Κυριακή, Ιουνίου 13, 2010

Πολύ σκληρή για να πεθάνει

H εθνική Ιταλίας είναι μια μοναδική και ιδιαίτερη ομάδα για πολλούς λόγους. Ο κυριότερος είναι η αδυναμία αυτής της ομάδας να πεθάνει. Κάποιες φορές έχει βρεθεί εκτός μεγάλων τουρνουά ή έχει αποκλειστεί στη φάση των ομίλων. Αυτό που την κάνει όμως πραγματικά μοναδική είναι η αδυναμία της να αποκλειστεί σε νοκάουτ ματς με τα χέρια κατεβασμένα. Για την ακρίβεια, ο τελευταίος καθαρός αποκλεισμός της Ιταλίας (σε ενενηντάλεπτο νοκάουτ ματς) είναι από την Σοβιετική Ένωση (μια ομάδα που πλέον δεν υπάρχει για να το καυχιέται!) στον ημιτελικό Euro του 1988 στη Γερμανία. Πριν από 32 χρόνια…
Στην επόμενη διοργάνωση (Μουντιάλ της Ιταλίας 1990) αποκλείεται στον ημιτελικό από την Αργεντινή του Μαραντόνα (1-1) στα πέναλτι. Είναι η μοναδική φορά που η ομάδα (έστω και στα πέναλτι) αποκλείεται όντας καλύτερη.

Στο Μουντιάλ του 1994 στις ΗΠΑ, η Ιταλία είναι μια ξεγραμμένη ομάδα. Περνάει ως τρίτη στην τετραπλή ισοβαθμία (!!!) του ομίλου της. Στους 16 αποκλείει μια εξαιρετική Νιγηρία με 2-1 στην παράταση. Ακολουθεί η εξαιρετική Ισπανία (2-1) και η καλύτερη Βουλγαρία όλων των εποχών (2-1). Στον τελικό κρατάει την Βραζιλία στο 0 αλλά το χαμένο πέναλτι του Ρομπέρτο Μπάτζιο θα της στοιχίσει τον τίτλο.

Στο Μουντιάλ του 1998 στη Γαλλία θα αποκλειστεί στους 8 από την υπερομάδα Γαλλία του Ζιντάν (0-0) με 3-4 στα πέναλτι. Η Γαλλία θα διασύρει στον τελικό τη Βραζιλία (3-0).

Στο Euro των Κάτω Χωρών (2000) χάνει τον τελικό πάλι από την υπερ-Γαλλία στην παράταση (1-2, ξαφνικός θάνατος).

Στο Μουντιάλ της Κορέας το 2002 θα αποκλειστεί στην παράταση (1-2) από την γηπεδούχο Νότιο Κορέα στον δεύτερο πιο σκανδαλώδες σπρώξιμο γηπεδούχου στην πρόσφατη ιστορία του παγκοσμίου κυπέλλου (πρώτο είναι το σπρώξιμο στον επόμενο αγώνα της Ν.Κορέας εναντίον της Ισπανίας (2-1)).

Το 2006 στα γήπεδα της Γερμανίας, κατακτά τον τίτλο.

Στο Euro Αυστρίας-Ελβετίας (2008) θα αποκλειστεί από την καταπληκτική Ισπανία με 2-4 –που αλλού;- στα πέναλτι (κανονικός αγώνας 0-0).

Γι’αυτό, την επόμενη φορά που θα αποφασίσετε να στοιχηματίσετε εναντίον της Ιταλίας σε αγώνα νοκάουτ, κάντε κάτι καλύτερο: δώστε τα σε μένα.

1 σχόλιο:

civil είπε...

Για την ακρίβεια, από το 1988 έχουν περάσει 22 και όχι 32 χρόνια, αλλά τόσο επιμελώς με διαβάζετε! Ουστ!