Παρασκευή, Μαΐου 30, 2008

Διπλωματία, εθνογραφία και (ολίγη) από Eurovision

Συνεχίζω με το αγαπημένο μου θέμα, τον λόγο δηλαδή που υπάρχουν τα διάσημα "μπλοκ" στην Eurovision. Μπλοκ που επηρεάζουν την τελική βαθμολογία δίνοντας ένα καλό πλεονέκτημα εξ αρχής σε κάποιες χώρες.

Διάσημα μπλοκ κρατών είναι
  • το σκανδιναυικό με Σουηδία, Δανία, Φιλλανδία και Νορβηγία να αλληλοψηφίζονται
  • το γιουγκοσλαβικό με Βοσνία, Κροατία, Σλοβενία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία (και σε λίγο και Κόσοβο)

  • το σοβιετικό με 10 χώρες

  • το διάσημο ελληνοκυπριακό

  • το φημολογούμενο βαλκανικό με Ελλάδα, Αλβανία, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία να ψηφίζουν (κυρίως) Ελλάδα


Η γνώμη μου (και λόγος ύπαρξης αυτής της δημοσίευσης) είναι πως οι γείτονες δεν αλληλοψηφίζονται επειδή αγαπιούνται παράφορα (δυστυχώς), αλλά επειδή υπάρχουν μειονότητες με διαφορετική εθνική συνείδηση που ψηφίζουν το τραγούδι τους. πχ Σέρβοι στη Βοσνία, έλληνες και τούρκοι στη Γερμανία, αλβανοί στην Ελλάδα, ρώσοι στην Εσθονία κλπ

Αν σκεφτούμε πως το σύνολο των διαγωνιζόμενων στον τελικό ήταν 24 χώρες, βλέπουμε πως σε κάθε χώρα αναλογεί περίπου ένα 4% των ψήφων. Οι ψήφοι σε ένα τόσο υποκειμενικό θέμα όπως "το πιο ωραίο τραγούδι" έχουν πολύ μεγάλη διασπορά με αποτέλεσμα να χρειάζεσαι ένα 10% των συνολικών ψήφων για να πάρεις την πρωτιά (δηλαδή το 12άρι). Για να πειστείται για το μέγεθος της διασποράς των ψήφων, απλά ρωτήστε συγγενείς και φίλους τι ψήφισαν: η δικιά μου μικρή δημοσκόπηση έδειξε Αρμενία 2, Ισπανία 1, Γαλλία 1, Βρετανία 1, Αλβανία 1, Σουηδία 1, Νορβηγία 1

Το αποτέλεσμα είναι οι συγκεντρωμένοι ψήφοι των αλβανών στην ελλάδα (3%;) να έχουν πολύ μεγάλη σημασία στο τελικό αποτέλεσμα. Αν σκεφτείται πως κάποιος που ψηφίζει τη χώρα του έχει ένα λόγο παραπάνω να ψηφίσει πάνω από μία φορά (αντίθετα με κάποιον που ψηφίζει το τραγούδι που του αρέσει) τότε οι βαθμολογίες των βαλκανικών χωρών αρχίζουν να έχουν νόημα: μεγάλη βαθμολογία κάθε χρόνο από την Ελλάδα στην Αλβανία, μεγάλη βαθμολογία στην Ελλάδα από τους φοιτητές μας στη Βουλγαρία, την Ρουμανία, αλλά και την Βρετανία. Σημειώστε πως εκεί σαν ποσοστό επί των κατοίκων οι έλληνες ίσως είναι λίγοι, αλλά σαν ποσοστό επί των νέων ανθρώπων (που κυρίως ασχολούνται με τον διαγωνισμό) είναι πολύ σημαντικό.


