Παρασκευή, Μαΐου 25, 2007

Tά 'λεγα εγώ...

...αλλά έπρεπε να γίνει επιστημονική έρευνα για να δικαιωθώ!

Αναδημοσίευση από το μπλογκ "Ο κόσμος του αύριο" :

"Τι πιστεύετε ότι έχει μεγαλύτερη αξία; Η γνώμη ενός ανθρώπου που μιλάει 100 φορές ή η γνώμη 90 ανθρώπων καθένας από τους οποίους μιλάει από μια φορά; Αν απαντήσατε το δεύτερο λυπάμαι αλλά χάσατε.

Σύμφωνα με μια σειρά 6 πειραμάτων της American Psychological Association οι εκτιμήσεις μας για τις απόψεις της κοινής γνώμης βασίζονται κυρίως στον αριθμό των επαναλήψεων κάθε μηνύματος και λιγότερο στην ποικιλία της προέλευσής του. Με άλλα λόγια, αν ένα μέλος μιας ομάδας διατυπώσει την ίδια θέση αρκετές φορές η εντύπωση για τη δημοτικότητα αυτής της άποψης που θα σχηματιστεί στα υπόλοιπα μέλη είναι σχεδόν το ίδιο ισχυρή με εκείνη που θα αποκτούσαν αν πολλά διαφορετικά άτομα διατύπωναν την ίδια άποψη από μια φορά το καθένα.

Η μελέτη αυτή έχει τεράστια σημασία για τον πολιτικό και κοινωνικό βίο διότι μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς μικρές οργανωμένες μειοψηφίες με σχεδόν παράλογες απόψεις καταφέρνουν συχνά να κερδίσουν σημαντικές πολιτικές νίκες. Επαναλαμβάνοντας επίμονα και για καιρό την ίδια θέση παρασύρουν τους γύρω τους και τελικά κάνουν πολλούς από αυτούς να πιστέψουν πως οι απόψεις που διατυπώνουν είναι πολύ δημοφιλέστερες από ό,τι στην πραγματικότητα.

Έτσι, οι πολιτικοί θα τις ακούσουν με μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ενώ όσοι επηρεάζονται εύκολα από τις απόψεις της πλειοψηφίας θα καταλήξουν να τις ενστερνιστούν και οι ίδιοι. Όλες οι γνώμες λοιπόν δεν είναι ίδιες και οι ισχυρογνώμονες ξέρουν πολύ καλά γιατί επιμένουν να επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά την άποψή τους. Καταλαβαίνουν, έστω και υποσυνείδητα, πως στο τέλος η εμμονή τους μπορεί, άμεσα ή έμμεσα, να μας επηρεάσει.

Πηγή: http://www.sciencedaily.com "

6 σχόλια:

Downhill.... είπε...

Σύμφωνοι αλλά σύμφωνα με μελέτες που αφορούν την ανθρώπινη συμπεριφορά χρειάζεται ένα επιπλέον συστατικό...το άτομο που εκφράζει αυτή την γνώμη νά έχει κάποιο κύρος και πειθώ στους γύρω του, να είναι δηλαδή αυτό που καλούμε ηγετική φυσιογνωμία... Γιατί άν βγώ εγώ στην τηλεόραση και πώ ο Downhill είναι διεστραμμένος, δεν θα με ακούσει κανείς, ενώ αν βγεί ο Χριστόδουλος και τονίσει το ίδιο όλοι οι πιστοί του κόσμου θα πέσουν πάνω στον downhill να τον φάνε (καλά όχι και όλου του κόσμου).

Υπάρχουν κάποια ψυχολογικά pattern Που ακολουθεί η μάζα αλλά γενικά θέλω να πιστεύω οτι σε έξυπνους ανθρώπους η ψυχολογία δεν είναι εύκολα κατευθυνόμενη... και αυτό είναι το σημείο που πρέπει να εστιαστεί στην ερευνα...η παιδεία, γιατί χωρίς παιδεία δεν υπαρχει και κριτική σκέψη...

Δεν βρήκα την έρευνα αλλά στοιχηματίζω οτι έγινε στις ΗΠΑ...Γενικά πάντως, δε νομίζω οτι η ερευνα αυτή θα είχε τα ίδια αποτελέσματα σε όλες τις χώρες...

ενδιαφέρον site...!!

Downhill.... είπε...

Μόλις τώρα διάβασα το προηγούμεν ο πόστ σου και διαπίστωσα οτι είσαι δημόσιος???

πού είσαι ρε συνάδελφε??

civil είπε...

Όταν βγαίνουν όμως τύποι όπως ο Θέμος Αναστασιάδης και ο Κακαουνάκης και σου λένε επί ένα χρόνο τα ίδια πράγματα;

-Αγωνιστικοί χαιρετισμοί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας

Σοφία είπε...

Αυτό που περιγράφεις στο ποστ, δεν εξηγεί λίγο-πολύ και την επιτυχία των διαφημίσεων? Ένας λόγος παραπάνω να κλείνω τα αυτιά μου όταν μιλάνε οι διάφοροι Κακαουνάκηδες ;-)

Downhill.... είπε...

ΧΑΧΑ μάλλον έχεις δίκιο!! ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ! Κακαουνάκης, τί μορφή!!

Αγωνιστικούς χαιρετισμούς απο Υπουργείο Γεωργίας συνάδελφε!!! (με σπαστή Ρρρώσσικη πρρρρροφορά)

Gogo είπε...

Para poli simantiko to siberasma auto e.. Opws leei kai i Sofia mallon auti einai kai i vasiki arxi twn diafimisewn, wstoso einai tragiko to na xrisimopoieitai auti i texniki kai gia tin prowthisi politikwn poli simantikwn thematwn...