Πέμπτη, Δεκεμβρίου 09, 2010

Κάρτα πολίτη

Έχοντας εγγραφεί στον ιστοχώρο των δημοσίων διαβουλεύσεων διαφόρων υπουργείων, ένιωσα μεγάλη χαρά όταν με ιμέιλ ενημερώθηκα για την διαβούλευση της κάρτας του πολίτη. Αν εξαιρέσει κανείς την μεγάλη πληγή της αοριστολογίας των σχεδίων νόμων που ρυθμίζονται συνήθως από μελλοντικά προεδρικά διατάγματα, είμαι απολύτως σύμφωνος με την χρήση της τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή και ειδικότερα στον αγώνα κατά της καθυστέρησης που δημιουργεί η γραφειοκρατία. Γι' αυτό το λόγο έπαθα κυριολεκτικά σοκ βλέποντας τους 2 σηκωμένους αντίχειρες σε κάθε σχόλιο που επιδοκίμαζε το νομοσχέδιο απέναντι στους 30 και κάτι κατεβασμένους αντίχειρες που το αποδοκίμαζαν. Και στην ρωμαϊκή αρένα της δημόσιας διαβούλευσης αυτό μάλλον σημαίνει το θάνατο μιας ιδέας πριν καν εξεταστεί. Το ότι τόσοι συμπολίτες μας προτιμούν να βγάζουν συμβατική αστυνομική ταυτότητα πηγαίνοντας σε κάποιο ΚΕΠ (ή πολύ μακρύτερα) κάθε φορά που χρειάζονται τη ληξιαρχική πράξη γάμου τους, γεννήσεως της κόρης τους, ποινικού μητρώου, απολυτηρίου λυκείου, αποδεικτικού μη πτώχευσης, ασφαλιστικής ενημερότητας, ΑΜΚΑ, φορολογικής ενημερότητας, γνήσιου της υπογραφής και απείρων άλλων εγγράφων που χωρούν σε ένα στικάκι, παρά να κρατήσουν μία κάρτα που μπορεί να διαβάσουν κακόβουλοι χάκερς (με στοιχεία που οι περισσότεροι τα μοιραζόμαστε ήδη στο facebook), είναι κάτι που δεν μπορούσα να φανταστώ.

Επειδή όμως συμμερίζομαι κάποιους από τους φόβους τους (όπως του εργοδότη που ζητάει να δει τον ιατρικό σου φάκελλο πριν σου προτείνει μισθό) έγραψα το ακόλουθο σχόλιο:

"Βλέποντας κάτι κατά τη γνώμη μου προδήλως θετικό να έχει τόσα πολλά αρνητικά σχόλια με κάνει να αναθεωρήσω τη στάση μου:
- ας γίνει η κάρτα όχι υποχρεωτική αλλά επιλογή όσων πολιτών την προτιμούν αντί της χάρτινης ταυτότητας
- να είναι επιλογή των πολιτών το τι θα γράφεται στην κάρτα ώστε οι ίδιοι να σταθμίζουν τα θετικά και τα αρνητικά κάθε εγγραφής
- να χρειάζεται η έγκριση της αρχής προσωπικών δεδομένων για την καταχώριση νέας κατηγορίας στοιχείων (πχ ιατρικός φάκελλος) ή και την άδεια ανάγνωσής τους (κάποιες φορές)
- να χρειάζεται κάθε φορά η έγκριση του ιδιοκτήτη για την πρόσβαση σε στοιχείο ή στοιχεία της κάρτας από οποιονδήποτε
- ειδικά για στοιχεία όπως ο ιατρικός φάκελλος (πολύ χρήσιμο σε συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών) να απαιτείται η συνένεση ιδιοκτήτη και ιατρού δημόσιου νοσοκομείου (διπλός κωδικός ίσως;) για την πρόσβαση στα δεδομένα. Ο λόγος είναι η αποφυγή διαβάσματος της κάρτας από ασφαλιστικές εταιρείες, μελλοντικούς εργοδότες κλπ με την εκβιαστική συνένεση του κατόχου.
- η ηλεκτρονική υπογραφή θα λύσει και πάμπολλα προβλήματα και αγκυλώσεις των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα (οι οποίοι περνούν τη μισή μέρα τους υπογράφοντας ατελείωτα ακριβή αντίγραφα εγγράφων, καταναλώνοντας μελάνι, χαρτί και χρόνο!)
"

Δεν υπάρχουν σχόλια: