Πέμπτη, Απριλίου 05, 2007

Βιβλίο ιστορίας ΣΤ’ Δημοτικού

Το Βιβλίο ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού είναι μια χαρά βιβλίο. ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ. Κάθε μάθημα έχει συνοπτικά γεγονότα κρατώντας τα σημαντικά της ιστορίας μας (περίπου μια σελίδα κάθε φορά). Άλλη μια σελίδα παραθέτονται πηγές από τις οποίες ο μαθητής μπορεί να δει το πνεύμα της εποχής και στο τρόπο γραφής. Στο τέλος υπάρχουν ερωτήσεις που βοηθούν το μαθητή να κατανοήσει αλλά και το δάσκαλο να τσεκάρει τι κατάλαβε ο μαθητής. Γενικά το βιβλίο δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα από τα προηγούμενα στο ιστορικό υπόβαθρο που κάθε φορά οδηγεί τις εξελίξεις (πχ αντιξοότητες στη ζωή των υπόδουλων ελλήνων) και λιγότερα σε ημερομηνίες μαχών και πολεμικά γεγονότα.

Το βιβλίο προσπαθεί να είναι όσο μπορεί αντικειμενικό. Το μόνο σημείο που με ξένισε είναι η περίφημη αναφορά στο «στρίμωγμα των ελλήνων στην παραλία της Σμύρνης» κατά τον ξεριζωμό. Μου φάνηκε προϊόν λογικής «μείωση των εντάσεων με τους Τούρκους». Αυτό που γράφει το βιβλίο δεν είναι ψέμα αλλά με ένα τουρκικό στρατό από πίσω να εισέρχεται στην πόλη (οι Τούρκοι δεν δέχονται πως έβαλαν αυτοί τη φωτιά στη Σμύρνη). Βέβαια και ο ελληνικός στρατός την είχε κάνει με ελαφρά πηδηματάκια αφήνοντας τους έλληνες στο έλεος του Αλλάχ.

Πέρα από αυτό όμως, το βιβλίο είναι καλογραμμένο, με πλήθος αναφορών και αφορμών περαιτέρω έρευνας για το μαθητή που ενδιαφέρεται. Σίγουρα το βιβλίο δεν αφήνει περιθώρια να μεγαλώσει άλλη μια γενιά ελλήνων με το σκεπτικό (της δικής μου γενιάς) πως «καλός τούρκος είναι ο νεκρός τούρκος».

Παρατήρησα πως ακόμη και στα τηλεπαράθυρα οι πολέμιοι του βιβλίου (όσοι το είχαν διαβάσει) όπως ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ δεν έμεναν σε συγκεκριμένες αναφορές αλλά διαφωνούσαν με τη συνολική κατεύθυνσή του. Και το αν θέλουμε τα ελληνόπουλα να μαθαίνουν απλώς τι έγινε ή να κάνουμε πολιτική στο σχολείο (γιατί εδώ που τα λέμε μπορεί κάποτε το ελληνόπουλο να χρειαστεί να σφάξει μερικούς τουρκαλάδες) το αφήνω στην κρίση του καθενός.

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε σε pdf μορφή εδώ.

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χμ, ας κάνω λίγο πλάκα μέρες που είναι.
Ο Ιστορικός του μέλλοντος θα γράψει για εγκεφαλικούς θανάτους επαγγελματιών και ερασιτεχνών ιστορικών και παιδαγωγών από τον συνωστισμό στα τηλεοπτικά παράθυρα εξ' αιτίας ενός σχολικού βιβλίου.
(Με την υποσημείωση: Σχολικό βιβλίο, ένα έντυπο που υπήρχε εξ' αιτίας της αδυναμίας του σχολικού πλαισίου και της ανεπάρκειας των διδασκόντων να κάνουνε ένα μάθημα που θα ευχαριστούσε τους ίδιους και τους μαθητές τους..)

Ανώνυμος είπε...

