Διάσημα μπλοκ κρατών είναι
- το σκανδιναυικό με Σουηδία, Δανία, Φιλλανδία και Νορβηγία να αλληλοψηφίζονται
- το γιουγκοσλαβικό με Βοσνία, Κροατία, Σλοβενία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία (και σε λίγο και Κόσοβο)
- το σοβιετικό με 10 χώρες
- το διάσημο ελληνοκυπριακό
- το φημολογούμενο βαλκανικό με Ελλάδα, Αλβανία, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία να ψηφίζουν (κυρίως) Ελλάδα
Η γνώμη μου (και λόγος ύπαρξης αυτής της δημοσίευσης) είναι πως οι γείτονες δεν αλληλοψηφίζονται επειδή αγαπιούνται παράφορα (δυστυχώς), αλλά επειδή υπάρχουν μειονότητες με διαφορετική εθνική συνείδηση που ψηφίζουν το τραγούδι τους. πχ Σέρβοι στη Βοσνία, έλληνες και τούρκοι στη Γερμανία, αλβανοί στην Ελλάδα, ρώσοι στην Εσθονία κλπ
Αν σκεφτούμε πως το σύνολο των διαγωνιζόμενων στον τελικό ήταν 24 χώρες, βλέπουμε πως σε κάθε χώρα αναλογεί περίπου ένα 4% των ψήφων. Οι ψήφοι σε ένα τόσο υποκειμενικό θέμα όπως "το πιο ωραίο τραγούδι" έχουν πολύ μεγάλη διασπορά με αποτέλεσμα να χρειάζεσαι ένα 10% των συνολικών ψήφων για να πάρεις την πρωτιά (δηλαδή το 12άρι). Για να πειστείται για το μέγεθος της διασποράς των ψήφων, απλά ρωτήστε συγγενείς και φίλους τι ψήφισαν: η δικιά μου μικρή δημοσκόπηση έδειξε Αρμενία 2, Ισπανία 1, Γαλλία 1, Βρετανία 1, Αλβανία 1, Σουηδία 1, Νορβηγία 1
Το αποτέλεσμα είναι οι συγκεντρωμένοι ψήφοι των αλβανών στην ελλάδα (3%;) να έχουν πολύ μεγάλη σημασία στο τελικό αποτέλεσμα. Αν σκεφτείται πως κάποιος που ψηφίζει τη χώρα του έχει ένα λόγο παραπάνω να ψηφίσει πάνω από μία φορά (αντίθετα με κάποιον που ψηφίζει το τραγούδι που του αρέσει) τότε οι βαθμολογίες των βαλκανικών χωρών αρχίζουν να έχουν νόημα: μεγάλη βαθμολογία κάθε χρόνο από την Ελλάδα στην Αλβανία, μεγάλη βαθμολογία στην Ελλάδα από τους φοιτητές μας στη Βουλγαρία, την Ρουμανία, αλλά και την Βρετανία. Σημειώστε πως εκεί σαν ποσοστό επί των κατοίκων οι έλληνες ίσως είναι λίγοι, αλλά σαν ποσοστό επί των νέων ανθρώπων (που κυρίως ασχολούνται με τον διαγωνισμό) είναι πολύ σημαντικό.
Στο λεγόμενο "γιουγκοσλαβικό μπλοκ" τα ποσοστό των σέρβων στις παλιές τους επαρχίες είναι αρκετά σημαντικά ώστε να τους εξασφαλίσουν φέτος 10άρι από τους (μισητούς) Κροάτες και την ΠΓΔΜ και 12άρι από Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Βοσνία. Οι σκοπιανοί που με το 1/3 του πληθυσμού να είναι αλβανοί προτίμησε να δώσει το 12άρι στην Αλβανία. Όλα αρχίζουν και φαίνονται λογικά...
Το πιο ενδιαφέρον μπλοκ όμως είναι των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.
Οι βαλτικές χώρες μισούν τους Ρώσους οι οποίοι κατά την διάρκεια της ΕΣΣΔ, προσπάθησαν να εποικήσουν τα εδάφη τους. Απότέλεσμα είναι το ποσοστό των ρώσων στην Εσθονία, την Λετονία και την Λιθουανία να φτάνει το 26%, 27% και 5% αντίστοιχα. Με τέτοια διαφορά, δεν ήταν περίεργοι οι βαθμοί που έδωσαν οι βαλτικές στη Ρωσία: 12, 12 και 12.
Νοτιότερα, οι Λευκορώσοι με 11% ρώσους υπήκοους και 3% ουκρανούς, έδωσαν το 12άρι στη Ρωσία και το 10άρι στην Ουκρανία.
Πιο κάτω οι Μολδαβοί με βασικές μειονότητες τους ρώσους και τους ουκρανούς επίσης, έδωσαν 10 στη Ρωσία και 7 στην Ουκρανία. Γιατί οι Μολδαβοί είναι συγγενείς με τους Ρουμάνους. Το 12άρι στη Ρουμανία λοιπόν (το ένα εκ των 2 που πήρε η Ρουμανία στα τελικά).
Πάμε κατά τον Καύκασο και ξεκινάμε από την Γεωργία. Εδώ μεγαλύτερες μειονότητες είναι οι αρμένιοι και οι αζέροι στα σύνορα. Οι ρώσοι είναι στο 1,5%. Τα φετινά αποτελέσματα: Αρμενία 12, Ρωσία 8, Αζερμπαϊτζάν 7
Ακόμη πιο νότια, στην Αρμενία, υπάρχει μια μικρή μόνο μειονότητα ρώσων. Προφανώς σε συνδιασμό με το καλό τραγούδι, το 12άρι πήγε στη Ρωσία. Παλαιότερα υπήρχε και σημαντική μειονότητα αζέρων οι οποίοι όμως έφυγαν και ανταλάχτηκαν με τους αρμένιους του Αζερμπαϊτζάν μετά τον πόλεμο του Ναγκόρνο - Καραμπάχ τη δεκαετία του '90. Η Αρμενία δεν έδωσε πόντο στο (γειτονικό μεν, μισητό δε) Αζερμπαϊτζάν. Το Αζερμπαϊτζάν δεν έδωσε πόντο στη (γειτονική μεν, μισητή δε) Αρμενία.
Το Αζερμπαϊτζάν έδωσε το 12άρι στην φυλετικά συγγενή Τουρκία αλλά οι εκεί επικρατούσες συνθήκες ψηφοφορίας σε συνδιασμό με το ότι οι αζέροι ψήφιζαν πρώτη φορά σε eurovision κάνει την κατάσταση να ξεφεύγει από τα όρια της στατιστικής επεξεργασίας. Πάντως και οι ρώσοι πήραν ένα 8άρι (τρίτοι).
Την επόμενη φορά που θα στοιχηματίσετε λοιπόν για τον νικητή της eurovision, ακούστε τα τραγούδια και μετά συνυπολογίστε τις παραπάνω σταθερές. Η ποιότητα των τραγουδιών παραμένει σημαντικό στοιχείο για όλους.
Τα στοιχεία των μειονοτήτων πάρθηκαν από την Wikipedia. Θα χαρώ κάποιος να με διορθώσει ή να σχολιάσει σχετικά με αυτά.