Στο λεγόμενο "γιουγκοσλαβικό μπλοκ" τα ποσοστό των σέρβων στις παλιές τους επαρχίες είναι αρκετά σημαντικά ώστε να τους εξασφαλίσουν φέτος 10άρι από τους (μισητούς) Κροάτες και την ΠΓΔΜ και 12άρι από Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Βοσνία. Οι σκοπιανοί που με το 1/3 του πληθυσμού να είναι αλβανοί προτίμησε να δώσει το 12άρι στην Αλβανία. Όλα αρχίζουν και φαίνονται λογικά...

Το πιο ενδιαφέρον μπλοκ όμως είναι των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.
Οι βαλτικές χώρες μισούν τους Ρώσους οι οποίοι κατά την διάρκεια της ΕΣΣΔ, προσπάθησαν να εποικήσουν τα εδάφη τους. Απότέλεσμα είναι το ποσοστό των ρώσων στην Εσθονία, την Λετονία και την Λιθουανία να φτάνει το 26%, 27% και 5% αντίστοιχα. Με τέτοια διαφορά, δεν ήταν περίεργοι οι βαθμοί που έδωσαν οι βαλτικές στη Ρωσία: 12, 12 και 12.

Νοτιότερα, οι Λευκορώσοι με 11% ρώσους υπήκοους και 3% ουκρανούς, έδωσαν το 12άρι στη Ρωσία και το 10άρι στην Ουκρανία.

Πιο κάτω οι Μολδαβοί με βασικές μειονότητες τους ρώσους και τους ουκρανούς επίσης, έδωσαν 10 στη Ρωσία και 7 στην Ουκρανία. Γιατί οι Μολδαβοί είναι συγγενείς με τους Ρουμάνους. Το 12άρι στη Ρουμανία λοιπόν (το ένα εκ των 2 που πήρε η Ρουμανία στα τελικά).

Πάμε κατά τον Καύκασο και ξεκινάμε από την Γεωργία. Εδώ μεγαλύτερες μειονότητες είναι οι αρμένιοι και οι αζέροι στα σύνορα. Οι ρώσοι είναι στο 1,5%. Τα φετινά αποτελέσματα: Αρμενία 12, Ρωσία 8, Αζερμπαϊτζάν 7

Ακόμη πιο νότια, στην Αρμενία, υπάρχει μια μικρή μόνο μειονότητα ρώσων. Προφανώς σε συνδιασμό με το καλό τραγούδι, το 12άρι πήγε στη Ρωσία. Παλαιότερα υπήρχε και σημαντική μειονότητα αζέρων οι οποίοι όμως έφυγαν και ανταλάχτηκαν με τους αρμένιους του Αζερμπαϊτζάν μετά τον πόλεμο του Ναγκόρνο - Καραμπάχ τη δεκαετία του '90. Η Αρμενία δεν έδωσε πόντο στο (γειτονικό μεν, μισητό δε) Αζερμπαϊτζάν. Το Αζερμπαϊτζάν δεν έδωσε πόντο στη (γειτονική μεν, μισητή δε) Αρμενία.

Το Αζερμπαϊτζάν έδωσε το 12άρι στην φυλετικά συγγενή Τουρκία αλλά οι εκεί επικρατούσες συνθήκες ψηφοφορίας σε συνδιασμό με το ότι οι αζέροι ψήφιζαν πρώτη φορά σε eurovision κάνει την κατάσταση να ξεφεύγει από τα όρια της στατιστικής επεξεργασίας. Πάντως και οι ρώσοι πήραν ένα 8άρι (τρίτοι).

Την επόμενη φορά που θα στοιχηματίσετε λοιπόν για τον νικητή της eurovision, ακούστε τα τραγούδια και μετά συνυπολογίστε τις παραπάνω σταθερές. Η ποιότητα των τραγουδιών παραμένει σημαντικό στοιχείο για όλους.

Τα στοιχεία των μειονοτήτων πάρθηκαν από την Wikipedia. Θα χαρώ κάποιος να με διορθώσει ή να σχολιάσει σχετικά με αυτά.

Δευτέρα, Μαΐου 26, 2008

Η παλιά καλή Eurovision...