Ρε μεγάλε, δεν αφήνεις τι έλεγε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ και δεν ασχολείσαι λίγο με τις απόψεις της Ακαδημίας Αθηνών που εκφράστηκαν δημοσίως και αποτελούν ΚΑΤΑΠΕΛΤΗ κατά του βιβλίου;

david santos είπε...

Hello, Civil!
Thanks for you work and have a good weekend.

Downhill.... είπε...

αυτον τον david santos εγώ μια μέρα θα τον χτυπήσω!!!!

Downhill.... είπε...

Επίσης είμαι λίγο άσχετος, αλλά ρε παιδιά...τί έγινε με το βιβλίο του δημοτικού?

civil είπε...

@κκ
:)

@ανώνυμο
ρε μεγάλε, επειδή πραγματικά είδα κάποιες δηλώσεις της ακαδημίας, ή τον καταπέλτη τον κρύψανε τα κανάλια ή δεν ξέρεις τι είναι ο καταπέλτης. Αν έχεις τις πλήρεις δηλώσεις-καταπέλτη-πολιορκιτικό κρυο, παρακαλώ να επανέλθεις.

@down
το γαμάτο είναι που μερικοί απαντάνε:
"thank you mister Santos. I wish you a nice weekend too" !!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ιδού ο Καταπέλτης

http://www.antibaro.gr/society/akadhmia_istoria.php

civil είπε...

@ανώνυμο
ευχαριστώ για το λινκ. Προτείνω σε όλους όσους ενδιαφέρονται να το διαβάσουν.

Στην αρχή αναφέρεται: "Το Σύνταγμα ορίζει (άρθρο 16, παρ. 2) ότι το Κράτος έχει ως βασική αποστολή του την ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων [Δ. Σ. και Τ. Π. Β.].". Άρα διαφωνώ επί της αρχής. Προτιμώ το "εθνικό είναι το αληθές" του Διονύσιου Σολωμού.

Να σημειώσω πως μου έκανε εντύπωση πως δεν διατυπώνουν διαφωνία περί του "συνωστισμού στο λιμάνι της Σμύρνης" κατά την Μικρασιατική καταστροφή!

Ανώνυμος είπε...

Με τι διαφωνείς; με το Σύνταγμα; Συγγνώμη που δε σε ρωτήσαμε.

Ας δούμε όμως τι είναι το "αληθές".

Αλήθεια = α (στερητικό) + λήθη

Δηλαδή,

αλήθεια = μη λήθη = μνήμη = μη απώλεια της μνήμης

Όπως βλέπεις λοιπόν εκτός από το συνωστισμό που έγινε χιτ λέξη, υπάρχουν και πάρα μα πάρα πολλά ακόμα προβλήματα στο βιβλίο, παραποιήσεις, λάθη, παραλείψεις και άλλα.

Και όλα αυτά τα επισημαίνει η Ακαδημία Αθηνών την οποία εσύ χλευάζεις επειδή ξεκινάει με την αναφορά στο Σύνταγμα της χώρας.

civil είπε...

Φίλε ανώνυμε, ναι διαφωνώ με την συγκεκριμένη πρόταση του Συντάγματος. Προφανώς είμαι μεοψηφία αλλά είναι δικαίωμά μου. Άλλωστε και το Σύνταγμα μπορούμε να το αναθεωρήσουμε.

Για την αλήθεια συμφωνούμε απολύτως.

Για την Ακαδημία Αθηνών με παρεξήγησες. Δεν τη χλευάζω και δεν νομίζω να προκύπτει από κάπου αυτό από το σχόλιο μου.

Σε ευχαριστώ που επιμένεις. Στην αρχή με το "ρε μεγάλε" νόμισα που ήσουν απλώς κάποιος εξυπνάκιας ανώνυμος.
:)

Μάρκος είπε...

