Παρασκευή, Φεβρουαρίου 16, 2007

Κεμάλ Ατατούρκ

O Mουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ (1881 – 10/11/1938) υπήρξε αρχηγός του στρατού, επαναστάτης, ιδρυτής της Δημοκρατίας της Τουρκίας και πρώτος της πρόεδρος.

Αναδείχθηκε στρατιωτικά στη μάχη της Καλλίπολης κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά την ήττα των Οθωμανών ο Κεμάλ οδήγησε το Τουρκικό Εθνικό Κίνημα σε αυτό που θα γινόταν ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας. Ο Κεμάλ αναμόρφωσε την κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή, οδηγώντας στο «Κεμαλικό κράτος». Προσπάθησε να δημιουργήσει ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και ασφαλές κράτος βασισμένο στις δυτικές αρχές διακυβέρνησης.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από έναν μικρό αξιωματούχο που αργότερα έγινε έμπορος ξύλου. Αποφοίτησε από την στρατιωτική ακαδημία το 1905 και οργανώθηκε αμέσως ενάντια στο οθωμανικό καθεστώς. Πολέμησε το 1910 στη Γαλλία, το 1911 στη Λιβυή εναντίον των Ιταλών, εναντίον των Βουλγάρων στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, εναντίων των Ρώσων στον Καύκασο το 1916, στην Παλαιστίνη εναντίον Βρετανικών στρατευμάτων το 1918. Επέστρεψε στην κατεχόμενη Κωνσταντινούπολη στις 13/11/1918. Υπό την κατοχή συμμαχικών στρατευμάτων ήταν και το Ιζμίρ καθώς και μεγάλες περιοχές της Ανατολίας από Αγγλικά, Ιταλικά, Γαλλικά κι Ελληνικά στρατεύματα. Ο Κεμάλ άρχισε να οργανώνει απελευθερωτικό στρατό. Έπειτα από κινήσεις άγγλων αξιωματούχων, η κυβέρνηση των Οθωμανών δίνει εντολή να τον εκτελέσουν. Ο Κεμάλ παραιτείται από τον Οθωμανικό στρατό και εγκαθιδρύει κοινοβούλιο στην Άγκυρα. Το 1920 συγκαλεί Εθνοσυνέλευση, το 1921 ψηφίζεται Σύνταγμα και την 1/11/1922 πείθει τους αντιπροσώπους να καταργήσουν το Σουλτάνο, προχωρώντας σε αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Στις 23 Οκτωβρίου υπογράφει συνθήκη ειρήνης με τους Σοβιετικούς. Οργανώνει στρατό και τον Αύγουστο του 1921 νικά τους έλληνες που είχαν εγκατασταθεί στο Σαγγάριο, μόλις 80 χιλιόμετρα από την Άγκυρα. Το 1923 πείθει την Τουρκική Εθνοσυνέλευση να υπογραφεί η Συνθήκη της Λωζάνης και η Τουρκία περιέρχεται τελικά σε περίοδο ειρήνης. Ήταν μόλις 42 ετών.

Βενιζέλος και Κεμάλ


Μέχρι το 1925 το τουρκικό κοινοβούλιο απαρτιζόταν από ένα μόνο κόμμα, αυτό που ίδρυσε ο Κεμάλ. Τότε ο ίδιος ζητά από τον Καζίμ Καραμπεκίρ την ίδρυση ενός νέου κόμματος. Το νέο Προοδευτικό κόμμα είχε πιο συντηρητικές ιδέες σε σχέση με τον πολιτικό σοσιαλισμό της κυβέρνησης. Σε λίγο όμως στο νέο κόμμα ηγήθηκαν άνθρωποι που ο Κεμάλ θεώρησε φονταμενταλιστές και ο ίδιος ακύρωσε την λειτουργία του με διδακτορικό νόμο. Στις 11/8/1930 προσπάθησε ξανά για τη δημιουργία δεύτερου κόμματος στην τουρκική βουλή. Το νέο κόμμα απέκτησε ερείσματα σε όλη την επικράτεια κυρίως με ανθρώπους που ήθελαν να φέρουν την θρησκεία στην πολιτική ζωή. Με το φόβο της κατάργησης του «κοσμικού» κράτους το νέο κόμμα καταργήθηκε από τον ίδιο του τον αρχηγό, τον Αλί Φετί Οκιάρ. Έτσι ο Κεμάλ δεν κατάφερε ποτέ τον πλήρη εκδημοκρατισμό της χώρας.