Επειδή πολλές θεωρίες συνομωσίας ξεκινούν λόγω της νίκης της Ρωσίας, έκανα μια μικρή μελέτη: Τι θα συνέβαινε αν οι χώρες παρέμεναν οι ίδιες όπως πριν τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και της Γιουγκοσλαβίας;

Επείδή ξέρω πως το φλέγον αυτό ερώτημα βρίσκεται στο μυαλό κάθε (σοβαρού) έλληνα, αποφάσισα να το ξεδιαλύνω. Πρόσθεσα λοιπόν τις ψήφους όλων των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Γιουγκοσλαβίας. Θεώρησα πως το τραγούδι της Ρωσίας θα εκπροσωπούσε τους Σοβιετικούς και της Σερβίας τους Γιουγκοσλάβους. Αν λοιπόν αυτές οι χώρες επιβίωναν μέχρι σήμερα, θα ψήφιζαν κάπως έτσι: (από το 12 προς τον 1 βαθμό)

Σοβιετική Ένωση (Ρωσία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ουκρανία, Γεωργία): 12 Νορβηγία, Ισραήλ, Ελλάδα, Τουρκία, Γαλλία, Ρουμανία, Δανία, Γιουγκοσλαβία (Σερβία), Φιλλανδία, Σουηδία 1

Γιουγκοσλαβία (Σερβία, Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο): 12 Ρωσία, Ελλάδα, Αλβανία, Ισραήλ, Τουρκία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σουηδία

Αφαιρόντας λοιπόν τους βαθμούς αυτών των χωρών που αποτελούσαν μέρη της ΕΣΣΔ και της Γιουγκοσλαβίας και αναπροσαρμόζοντας τη βαθμολογία των υπολοίπων (πχ το 12άρι της Ιρλανδίας στη Λετονία φεύγει και πηγαίνει στην -δεύτερη στη σειρά βαθμολόγησης της Ιρλανδίας- Ρουμανία) έχουμε την σωστή (επιτέλους) κατάταξη:

Χώρα Πόντοι Θέση
Greece 204 1
Russia 185 2
Norway 176 3
Turkey 127 4
Serbia 120 5
Israel 105 6
Portugal78 8
Iceland 76 9
Spain 79 7
Denmark 72 10
Sweden 63 11
Romania 49 12
France 45 13
Albania 38 14
Finland 34 15
Poland 18 16
UK 17 17
Germany 16 18

Σε ακόμη ένα διαγωνισμό είμαι ο ηθικός νικητής!

ΥΓ Αλήτη, Γκορμπατσώφ κατέστρεψες το Καλομοιράκι!

Eurovision 2008

Αντιγράφω από το περυσινό κείμενο:

"ΥΓ Ως έλληνας, να ευχαριστήσω για τις ψήφους προς τον Σαρμπέλ και την ελληνική συμμετοχή τούς έλληνες φοιτητές στην Βουλγαρία (12), την Βρετανία (10) και το Βουκουρέστι (10). Επίσης τους έλληνες μετανάστες της Γερμανίας (10) παρότι για ακόμη μια χρονιά βγήκαν δεύτεροι (πίσω από τους -πολύ περισσότερους- τούρκους). Τέλος, να ευχαριστήσω για άλλη μια χρονιά τους αδελφούς μας της Κύπρου (12). Γιατί αν δεν μας βοηθήσουν στα δύσκολα, που θα μας βοηθήσουν;"

Σας θυμίζει κάτι;

ΥΓ (φετινό): Είναι φανερό πως είναι σημαντικό να στείλεις και καλό τραγούδι. Έτσι εξηγείται γιατί φέτος τα παραπάνω 10άρια μετατράπηκαν σε 12άρια. Ω, ναι! περάσαμε και τους (2ους) τούρκους της Γερμανίας!

ΥΓ2 Περιμένω κάποιον να γράψει: "Ναι, αλλά το 12άρι από το Σαν Μαρίνο; Αυτό πως εξηγείται; ε; ε; εε; εεε;"

Πέμπτη, Μαΐου 15, 2008

maps.google.com

- Πληκτρολογήστε maps.google.com

Nαι, το ξέρετε πως είναι οι χάρτες του google, έχετε ξαναπάει.