Δεν είμαι εξυπνάκιας ανώνυμος, είμαι ο Μάρκος με τα καλά τα μούσια. Απλά δεν είμαι ο εμπειρότερος χρήστης των μπλογκς, παρότι εδώ και ένα περίπου χρόνο μπλόγκερ.

Συνεχίζω αφού συμφωνούμε περί αλήθειας.

Το βιβλίο αυτό συγκρούεται με τη συλλογική μας μνήμη. Γι αυτό και τόσο πολλές και ισχυρές αντιδράσεις. Από την Ακαδημία Αθηνών και την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, μέχρι πολιτικούς από όλα τα κόμματα, τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Εκκλησία, κι από όλα τα κόμματα και το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου μέχρι δεκάδες δημοσιογράφους, από διανοούμενος καθηγητές μέχρι απλούς πολίτες.

Όλοι καταλαβαίνουν ότι συγκρούεται και προσβάλλει τη μνήμη του λαού. Δηλαδή προσβάλλει την α-λήθεια. Αυτό που για σένα και το Νιόνιο μας είναι το εθνικό.

Ανώνυμος είπε...

Το βιβλίο είναι προιον πολιτικής απόφασης, με συγκεκριμένες εντολές προς τους συγγραφείς, με συγκεκριμένους στόχους,χρηματοδότες και μέσα ενημέρωσης και εκδοτικά συγκροτήματα που ανέλαβαν τη "δουλειά" (βλέπε έκδοση απ τα Ελληνικά Γράμματα) την προώθηση και υπεράσπιση του βιβλίου όπως το Συγκρότημα Λαμπράκη..
Δείτε τα παρακάτω με προσοχή:
1.Η κα Κουλούρη έχει γράψει το Εναλακτικό Εγχειρίδιο Ιστορίας του CDRSEE για την έκδοση του οποίου έγινε ειδική εκδήλωση. Τη συζήτηση συντόνισε σε ειδική εκδήλωση στις 8/11/2006 ο κος Τσίμας ο οποίος όλως τυχαίως πριν 3-4 βδομάδες έκανε εκείνη την καταπληκτικής "αντικειμενικότητας" εκπομπή για το θέμα του βιβλίου υποστηρίζοντας με πονηρο και έξυπνο τρόπο το βιβλίο της κας Ρεπούση καλώντας στην εκπομπή του κάτι "τυπάκια" όπως οι Ψωμιάδης και Γεωργιάδης του ΛΑΟΣ γνωστοί για την "υπόληψη" που τους τρέφει η ελληνική κοινωνία ως μοναδικούς ενάντιους του βιβλίου. Ανάμεσά τους στην εκδήλωση για το εγχειρίδιο της κας Κουλούρη παρίστατο "η εκσυχρονίστρια" του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κόππα, ο Νίκος Γεωργιάδης της ΝΔ που για το συγκεκριμένο θέμα στα κανάλια δεν έχει "φανεί" πουθενά κάνοντας τον "Κινέζο". Επίσης ο λαλίστατος κος Λιάκος που "οργώνει" τα ΜΜΕ του Λαμπράκη εφημερίδες και τηλεόραση και ο κος Βερέμης υποστηρικτής όλως τυχαίως του "Σχεδίου Ανάν"κατά το παρελθόν και σημαντικό στέλεχος του ΕΛΙΑΜΕΠ.. πηγή για την "ενδιαφέρουσα εκδήλωση : http://www.see-jhp.org/news_jhp_131106.html
