche Zeitung, συγγραφέας και πολιτικός. Έλαβε μέρος στην αποτυχημένη προσπάθεια δολοφονίας του Χίτλερ το 1944. Απέκτησε δυο γυιους.
- Πρώτος ο πρίκηπας Leopold της Βαυαρίας (1943-). Πρωταθλητής αγώνων αυτοκινήτων, κυρίως με Porshe και BMW. Παντρεύτηκε μια κοινή θνητή και έκανε το πρώτο του παιδί εκτός γάμου, το 1972.
Leopold, o ταχύς |