Δευτέρα, Ιουνίου 29, 2015

ΝΑΙ ή ΟΧΙ


Δεν είμαι υπέρ του ΟΧΙ ούτε υπέρ του ΝΑΙ. Προσπαθώ να καταλάβω τι γίνεται. Παρατηρώ ότι το πρόβλημα δεν είναι μονοσήμαντο αλλά προσωπικό. Ας σημειώσω τα επιχειρήματά μου υπέρ κάθε πλευράς:
ΝΑΙ

1.       Το 2001 η Αργεντινή λόγω χρεοκωπίας έφυγε από το κλείδωμα ισοτιμίας με το δολλάριο (σαν το ευρώ ένα πράμα) και αμέσως το πέσος έπεσε από 1$ στο 0,25$. Σήμερα έχει 0,11$. Δηλαδή αν έχεις 10.000€ στη μπάντα περίμενε να γίνουνε 10.000 δραχμές με αγοραστική αξία 2.500€.

2.       Το ευρώ και το κάθε σκληρό νόμισμα είναι υπέρ του πολίτη.

3.       Τα περισσότερα από τα διαρθρωτικά μέτρα του μνημονίου είναι σωστά και καμμία κυβέρνηση δεν θα τα πάρει χωρίς μνημόνιο, λόγω του πολιτικού κόστους (εννοποίηση ταμείων, εννιαίο μισθολόγιο, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων).

4.       Μικρότερη αγοραστική δύναμη με δραχμή σε εισαγόμενα προϊόντα σημαίνει ξεχάστε τηλεόρασεις, iphone, αυτοκίνητα, μπανάνες και Marlboro. Θυμηθείτε 90s!

5.       Θα αναγκαστεί το κράτος να μάθει να ζει με αυτά που βγάζει (αφού θα υποχρεωθούμε σε πρωτογενές πλεόνασμα).

6.       Όσο και να αυξηθούν οι εξαγωγές, το μεγαλύτερο ποσοστό του κέρδους θα το καρπωθούν οι βιομήχανοι. Αν η δραχμή υποτιμηθεί 4 φορές, δε νομίζω πως ο μισθός μου ποτέ θα τετραπλασιαστεί. (Είναι απορίας άξιον γιατί το ΚΚΕ στηρίζει ΟΧΙ!).

7. Σύμφωνα με τα επιχειρήματα Βαρουφάκη, ο κακός σχεδιασμός του ευρώ είναι προορισμένος να αποτύχει. Οπότε μένω εντός ευρωζώνης μέχρι να αυτοκτονήσει ομαδικά όλος ο νότος και να αναγκαστεί ο βοράς να βρει μια βιώσιμη λύση! (θενκς του Φίλιππος)

8. Όλα τα καλά της δραχμής θα εξανεμιστούν από τις επερχόμενες κυβερνήσεις που θα βρουν ευκαιρία να μεγαλώσουν το πελατειακό κράτος! (θενκς του Τάσος)


ΟΧΙ

1.       Διατηρούμε την εθνική μας αξιoπρέπεια. Αρκετά λεφτά βγάλανε επί των προοηγούμενων κυβερνήσεων. Τώρα ήρθε κάποιος που διαπραγμετεύεται πραγματικά. Με δραχμή η ελληνική κυβέρνηση και κατά συνέπεια ο ελληνικός λαός αποφασίζει για τη χώρα του. Όχι οι δανειστές.

2.       Το ΟΧΙ θα δώσει μεγάλο διαπραγματευτικό όπλο στην κυβέρνηση. Δεν θα βγούμε πραγματικά απ’ το ευρώ. Είναι μπλόφα.

3.       Δεν έχω καταθέσεις οπότε δεν έχω τίποτα να χάσω.

4.       Δεν έχω δουλειά οπότε δεν έχω τίποτα να χάσω (μάλλον θα κερδίσω με ΟΧΙ).