Ρίχνοντας μια ματιά στους χρηματοδότες του CDRSEE και του εγχεριδίου της κας Κουλούρη και ψάχνοντας λιγάκι παραπάνω βλέπουμε ότι υπάρχουν κυβερνητικοί οργανισμοί της Ελλάδας όπως ΥΠΕΞ, Δήμος Θεσσαλονίκης, ΤΙΤΑΝ η οποία επιθυμεί διακαώς επέκταση στην αγορά της γειτονικής χώρας και εξαγορά μεγάλης τουρκικής εταιρείας για να μπει δυναμικά στην ανερχόμενη τουρκική αγορά τσιμέντου, η ΕΤΕ με την επένδυση των 4 δις δολ στην τραπεζική αγορά της Τουρκίας.
Πάμε τώρα στα "αγγελάκια" του "νεοταξισμού"
Συνεχίζω με τους ξένους κυβερνητικούς χρηματοδότες και δίνω και πηγές
Είναι οι USAID (Although USAID and the State Department are separate organizations, both report to the Secretary of State.), State department, United Kingdom foreign & commonwealth office, Matthew Niemitz, United States Institute for Peace funded by Congress, The German Ministry of foreign affairs, Stability Pact for South Eastern Europe sponsored by Germany.
Συνεχίζω με μερικές απο τις ΜΚΟ
FOSIM (πηγή http://www.soros.org.mk/),
Fund for an open Society - Serbia ποιανού; Σόρος ξανά, πηγή (http://www.fosserbia.org/?change_lang=en, )
NED, The Soros Foundation also provided monies to Otpor.
The National Endowment for Democracy (NED), which is funded by the U.S. Congress through the State Department authorizations
πηγή http://www.rferl.org/featuresarticle/2005/04/47268268-9e3d-414a-928d-435ff4de8af2.html
Έχει και συνέχεια Balkan Trust for Democracy Funding Organizations: Charles Stewart Mott Foundation, German Marshall Fund, USAID - United States Agency for International Development
πηγή: http://www.gmfus.org/balkantrust/.
επίσης: The Balkan Trust for Democracy (BTD) is a 10-year, ... The Balkan Trust is based in Belgrade and makes grants in Albania, ... Soros Open Network
πηγή www.transparentfunding.ro/index.php?section=programs&action=show&id=105 - 17k
United States Institute of Peace funded by Congress
Όλοι οι παραπάνω κυβερνητικοί οργανισμοί φυσικά πρόσωπά και ΜΚΟ βρίσκονται χρηματοδότες της κας Κουλύρη υπό μορφή λίστας στη σελ. http://www.cdsee.org/aboutus_donors.html.
Ορίστε λοιπόν οι "γερές πλάτες" της κας Κουλούρη, Λιάκου και της κας Ρεπούση που η κα Γιαννάκου παρόλες τις αντιδράσεις (με εξαίρεση μια δήθεν διανοουμενίστικη "αριστερά") δυσκολεύεται τόσο μα τόσο πολύ να το αποσύρει γιατί και η κα Ρεπούση είναι απ το γρανάζι του ίδιου συστήματος και το βιβλίο της εξυπηρετεί τους νεοταξικούς σκοπούς τους και είναι γραμμένο στο ίδιο μήκος κύματος και ύφος με της κας Κουλούρη..