Οι μεταρρυθμίσεις που επέφερε στο εκπαιδευτικό σύστημα, στην κοινωνική ζωή και τον πολιτισμό, μπορούν να ιδωθούν εδώ. Το 1932 ο Ελευθέριος Βενιζέλος τον πρότεινε για το Νόμπελ Ειρήνης. Στη διαθήκη του άφησε όλα του τα υπάρχοντα στο Δημοκρατικό Κόμμα, στην Ομοσπονδία Τουρκικής Γλώσσας και στην Τουρκική Ακαδημία Ιστορίας.

Αυτός είναι ο άνθρωπος που κάποιοι θέλουν να τιμηθεί από την Θεσσαλονίκη, ως τέκνο της. Να σημειωθεί πως το όνομα της οδού Αποστόλου Παύλου, κάθετης στην οδό Αγίου Δημητρίου, μέχρι το 1955 ονομαζόταν οδός Κεμάλ Ατατούρκ, όνομα που είχε αποκτήσει επί δημαρχίας Κοσμόπουλου (πατρός), με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, όταν πέθανε το 1938 ο Κεμάλ Ατατούρκ.

Πηγή: Wikipedia
Για την μετάφραση κατηγορείστε εμένα
.

16 σχόλια:

toolman είπε...

ο καλός τούρκος είναι ο νεκρός! χο χο χο!!!

Σοφία είπε...

Τελικά είναι καλό ή κακό που θέλουν να τιμήσουν τον Ατατούρκ?

Agobooks είπε...

Τελικά, ήταν καλός ή κακός;
Καλό Σ/Κ!

Downhill.... είπε...

ΑΚΥΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ (ΧΟΧΟΧΟ)

μπράβο ρε CIVIL για τους εξής λόγους:

1.Κατ'αρχάς δεν φοβάσαι να δεχτείς πράγματα τα οποία δεν συμβαδίζουν με την κοινή "τροχιά" (Τουρκος=κακός)

2.Διαβάζεις την ιστοριά και απο τις δύο πλευρές. Η αλήθεια είναι οτι η ελληνική ιστοριά που διδάκσεται στα σχολία εχει ουσιώδεις διαφορές με την αντίστοιχη τουρκική.

3.Μορφώνεσαι πρίν βγάλεις άποψη...


Η αλήθεια είναι οτι στην συνείδηση του μέσου Έλληνα, ο Κεμάλ έχει χαραχτεί ώς η καταστροφή του έθνους, αυτός που έπνιξε τους έλληνες του πόντου και μας πήρε τα μικρασιατικά εδάφη..

Ας προσέχαμε...προελάσαμε απρόσεκτα και διεκδικήσαμε και άλλα ενώ δεν υπήρχε λόγος. Θύματα της μεγαλομανίας μας είμαστε και όχι οι αδικημένοι της ιστορίας. Αν οι Τούρκοι μας υποδούλωσαν χ φορές, και εμείς τους έχουμε υποδουλώσει άλλες τόσες. Απλά η φυσική τάση των Ελλήνων είναι η γκρίνια...

Ο Κεμάλ ήταν πράγματι πανέξυπνος άνθρωπος, διεκδίκησε για την χώρα του αυτά που πίστευε οτι αξίζει και αυτά που του επέτεψαν να πάρει. Μία παρτίδα σκάκι ήταν και ο Κεμάλ αποδείχτηκε εξυπνότερος απο τους Έλληνες επιτελεις.

Όντως προσπάθησε να αφυπνήσει το Τουρκικό κράτος και πράγματι ήταν αξιόλογος άνθρωπος. Και όταν πέτυχε αυτό που επιδίωκε δεν ζήτησε παραπάνω όπως εμείς...Αρκέστηκε σ'αυτό που πέτυχε.

Μεγάλη μορφή ισάξια του Βενιζέλου...δεν υπάρχει καλός και κακός στην ελληνοτουρκική ιστορία...οι ισορροπίες αλλάζουν ανάλογα με την οπτική...

Ανώνυμος είπε...

Παλιότουρκε πάρε το blog σου και ξεκουμπίδια απο τη Ελλάδα...Αμα σε πετύχω ρε θα σου χαράξω το V του Vendeta στο κούτελο!

ΠΡΟΔΟΟΟΟΤΗΗΗΗΗΗΗ!!!!!!

Να πας στν Τουρκία να μεινεις ρε...στου φίλους σου! ΚΑι εσύ και ο Downhill ο εξυπνάκιας!

civil είπε...

