Τετάρτη, Φεβρουαρίου 14, 2007

Σε τι Θεό πιστεύεις;

Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε τους εαυτούς μας Χριστιανούς Ορθόδοξους. Όμως όταν έρχεται η ώρα να συζητήσουμε πάνω σε θέματα πίστης και χριστιανικής πρακτικής αποδεικνύεται πως ο καθένας μας έχει παρεκλίνει (πολλές φορές συνειδητά) σε ένα δικό του δόγμα. Και ως γνωστόν, τα "δικά μας δόγματα" αποκαλούνται από την εκκλησία "αιρέσεις" (κι αυτό είναι).

Εγώ λοιπόν που νιώθω σε ένα ποσοστό αιρετικός πήγα κι έκανα ένα θρησκευτικό τεστ. Το τεστ έδειξε πως οι θέσεις μου συμφωνούν κατά 100% με αυτές των "Κοινωνικών Κουακέρων" (Social Quakers) και μόλις 63% με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Είμαι πολύ καχύποπτος με τέτοιου είδους τεστ. Κάλλιστα μπορεί η ιστοσελίδα να ανοίκει σε οργάνωση κουακέρων που θέλουν να σου δείξουν πόσο μοιάζεις μαζί τους και "τι κάνεις με τους άλλους;". Άλλωστε η περιγραφή των κουακέρων ήταν πως "αρκετοί δεν πιστεύουν στο Σατανά" ή "πολλοί αυτό" και "οι περισσότεροι εκείνο".

Παρ'όλα αυτά, το αποτέλεσμα με ξάφνιασε. Όχι για τους Κουακέρους αλλά για την ποσοστιαία διαφορά με την Ορθοδοξία. Έχω ξεφύγει τόσο; Δεν ασχολήθηκα πολύ σοβαρά με το θέμα, γι΄αυτό θα το ψάξω και θα επανέλθω.
ENHMEΡΩΣΗ 15/2: Η ιστοσελίδα των Κουακέρων έχει σύνδεση (φάτσα κάρτα) με το εν λόγω τεστ. Από κάτω βέβαια υπάρχει η σημείωση "just for fun". Σύμπτωση; Δεν νομίζω.

14 σχόλια:

Downhill..... είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Downhill..... είπε...

ΧΕΧΕ...μεγάλο θέμα ανοίγεις φίλε civil αλλά η ανθρωπότητα έχει παρεκκλίνει απο το νόημα του θεού εδώ και πολλά χρόνια...οπότε μήν πολυσκάς αν είσαι με τους "καλούς" ή τους "κακούς".

πιστεύεις ότι άν ο Θεός μέσω των προφητών του είπε την μοναδική αλήθεια, τα κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά συμφέροντα και η επιδίωξη του ανθρώπου για δύναμη θα τα άφηνε στην πρωταρχική, γνήσια μορφή της?

Αν δείς την ιστορία των θρησκειών, απο πού ξεκινάνε και πού έχουν καταλήξει θα δείς οτι οι 3 μεγάλες μονοθεϊστικές θεωρίες συγκλίνουν.Με λίγα λόγια....όλοι μιλάνε για το ίδιο πράγμα...για ποιο λόγο να προσπαθήσει ο κάθε ανθρωπάκος να εξηγήσει με την δημιουργία ενός νέου δόγματος τα ανεξήγητα? Δύναμη, Εξουσία, Διαφθορά, δυνάμεις που θολώνουν την κρίση των ανθρώπων...και η χαλιναγώγηση του πλήθους με την χειραγώγηση του αγνώστου..."κάντε αυτό ή...θα το μετανιώσετε μετα θάνατον". Κοινωνικές συνθήκες διαμορφώνουν το Θρησκευτικό τοπίο και όσες θρησκείες δεν εξελίσσονται καταδικάζονται στην λήθη...έτσι ξεπηδάνε τα δόγματα. Όμως ένα δόγμα δεν είναι κατ'ανάγκη κακό...οι προθέσεις αυτού που σκαρφίζεται το δόγμα μπορεί να είναι κακές...

Δες π.χ. τον Χριστιανισμό..,απο πού ξεκίνησε και που κατέληξε...Αν είναι δυνατόν η ιερά εξέταση να συνδράμει με τα κυρήγματα του Χριστού!! Όμως ο Χριστιανισμός επέζησε μέσα απο διάφορα δόγματα που άλλα θεωρούνται σωστά και άλλα όχι...οι διαφορές είναι πραγματικά παιδιαρώδεις σε ορισμένα. π.χ. αν υπάρχει η όχι άγιο πνεύμα, το γνωστό περιστεράκι. Τί με νοιάζει εμένα? Δεν προκειται να το μάθω ποτέ και δεν έχει και σημασία. Επίσης ο Χριστός ήταν Παρθενογέννεση ή έγινε με το κρίνο? Επίσης μου είναι αδιάφορο. Ο τύπος είπε μερικά απίθανα για την εποχή του πράγματα που έχουν αντίκτυπο και σήμερα. Είναι θεός? Δεν είναι? Ποιός θα το πεί? Εγώ? Εσύ? συγγνώμη αλλά θεωρώ οτι η ανθρωπότητα έχει πολλά ακόμα να μάθει και δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο να είναι θεός όπως δεν αποκλείω και το ενδεχόμενο να υπάρχουν εξωγήινοι, ταξίδια στο μέλλον, διακτινισμός κλπ...Εδώ οι αστρονόμοι μιλάνε για άπειρες διαστάσεις, γα παράλληλα σύμπαντα, για άγνοια τί συμβαίνει πέρα απο τα όρια του δικού μας διαστήματος...πώς να αποκλείσεις το μεταφυσικό? Είμαστε σαν τα άλογα με τις παρωπίδες, βλέπουμε ένα μέρος της συνολικής εικόνας...μέχρι να δούμε όλη την εικόνα θα διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για πολλά πράγματα και με κριτική πάντα σκέψη προσπαθώ να διακρίνω τί μπορεί να συμβαίνει...