2. Δείτε και αυτό για τη σχέση του ΔΟΛ..για να καταλάβετε τις υπόγειες διαδρομές του βιβλίου ιστορίας στ΄. Εγκρίθηκε υπό Κ. Σημίτη με ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου και ΥΠΕΠΘ Π. Ευθυμίου (κατά τα Θ. Κολοκοτρώνη του βιβλίου)..αγαπημένα παιδιά του ιδρύματος Λαμπράκη στο οποίο βέβαια και έδωσαν το έργο της έκδοσής του στα "Ελληνικά Γράμματα Α.Ε" αποδειξη σελίδα http://www.pi-schools.gr/prok_ekp_ylikou_03/atelier_13257.doc και http://www.dol.gr/finance.htm.. Μόνον έτσι μπορεί να εξηγηθεί γιατί τέτοια φρενίτιδα για την υποστήριξη του εν λόγω βιβλίου απο την κα Κουλούρη που γράφει στο ΒΗΜΑ (επιφυλλιδογράφος στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ) και προβάλλονται απόψεις της στο ΜΕΓΚΑ, δείτε την επαγγελματική ενασχόληση εκείνων των 5 πανεπιστημιακών με τον ΔΟΛ που βγήκαν να το στηρίξουν όπως οι καθηγητές Αντώνης Λιάκος (αρθογραφεί στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ σχέση του με το εναλλακτικό της Κουλούρη και CRDSEE), Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Ηλίας Νικολακόπουλος (αρθογραφεί στα ΝΕΑ και συνεργάζεται με τον τηλ. Σταθμό ΜΕΓΚΑ), Χρήστος Λούκας και Στέφανος Πεσμαζόγλου και των περιοδικών τους απ τις Εκδόσεις Νεφέλη και Ελληνικά Γράμματα συμφερόντων Λαμπράκη. Θυμάστε τι έλεγαν;; Ούτε διόρθωση χρειάζεται το βιβλίο ούτε τίποτα. Μην ξεχνάμε και τους άλλους υπάλληλους του Λαμπράκη τύπου Τσίμα με τη γνωστής αντικειμενικότητας εκπομπή για το θέμα του βιβλίου και τη σχέση του με την εκδήλωση της CDRSEE για το εναλλακτικό εγχειρίδιο της κας Κουλούρη, τα πύρινα άρθρα του κου Πρετεντέρη περί εθνικιστών για να καλύψουν τα δικά τους «έννομα» αργύρια, και τα άρθρα τόσων και τόσων άλλων «Ηρακλειδών» υπέρμαχων του βιβλίου τα οποία δημοσιεύονταν αφειδώς από ΤΑ ΝΕΑ, ΤΟ ΒΗΜΑ, και ΤΟ ΜΕΓΚΑ..
3. Έχει πολύ πλάκα τελικά..δείτε αυτή τη σελίδα http://www.cdsee.org/seminar_eucp_conerence_report.html και θα καταλάβατε απο που ξεκινάνε όλα..και δείτε και εδώ τους ξένους χορηγούς του ΕΛΙΑΜΕΠ του κου Βερέμη υποστηρικτή της κας Κουλούρη..αν βλέπετε καμία διαβολική σύμπτωση στους χρηματοδότες και των δύο ΜΚΟ του CDRSEE και του ΕΛΙΑΜΕΠ μην της δώσετε καμία μα καμία σημασία.. http://www.eliamep.gr/eliamep/content/home/about_eliamep/funding/el/