@tool
ε, ρε με τι μας μπόλιαζαν στο σχολείο...

@σοφία
τα σχόλια δικά σας. Εγώ είμαι υπέρ. Δεν θα μου φανεί καθόλου παράξενο κάποιος να είναι κατά. Είναι ένας καταξιωμένος ηγέτης μιας άλλης χώρας. Αν ήταν Ιταλός, θα τον κάναμε οδό;

@downhill
Πιστεύω πως η εξέλιξη του τουρκικού κράτους κάνει καλό και στην Ελλάδα. Φαντάζεστε να είχαμε γειτόνους τύπου Πακισταν, Αφγανισταν;
Και να σημειωθεί πως είμαι πόντιος.

@n.ago
Kαλός ή κακός; ενδιαφέρουσα ερώτηση. Ήταν όσο καλός ήταν ο Βενιζέλος, ο Τσόρτσιλ, ο ΝτεΓκολ κι ο Στάλιν (οι νικητές δηλαδή)

@κιλλ
Καταρχην να σε ευχαριστήσω γιατί πάντα ήθελα ενα εμπρηστικό μήνυμα στο μπλογκ μου. Επίσης να σε ενημερώσω πως με χαρά θα ξεκουμπιστώ απ'την Ελλάδα (ψάχνω κάτι θέσεις για Βρυξέλλες).
Το μπλογκ μπορώ να το αφήσω εδώ;

ΥΓ Αν έχεις δει την ταινία μου, λογικά θα καταλαβαίνεις πως δεν είναι τόσο εύκολο να μου χαράξεις το V στο κούτελο.

civil είπε...

@κιλλ
άτιμε downhill, το πρώτο εμπρηστικό μήνυμα του μπλογκ μου ήτανε ψεύτικο;

sofi είπε...

Φυσικα κ πρεπει να δωσουν τ ονομα του στο δρομο!Ηταν πανεξυπνος,πηρε ελληνικη μορφωση..Φοβερος ηγετης,εκσυγχρονησε την Τουρκια!Δεν ηταν καθολου κακος!Οσο για Σμυρνη κ Ποντο,ειναι παντα η καραμελα π μασανε οι ελληναραδες!Ηταν ποτε ο Ποντος Ελλαδα?Δε φταιει ο Κεμαλ αλλα οι μεγαλες ιδεες μας. Αντε γιατι πολυ εθνικιστες εχουμε γινει...Χαλαρωστε λιγο..!!

civil είπε...

@sofi
Για το αν ήταν καθόλου κακός (με τα σημερινά μέτρα και σταθμά) το αφήνω παραπέρα. Είναι γεγονός πως αν ο Κεμάλ δεν έδωσε εντολή για τις γενοκτονίες των Αρμενίων και (παραλίγο) των Ποντίων, σίγουρα δεν έκανε κάτι για να τις σταματήσει. Ο Κεμάλ ονειρευόταν εθνικό κράτος και ίσως ο Βενιζέλος έσωσε τους έλληνες με την ανταλλαγή πληθυσμών. Η ειρηνική συμβίωση δεν υπήρχε στο μυαλό του.

Ανώνυμος είπε...

"Να σημειωθεί πως το όνομα της οδού Αποστόλου Παύλου, κάθετης στην οδό Αγίου Δημητρίου, μέχρι το 1955 ονομαζόταν οδός Κεμάλ Ατατούρκ, όνομα που είχε αποκτήσει επί δημαρχίας Κοσμόπουλου (πατρός), με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, όταν πέθανε το 1938 ο Κεμάλ Ατατούρκ."Aυτό ακούστηκε από τον ιστορικό βλάση Αγτζίδη και έκτοτε αναπραήχθη αβασάνιστα. Είσαι βέβαιος γι αυτό που γράφεις;

civil είπε...

Καθόλου. Δεν το έχω διασταυρώσει. Η αλήθεια είναι πως το θεώρησα αρκετά πρόσφατο στοιχείο για να μπορεί κάποιος να το επικαλεστεί ψευδώς. Δηλαδή θα υπάρχουν και άνθρωποι που θα το θυμούνται.

Πάντως αν βρεις οτιδήποτε, παρακαλώ ενημέρωσε.

Ανώνυμος είπε...