- Εκεί που λέει "Αναζήτηση στο χάρτη" πληκτρολογήστε το όνομα μιας μεγάλης πόλης των ΗΠΑ, πχ New York, Detroit, Philadelphia κλπ

- Πατήστε το κουμπί "Προβολή οδού"

- Κάντε κλικ πάνω στη φωτογραφική μηχανή που εμφανίζεται πάνω στο χάρτη

- Αν σας γράψει "μεγεθύνετε", κάντε κλικ πάνω του

- Το πορτοκαλί παιδάκι που εμφανίζετε, είστε εσείς. Μπορείτε να το βουτήξετε (κρατώντας το αριστερό κλικ) και να το πάτε σε οποιαδήποτε "μπλε" οδό βλέπετε.

Και ω! του θαύματος! βλέπεται σε πανοραμική φωτογραφία 360 μοιρών, ό,τι θα βλέπατε αν ήσασταν εκεί! Κάντε κλικ πάνω στη φωτογραφία και χρησιμοποιήστε τα βελάκια αριστερά δεξιά για να δείτε γύρω σας. Κοιτάξτε προς μια πορεία και πατήστε το πάνω βελάκι για να κινηθείτε. Ή τελοσπάντων πατήστε την "Βοήθεια προβολής οδού" για περισσότερες πληροφορίες.

Μετά από αρκετό καιρό, έχω μείνει άναυδος! Το μέλλον των ταξιδιών είναι μπροστά μου; Θα φορτώνεις κάποια πόλη (πχ Ντουμπάι), θα την προβάλεις τρισδιάστατα με προτζέκτορες μέσα στο σπίτι και θα βολτάρεις στους δρόμους της. Ταυτόχρονα θα σου προσφέρονται διάφορα σουβενίρ με 24ωρη παράδοση μέσω ίντερνετ και θα παραγγέλνεις αράβικη πίτα απ΄ τον κυρ-Κούλη στη γωνία (αυτό το κάνεις και σήμερα). Απλά συγκλονιστικό.

Δευτέρα, Μαΐου 12, 2008

Βίζα για Ρωσία

Όταν είσαι μαθημένος να οργανώνεις τα ταξίδια σου μόνος σου, φτάνει κάποια ώρα που θα θέλεις να πας και στη Ρωσία...