Στην συγκεκριμένη περίπτωση φαινεται πλέον καθαρά ότι υπήρξε και από ποιούς πολιτική βούληση για "συμφιλίωση" με την Τουρκία και να γίνει η Μικρασιατική Καταστροφή "Συνωστισμός" και τόσα και τόσα άλλα..η πολιτική βούληση και τα πρόσωπα συνδιάστηκαν με επιχειρηματικά συμφέροντα εσωτερικού όπως ΕΤΕ ΤΙΤΑΝ κ.α σε συνδιασμό με Κυβερνητικούς χρηματοδότες φυσικά του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού και ΜΚΟ χρηματοδοτούμενες είδαμε απο που.
Ο επόμενος κρίκος στην αλυσίδα είναι ποιός θα πάρει τη δουλειά, έτυχε οι συγκεκριμένοι πολιτικοί να χουν "ιδιαίτερη σχέση" με τον ΔΟΛ και τσουπ πάρε τη δουλειά Λαμπράκη..πριν γίνει βέβαια αυτό είχαν βάλει δικούς τους στο ΠΙΣ αλλά και διόρισαν τον κο Βερέμη Πρόεδρο του Συμβουλίου Εθνικης Παιδείας..δείτε σχεση ΕΛΙΑΜΕΠ Βερέμη Κουλούρη και τσουπ διορίστηκε Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας..η συνέχεια ήταν εύκολη, βρήκαν τους "ιστορικούς", "καθηγητάδες", "επιμελητες" του εν λόγω βιβλίου (βλ. Ρεπούση), είτε ελπίζοντας και ποντάροντας στην "επιστημοσύνη τους" ή στην "αγάπη προς τα ευρώπουλα" και την επιστημονική τους εξέλιξη την οποία θα υποβοηθούσαν.."χτίστηκαν" τριγύρω τους θέσεις άμυνας και επίθεσης κυρίως απο τον ΔΟΛ με τους "δήθεν έγκυρους" Τσίμα, Πρετεντέρη, συνεπικουρούμενοι από τους Πέντε Πανεπιστημιακούς, αλλά και άλλους της "συνομοταξίας" για να υποστηρίξουν το βιβλίο "δικών τους συμφεροντων" απο θυγατρική της μαμάς εταιρείας και χρησιμοποιώντας συμμάχους είτε από τους αργυρώνητους είτε από τους αγνούς αριστερούς προβάλοντας τους την καραμέλα την οποία θα "έτρωγαν" πιο εύκολα..ότι πίσω από τις αντιδράσεις κρύβονται εκκλησιαστικοί κύκλοι (βλ΄. Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο που τους προκαλεί αλλεργία όπως και σε μένα όπότε διεγείρει τα αντανακλαστικά τους) και από την άλλοι εθνικιστικοί κύκλοι προβάλλονται το δέον στα διάφορα πάνελ τους Γεωργιάδη του ΛΑΟΣ και τον Κο Ψωμιάδη με τα ετικετάκια των εθνικιστών ή στις φυλλάδες τους ότι ιδού οι "απέναντι" και να "ξυπνήσουν τα εμφυλιοπολεμικά τους σύνδρομα, για να πετύχουν τι;; Οι μεν να βρίζουν τους δε "εθνικόφρονες και παπαδαριά" και οι δε "δήθεν αριστερούς" και "αναρχοκου*****στές" και οι υπόλοιποι να κάνουν "ήσυχοι τη δουλειά" αποπροσανατολίζοντας τους υπόλοιπους και ματσωνοντας μπόλικα φράγκα από κρατική δουλειά..
Απέδειξα με επιχειρήματα για αυτούς που μπορούν να τα δουν για τους άλλους ας μείνουν στα λαγούμια της ιδεοληψίας τους, ΠΟΙΟΙ ήταν οι πολιτικοί εμπνευστές, ποιοί οι χρηματοδότες, ποιοί οι λόγοι, ποιοί οι δήθεν καθηγητάδες, ποιοί οι "ιστορικοί", "δημοσιογράφοι", "άνθρωποι των Γραμμάτων" της πολιτικής",που "νοιάζονται" και γιατί "νοιάζονται" τόσο για την "ιστορική αλήθεια"..η αλυσίδα έχει κρίκους, Πολιτικούς, χρηματοδότες, εκδοτικά συγκροτήματα, δημοσιογράφους, ιστορικούς και Πανεπιστημιακούς. Α και παρεπιπτόντως ο κος Βερέμης είναι και Πρόεδρος του συμβουλίου εθνικής Παιδείας. Δείτε πότε και από ποιόν διορίστηκε..όλα είναι προμελετημένα..Αυτά τα ολίγα για όσους ενδιαφέρονται να το ψάξουν νηφάλια και ψύχραιμα και για να καταλάβουν ότι αυτό που νοιάζει τους περισσότερους απο τη φάρα των συγκεκριμένων δήθεν ιστορικών, δημοσιογράφων, πανεπιστημιακών, είναι όχι η ιστορική πραγματικότητα και αλήθεια που νοιάζει πιθανόν τον περισσότερο απλό κόσμο και μας τους "ρομαντικούς" και "αφελείς" αλλά η μάσα και η επιστημονική και επαγγελματική ανέλιξη με οποιοδήποτε κόστος..Συμπέρασμα με πολλά ευρώ και υποσχέσεις επιστημονικής ανέλιξης και καριέρας για διάφορους και για πολιτικούς οικονομικούς και άλλους λόγους ναι η ιστορία ξαναγράφεται πολύ μα πάρα πολύ εύκολα…