@sofi:

Κατ'αρχάς δεν είμαι πόντιος αλλά
ειλικρινά, το σχόλιο σου ήταν ότι πιο εμετικό έχω διαβάσει ποτέ στη ζωή μου. Αποτελείς λίκνο για την αμορφωσιά στη χώρα μας και νιώθω τεράστια ντροπή που βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους με απόψεις σαν τις δικές σου. Ανθρώπους που στην προσπάθεια τους να αποποιηθούν ιδεολογίες, καταλήγουν σε άκρατη προπαγάνδα. Σε πληροφορώ λοιπόν πως οι Ποντιακός Ελληνισμός υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια (οποιαδήποτε εγκυκλοπαίδεια θα σε πείσει) και επίσης να σου επισημάνω πόσο ηλίθιο είναι να μιλάει κανείς για τις στρατιωτικές αρετές και ευφυία του (οποιουδήποτε) Κεμάλ πίσω από το πέπλο μιας δήθεν φιλειρηνικής και αντι-εθνικιστικής υποκρισίας.

civil είπε...

Δεν μου αρέσουν οι γενικές παρατηρήσεις, του τύπου "ο Κεμάλ ήταν κακός/καλός". Ο πόντος είναι απλώς ο πόντος. Οι έλληνες της περιοχής ηταν εκεί από τις πρώτες ελληνικές αποικίες, χωρίς διακοπή, έως τις μέρες του Κεμάλ. Ο Κεμάλ σίγουρα δεν έκανε κάτι για να εμποδίσει τον διωγμό (κινούμενος προφανώς διπλωματικά), αν δεν τον οργάνωσε συνομωτικά.

Οι στρατιωτικές αρετές του και η ευφυία του όμως, είναι ένα άλλο θέμα. Προσπάθησε να τον κρίνεις σαν ουδέτερος και όχι σαν έλληνας. Αυτός ήταν ο σκοπός της δημοσίευσης.

Ανώνυμε ευχαριστώ για το σχόλιο

ΥΓ Εγώ, είμαι πόντιος.

Ανώνυμος είπε...

lipon gia na xerete oloi eseis i amorfotoi.O Pontos eipirxe edw kai 3000 xronia.Monoi tous eftiaxan afto ton topo,giati poli apladen ypirxe alos laos ekei.Oi Tourkoi pou theoroude tora kratos.Eniai ousiastika Mogolikis katagogis.Einai kati opos oi Amerikanoi.Opou oi pragmatikoi Amerikanoi i oi Skopianoi.Pou den exoune katagogi.Poli apla i genoktonia einai genoktonia.Kai dropoi pou dosane Nobel ston karagiozi.As dinane tote kai ston Xitlet kai ston Vonaparty kai ston Stalin.Opios exei apories tha tou tis lisw.Na zisi o Pontos kai oli i Ellada.Pano apo ola eimaste patriotes.Gamo tin Tourkia

civil είπε...

Ανώνυμε, μην γίνεσαι επιθετικός λέγοντας τους άλλους αμόρφωτους. Συνήθως αυτό το κάνουν οι νέοι και οι... αμόρφωτοι. Πριν από τους πόντιους εκεί υπήρχαν οι Σκύθες (σίγουρα και άλλοι λαοί, αλλά αυτοί μου ήρθαν τώρα στο μυαλό). Επίσης, δεν νομίζω πως έχει μεγάλη σημασία ποιος ήταν πρώτος κάπου (σε στυλ τετάρτης δημοτικού "Εγώ τον είδα πρώτος!"). Για το νόμπελ μάλλον θα συμφωνήσω. Να ζήσει ο Πόντος και όλη η Ελλάδα θα συμφωνήσω. Να είμαστε πατριώτες ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ σίγουρα θα διαφωνήσω.

ΥΓ Επίσης, εγώ την Τουρκία δεν τη γαμώ. Aν και είναι πολύ όμορφη.

Ανώνυμος είπε...

Gia na xeris.O Pontos kai sigekrimena i evriteri perioxi tou efxinou pontou prin patisi podi ellinas legotane axinos (afiloxenos) kai otan eipa den eipirxe kanenas laos to eipa me tin enia politismenos laos,laos pou ekane afto ton afiloxeno topo filoxeno.Kai katafere na kani pola se afton ton topo.Sigekrimena i perioxi pou zousane oi Amazones itane o Pontos.Episis kai to xysomalo deras ekei vriskotane.Oi Dioskouroi theoi Kastoras kai POlideftkis episis.Gia na min sou pw gia ton spoudew vasilia Mithridati.Patriotes panw apo ola.Giati se afti tin xora pou zis esy kapioi anthropou dosan tin zoi tous gia na exeis eleftheria kai an den eimaste,ta kokala tous tha trizoyne