Παρασκευή, Ιουνίου 13, 2008

Πίστευε και μη ερεύνα

Μου ήρθε ένα σχετικά διάσημο e-mail από ένα έμπιστό μου πρόσωπο. Το mail αυτό είχε συνημμένο ένα αρχείο doc στα ελληνικά με το ακόλουθο κείμενο:

"ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ Ε
Η παρακάτω είναι μια λίστα χρωστικών ουσιών και προσθέτων για τρόφιμα που εκδόθηκε από το νοσοκομειακό κέντρο του Chaumont της Γαλλίας, βασισμένη σε πληροφορίες που δόθηκαν από το ερευνητικό νοσοκομείο του Villajuir, για να επιστήσει την προσοχή των καταναλωτών στα αποτελέσματα των προσθέτων που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία τροφίμων."

Ακολουθούσε μια λίστα με τις ουσίες με τον κωδικό Ε100-Ε480 και με κατηγοριοποίηση (αναλόγως με το τι υποτίθεται πως προκαλούν) σε ακίνδυνες, καρκινογόνες, ύποπτες, πεπτική διαταραχή, χοληστερίνη, εντερικές ενοχλήσεις κλπ

Επειδή όταν βλέπεις αρχείο doc μεταφρασμένο στα ελληνικά κράτα και μικρό καλάθι, έκανα μια μικρή έρευνα για την αξιοπιστία του εγγράφου.

Στο πρώτο googlάρισμα, βρίσκω μια συζήτηση όπου ένας κύριος ανέφερε ότι "ρε παιδιά, στο google άμα βάλεις Chaumont - Villajuir βγάζει μόνο ελληνικές σελίδες. Αυτό σημαίνει πως ίσως και αυτές οι ουσίες που λένε ακίνδυνες δεν είναι"...
Αφήνω ένα κενό αγαπητέ αναγνώστη για να συνέλθεις από το σοκ. Γιατί θεωρώ πως ο κοινός νους απαιτεί να καταλάβεις πως ο λόγος που σου βγάζει μόνο ελληνικές σελίδες η εν λόγω αναζήτηση, είναι επειδή υπάρχει ως αναφορά μόνο σε σελίδες που αναπαράγουν το εν λόγω έγγραφο!!!

Αν ψάξεις πληροφορίες για τα Ε, θα οδηγηθείς στον ΕΦΕΤ, τον κρατικό φορέα ελέγχου τροφίμων. Εκεί θα διαβάσεις πως τα Ε είναι οι ουσίες που επιτρέπονται ακριβώς επειδή είναι ασφαλής για τη δημόσια υγεία σε αντίθεση με άλλες που απαγορεύονται. Εκτός βέβαια αν ο ΕΦΕΤ είναι στο κόλπο μαζί με τους εβραίους και τη CIA.
Επίσης μια πολύ διαφωτιστική ιστοσελίδα για τα Ε είναι η food-info.net.


Ψάχνωντας τώρα για το νοσοκομείο του Chaumont, δεν βρήκα τίποτα στο google αλλά ούτε και στη Wikipedia (πηγή: Λίστα με τα νοσοκομεία της Γαλλίας). Τα γαλλικά μου όμως είναι πολύ φτωχά (στη ζητιανιά έχουνε βγει για την ακρίβεια) και θεωρώ σίγουρο πως το Chaumont (μια μικρή πόλη της Γαλλίας η οποία ΟΝΤΩΣ υπάρχει) έχει νοσοκομείο (εδώ έχει νοσοκομείο η Πρέβεζα, γιατί να μην έχει και το Chaumont;).

To Villajuir όμως δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο εκτός από τις αναφορές των ελληνικών ιστοσελίδων περί του θέματος. Οι οποίες είναι ουκ ολίγες αν και κυρίως αναδημοσιεύεται από μπλόγκερς.

Το θέμα δεν είναι αν υπάρχει το Villajuir και το κάθε Villajuir. To θέμα είναι πόσο ευκολόπιστοι πρέπει να είμαστε σε ένα κόσμο όπου το να φτιάξεις ένα έγγραφο που να δείχνει επίσημο, είναι καθαρά ζήτημα ορέξεως και όχι δυνατοτήτων. Βέβαια, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ούτε αυτό δεν έγινε και γι'αυτό μου κινήθηκε η περιέργεια.

Κατα καιρούς έχω λάβει e-mail με διάφορες ανακριβείς πληροφορίες, με τελευταίο τη δήλωση του Κίσινγκερ «Ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι' αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ, δηλαδή, να πλήξουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ». Μια δήλωση που, όπως καταλαβαίνεται, δεν έγινε ποτέ.

Την επόμενη φορά που θα μου στείλετε ένα τέτοιο μέιλ, ψάξτε το πριν. Ή γράψτε με κεφαλαία στον τίτλο: "ΓΙΑ ΨΑΞΙΜΟ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ"!

5 σχόλια:

Σοφία είπε...

Εγώ απλά τα σβήνω. Χωρίς καν να τα διαβάσω.

Ανώνυμος είπε...

πριν από ένα χρόνο μας ζάλισαν με τα νούμερα στον πάτο του χαρτόκουτου με το παστεριωμένο γάλα ότι το έχουν ξανα-παστεριώσει όσες φορές γράφε το νούμερο !!!!
ιστορίες για υποχόνδριους και κατά φαντασία ασθενείς

bettyblue είπε...

Η εποχή του φόβου. Φοβάμαι ότι δε θα προλάβω να δω την επόμενη εποχή.

satnapar είπε...

επειδη villajuir δεν υπάρχει στον πλανήτη δοκίμασε να googlaρεις villejuif chaumont. ισως πέσεις πάνω στο βιβλίο Coloring of food, drugs and cosmetics.
http://books.google.com/books?id=M4Awr9iTDHsC&pg=PA47&dq=villejuif+chaumont

civil είπε...

χαχα
το ψάχνεις κι εσύ, ε;
έλα στο κλαμπ!