civil είπε...

Συμφωνώ πως τα βιβλία ιστορίας εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες της εκάστοτε εποχής. Το παλιότερο (όπως έχω γράψει) εξυπηρετούσε το ενδεχόμενο ενός πολέμου με την Τουρκία. Το θέμα όμως είναι ποιο είναι πιο κοντά στην ιστορική πραγματικότητα.
Συμφωνώ πως το βιβλίο είναι γραμμένο λες και το έχουν γράψει Γερμανοί και εξιστορεί σε γερμανούς την ελληνική επανάσταση. Αλλά αυτό δεν είναι κατ'ανάγκην κακό... Θυμήσου πως διαφωνώ με την ατάκα του Συντάγματος!

Ανώνυμος είπε...

Μερικά παραδείγματα συμφωνίας μου και διαφωνίας μου με το βιβλίο:
1. Συμφωνώ για τα περί υπερβολών στο παρελθόν στο θέμα του κρυφού σχολειού.
2. Διαφωνώ στην αποσιώπηση της Αρμενικής και της Ποντιακής Γενοκτονίας οι οποίες είναι και αναγνωρισμένες από το Ευρωπαικο Κοινοβούλιο
3. Διαφωνώ στην αναφορά "περί συνωστισμού" και στη μη αναφορά έστω και των Οθωμανικών Στατιστικών για τους ελληνικούς πληθυσμούς στη Μικρά Ασία και Ανατολική Θράκη το 1914 και στη μη αναφορά του αριθμού των προσφύγων στην σχετική απογραφή τους το 1928.
4. Διαφωνώ στην απλή και χλιαρή αναφορά των καταστροφών της Χίου των Ψαρών της Κάσου και της Εξόδου του Μεσολλογγίου τα οποία τα "ξεπετάει".
5. Διαφωνώ στον τρόπο "αναλυτικής περιγραφής" των δεινών την περίοδο της Τουρκοκρατίας τα οποία αναλύονται "διεξοδικά" στην σελ. 18 και παράγραφο 2,3 και στην σελ. 19 υπάρχει η πηγή Ντε Μπρεβ που λέει ότι μια χαρά ζούσαν οι κατεκτημένοι λαοί οι οποίοι είχαν τα αγαθά τους και θρησκευτικη ελευθερία...Ανέκδοτο;; όλοι ξέρουμε για τους βίαιους εξισλαμισμούς κυρίως τον 16ο 17ο αιώνα αλλά και τον κεφαλικό φόρο αν ήθελαν να ζήσουν..Πλήρη σύγχιση δημιουργεί ακόμα και σε έναν ενήλικα πόσο μάλλον σε ένα 11χρονο παιδί..
Διαφωνώ με την αποσιώπηση και παραλειψη των τουρκικών αντιποίνων για την Επανάσταση του 21 ιδίως στους αμάχους της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας..μέσα σε αυτά τα πλαίσια δολοφονήθηκε ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριος ο Ε΄. Ο ρόλος της Εκκλησίας και των κεφαλών της σίγουρα δεν ήταν και ο καλύτερος και σε αρκετά σημεία χαρακτηρίζεται σκοτεινός και ίσως και εχθρικός για την Επανάσταση αλλά δεν είναι δυνατό να παραβλέπουμε ότι ο Πατριάρχης θεωρούνταν από τους Ρωμιούς της εποχής εκείνης η Κεφαλή του Έθνους και η δολοφονία αλλά και ο τρόπος της είχε συμβολικό και παραδειγματικό χαρακτήρα..Θα μπορούσα να παραθέσω και άλλα..Αν όλα αυτά τα παραπάνω τα οποία είναι κεφαλαιώδη σημεία στην ιστορία εκείνης της εποχής τα οποία είτε παραλείπονται είτε αποσιωπώνται σας καλύπτουν και θεωρείται ότι αυτή η ιστορία όπως καλύπτεται από την κα Ρεπούση και τους χρηματοδότες-πολιτικούς-δημοσιογράφους υποστηρικτές της είναι για σας πιο αντικειμενική για μένα δεν είναι καθόλου..όχι ότι τα βιβλία του παρελθόντος ήταν καλύτερα. Απλά παρατηρώ ότι πάμε στην Ελλάδα από το ένα άκρο στο άλλο..απο το στερεότυπο του καλού έλληνα και του κακού Τούρκου πάμε στο άλλο άκρο πια να τους κάνουμε και αγιοποίηση στο βωμό πολιτικών και οικονομικών σκοπιμοτήτων.