5.       Με την υποτιμημένη δραχμή θα εκτιναχθούν οι εξαγωγές και ο τουρισμός και κατά συνέπεια θα μειωθεί η ανεργία και θα αρχίσει επιτέλους να λειτουργεί η οικονομία.

6.       Με το ΝΑΙ και τα δύσκολα μέτρα θα ξαναέχουμε δημοψήφισμα σε 1 χρόνο. Απλά μεταθέτουμε το πρόβλημα. Με ΟΧΙ βαράμαι μια ωραία χρεοκωπία και ξαναρχίζουμε από το μηδέν. Με ΝΑΙ μας υπόσχονται πως θα χρωστάμε 130% του ΑΕΠ το 2022!

7.       Μια υποτίμηση της δραχμής (δηλαδή ανεξάρτητη νομισματική πολιτική στο μέλλον) είναι ο δικαιότερος τρόπος απόσπασης κεφαλαίων, αφού η κάθε δραχμή χάνει ακριβώς το ίδιο, όπου και να την έχεις κρύψει. Με τη φορολογία δεν είναι το ίδιο. 

8.       Η αύξηση του ΦΠΑ και η μείωση των χαμηλών συντάξεων είναι εντελώς αντιαναπτυξιακά και αντιλαϊκά μέτρα. Τι συμβαίνει άραγε όταν παίρνεις υφεσιακά μέτρα σε μια χώρα με ύφεση;

Περιμένω σχόλια. Ό,τι θεωρήσω πως δεν συμπεριέλαβα θα το προσθέσω.

3 σχόλια:

orestis είπε...

Δεν νομίζω ότι αυτή την στιγμή μπορεί να γίνει ξεκάθαρο τι σημαίνει ένα ΝΑΙ. Ναι σε τι; Η πρόταση των δανειστών (θεωρητικά τουλάχιστον) έχει αποσυρθεί.
Αν πούμε ναι αλλά αλλάξει η πρόταση των δανειστών τότε θα κάνουμε ξανά δημοψήφισμα; Αυτή την στιγμή πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι καλούμαστε να ψηφίσουμε...

Αυτά που αναφέρεις είναι επιχειρήματα υπερ ή κατά του ευρώ, η κυβέρνηση δεν παρουσιάζει το δημοψήφισμα ως επιλογή ευρώ-δραχμής. Και μπορεί μεν ενα ΟΧΙ να οδηγήσει σε δραχμή, ίσως όμως και όχι - μπορεί όντως να δυναμώσει την θέση του Τσιπρα σε μια καινουργια διαπραγματευση.

mitsaras είπε...

Καλώς αναφέρεις αυτά τα επιχειρήματα, γιατί αυτό αποφασίζουμε ουσιαστικά. Οι Συριζαίοι έχουν ήδη πάρει τις αποφάσεις τους, έχουν ζωστεί τα εκρηκτικά και απλώς περιμένουν το μισό ΟΚ που θα πάρουν με αυτό το τάχαμου δημοψήφισμα.

civil είπε...

όπως λέω και στο fb, στην πραγματικότητα
1. Η πρόταση ισχύει και είναι φανερό διότι α. οι ευρωπαίοι προσπαθούν να μας πείσουν να ψηφίσουμε ΝΑΙ και β. δεν είναι χαζοί αν ψηφίσουμε ΝΑΙ να μην το δεχτούνε
2. αποφασίζεις μεταξύ δραχμής ευρώ γιατί με ΟΧΙ η κυβέρνηση δεν θα έχει να πληρώσει μισθούς συντάξεις. Οπότε αναγκαστικά τυπώνει νόμισμα. Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα να πληρώνει με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, που το βρίσκω γαμάτο γιατί είναι σαν να βγάζεις δραχμές παραμένοντας στο ευρώ! Αλλά ο κόσμος θα βρίζει και η κυβέρνηση παίζει να πέσει.