Εξηγούμαι: Η μέχρι τώρα εμπειρία μου από ταξίδια στο εξωτερικό, έλεγε πως όταν τα κλείνεις όλα μόνος σου είναι καλύτερα. Ελέγχεις τις τιμες (έως 50% κάτω από τα οργανωμένα γκρουπ), ελέγχεις την ποιότητα και τη θέση των καταλυμάτων και δεν πληρώνεις κερατιάτικα σε πράγματα που δεν σε ενδιαφέρουν (πχ πτήση με φαγητό, βραδινό στο ξενοδοχείο, οι μετακινήσεις μέσα στο Λονδίνο, ή "μονοήμερη εκδρομή με πούλμαν από τη Ρώμη στο μαγευτικό Νοβοροσίσκ, μόλις 17.567 χλμ βορειότερα"). Όλα αυτά ήταν καλά δεδομένου των χωρών που επισκεπτόμουν.
Για να πάω στη Ρωσία (Αγία Πετρούπολη συγκεκριμένα) ξεκίνησα με μια μικρή έρευνα. Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνεις είναι πως χρειάζεσαι βίζα. Η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα έχει ένα μέτριο σάιτ στο οποίο αν ψάξεις ενδελεχώς, ανακαλύπτεις πως:
  • Τη βίζα δεν την εκδίδει η πρεσβεία αλλά το προξενείο
  • Υπάρχει τηλέφωνο στο οποίο μπορείς να ενημερωθείς, αλλά δεν απαντάει ποτέ! (σας θυμίζει τίποτα;)
  • Ο κουμπάρος μου που θα πάει Μόσχα, μίλησε με κάποιον (μάλλον στην πρεσβεία) ο οποίος δεν του έδωσε καμμία απολύτως πληροφορία και στο τέλος του είπε πως καταλαβαίνει μόνο ρώσικα!
  • Στις προϋποθέσεις για την έκδοση βίζας αναφέρεται πως πρέπει να προσκομίσεις το voucher από την κράτηση που έχεις κάνει στο ξενοδοχείο. Παρακάτω όμως γράφει: "Please, note that a hotel booking confirmation is not considered as an official invitation". Δεν καταλαβαίνω τη διαφορά! Και με αγχώνει...
  • Το προξενείο δουλεύει καθημερινές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη 9-1 μμ. Δηλαδή για να πάω από εκεί και να ρωτήσω λεπτομέρεις θέλω μία μέρα και άλλη μία για να πάω τα χαρτιά. Αν όλα τα έχω κάνει σωστά, θέλω και άλλη μία μέρα άδεια για να πάω να πάρω τη βίζα. Όλα αυτά για μένα που μένω Χαλκίδα. Αν εσείς μένετε μακρύτερα...
  • Χρειάζεσαι επίσης "ιατρική ασφάλεια για όλες τις ημέρες τις διαμονής σου εκεί". Παίρνω τηλέφωνο τον ασφαλιστή φίλο μου και μου κάνει προσφορά για ασφάλεια της ΑΙG (ναι, αυτήν που έχει η Manchester United στη φανέλα) για 25 € το άτομο. Έλα όμως που οι οδηγίες παρακάτω γράφουν: "The following companies are authorized to issue medical insurances: INGOSSTRAKH, ROSNO, SPASSKIE VOROTA, CORIS, EUROPE ASSISTANCE S.A., CRETAN MEDI-HELP". Πουθενά οι εταιρείες που ξέρετε! τι ING, τι Allianz, τι AIG... τίποτα!
  • Αποφασίζω να κάνω μια ασφάλεια στην "Cretan medi-help". Moυ φάνηκε ελληνική εταιρεία, οπότε, λέω, θα μπορέσω να συννενοηθώ. Η συνέχεια δεν μπορεί να περιγραφεί. Βάλτε μόνοι σας "CRETAN MEDI-HELP" στο google. Δεν έχει σάιτ. Απλά αναφερεται από κάποια αδιάφορα... Αρχίζω να απογοητεύομαι.
  • Κατεβάζοντας την αίτηση από το σάιτ της πρεσβείας, παρατήρησα πως πρέπει να γράψεις τα στοιχεία στα αγγλικά και στα ρωσικά! Μου το επιβεβαίωσαν εμέσως και σε ταξιδιωτικό γραφείο που κατέφυγα για βοήθεια! (η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να είμαι σίγουρος πως θα με έβαζαν να τα γράψω και στα ρώσικα. Μου φαίνεται απλά εξωφρενικό!)
  • Αρχίζω να ψιλιάζομαι πως παίζει μίζα. Οι ρώσοι δεν γουστάρουν να συναλλάσονται με πολίτες (ουτε εγώ - αλλά αυτό είναι άλλο θέμα). Προτιμούν οργανωμένα γραφεία, με οργανωμένη μίζα, όμορφα και παστρικά. Ανακαλύπτω τρία ταξιδιωτικά γραφεία που εκδίδουν βίζα για Ρωσία. Το πρώτο θέλει 130€ το κεφάλι. Μακριά από τα 50€ (25 για τη βίζα και 25 για την ασφάλεια) που υπολόγιζα. Τηλεφωνώ στο δεύτερο. Ω ναί, κάνουν αυτή την εκδούλευση για 70€. Στέλνεις με κούριερ στοιχεία, διαβατήριο και φωτό. Όλα ωραία. Η βίζα μου έχει πάρει (ελπίζω) το δρόμο της...