Καταλαβαίνεις οτι άνοιξες ΤΕΡΑΣΤΙΟ θέμα? ΧΑΧΑ!!

Πάντως αυτό που θέλω να πώ είναι οτι δεν νομίζω οτι είναι σωστή η τοποθέτηση του καθενός μας σε κατηγορίες...Μουσουλμάνος, Χριστιανός ... κλπ. Η ουσία είναι μία,....

ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ?? ΝΑΙ?

απο εκεί και πέρα διαβάζεις όλες τις θρησκίες, βρίσκεις τα λογικά σημεία τους και τα εφαρμόζεις ...

ποιός θα σε καταρίνει γι'αυτό?

ΟΧΙ?

ε, μήν χολοσκάς...

toolman είπε...

καταρχήν civil χαράς το κουράγιο σου που έκανες το τεστ!
λεπτό ζήτημα και ταμπού για πολλούς αυτό που θίγεις πάντως. εγώ για να μαι ειλικρινής δεν έχω κατασταλάξει ακόμα, αλλά μάλλον προς άθεος το πάω, πάντως όλα εξαρτώνται με το πως σε έχουν μεγαλώσει οι γονείς.....

civil είπε...

@down,
δεν αποκλίνουμε πολύ σαν σκέψη. Από τα πιο ψαγμένα σχόλια που έχουν γραφτεί εδώ πέρα!

@tool
κανε το τεστ και πες αποτέλεσμα (ελα μη βαριέσαι)

kabamaru είπε...

μεγαλο ζητημα...δειαρκης η αναζητηση.ματαια τα αποτελεσματα της...συμφωνω με νταουνχιλ

Σοφία είπε...

Ξεκίνησα το τεστ, αλλά δεν άντεξα να πάω πάνω από τα μισά της δεύτερης σελίδας...
Χαρά στο κουράγιο σου που το τελείωσες, αυτό έχω να πω μόνο!

civil είπε...

@kab
όλοι συμφωνούμε με downhill;

@σοφ
Νομίζω πως το τεστ είναι 2 σελίδες. Εσύ το παράτησες στη μέση της 2ης;

Downhill..... είπε...

Εγώ πάντως που προσπάθησα να ανοίξω την σελίδα του τέστ δεν μου άνοιγε και αντ'αυτού με έκανε redirect εδώ
http://en.wikipedia.org/wiki/Heretic

civil είπε...

@down
χεχεχε!

Σοφία είπε...

Είχα αρχίσει να τα παίρνω στο κρανίο από τα τέλη της πρώτης. Σταμάτησα ν' απαντάω στις αρχές της δεύτερης και να διαβάζω στη μέση περίπου της δεύτερης.
Προφανώς η υπομονή δεν είναι από τις μεγάλες μου αρετές!

civil είπε...

@σοφία
εντάξει, εντάξει. Το πρωί με τον κηδεμόνα σου.

Σοφία είπε...

Μα, μα... κύριε, αφού ξέρουμε ότι Κουάκερ θα με βγάλει, γιατί να βασανίζομαι άδικα;

Ανώνυμος είπε...

Μόλις το διάβασα αυτό και απαντώ. Καταρχάς το τεστ δεν ανήκει σε Κουάκερους αλλά σε μια πύλη για Θρησκείες. Από την άλλη θα ήθελα να μάθω ποια ιστοσελίδα Κουάκερων έχει δεσμό σε αυτό το τεστ διότι έτυχε να είμαι Κουάκερος... Ομάδα με το όνομα Social Quakers δεν υπάρχει...

civil είπε...

Δεν γράφω ότι το τεστ ανήκει σε κουάκερους (συγγνώμη και για τον λάθος τονισμό) αλλά πως "Η ιστοσελίδα των Κουακέρων έχει σύνδεση (φάτσα κάρτα) με το εν λόγω τεστ". Πάντως είναι ενδιαφέρουσσα η θρησκευτική πορεία σου (διάβασα το βιογραφικό σου).
Πως και άλλαξες δύο φορές; τι διαφορές έχουν οι κουάκεροι από τους προτεστάντες και τους ορθόδοξους;