Ανώνυμος είπε...

(Μάρκος πάλι - όχι ανώνυμος)

Γράφεις " Το παλιότερο (όπως έχω γράψει) εξυπηρετούσε το ενδεχόμενο ενός πολέμου με την Τουρκία"

Μα που το είδες αυτό παιδί μου; είσαι παλαβός; ποιο ενδεχόμενο πολέμου εξυπηρετούσε το βιβλίο; που το στηρίζεις αυτό, για πες μας να μάθουμε κι εμείς;

Ανώνυμος είπε...

Πέρα απο τους κυβερνητικούς οργανισμούς αλλά και ΜΚΟ που στηρίζουν το CDRSEE σας παραθέτω τώρα και μερικά στοιχεία για τα πρόσωπα του εν λόγω ιδρύματος ξεκινώντας από τον Πρόεδρο του CDRSEE Richard Schifter. Βιογραφικό του εδώ http://www.cdsee.org/board_member_01.html . Μέχρις εδώ τίποτα το μεμπτό αλλά δείτε αυτό το άρθρο που δημοσιεύεται για την αφεντιά του σε αυτή τη σελίδα: http://www.wrmea.com/backissues/0694/94006018.htm .
Οι απόψεις του Ρ. Σίφτερ φιλοξενούνται συχνά σε διάφορα εβραϊκά περιοδικά όπως στα Jewish News και The Jewish Week . Ιδού τι λένε για τον Ρίτσαρντ Σίφτερ, δύο ακόμη συντάκτες του Washington Report for Middle East Affairs http://www.wrmea.com/backissues/0490/9004011.htm .
http://www.wrmea.com/backissues/0693/9306013.htm

Πάμε να δούμε για άλλο ένα πρόσωπο του συγκεκριμένου ΜΚΟ. Είναι ο Κώστας Καρράς. Δείτε το επίσημο βιογραφικό του εδώ.http://www.cdsee.org/board_member_08.html . Ο Κώστας Καρράς, σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του “υπήρξε επί 18 χρόνια μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Συναντήσεων Μπίλντερμπεργκ“. Πρόκειται προφανώς για τις ετήσιες συναντήσεις της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, που ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και συνεχίζονται -σχεδόν ανελλιπώς- σε ετήσια βάση μέχρι σήμερα. Σ’ αυτές, και υπό την αιγίδα του ιδρυτικού μέλους της Λέσχης Αμερικανού τραπεζίτη και επιχειρηματία Ντέιβιντ Ροκφέλλερ, συναντιούνται, σε διαφορετικό μέρος κάθε χρόνο, περί τους 130 διαπρεπείς Αμερικανοί και Ευρωπαίοι “πολίτες”, που συζητούν για θέματα της παγκόσμιας πολιτικής, επιχειρηματικής και οικονομικής επικαιρότητας. “Πολίτες”, ήγουν “εξέχοντα γκλομπάλια” που επισήμως εκπροσωπούν μόνον τον εαυτό τους: πολιτικοί, τραπεζίτες, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, στελέχη υπερεθνικών οργανισμών [Παγκόσμια Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο] κ.ο.
Ο Κ. Καρράς ήταν μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Συναντήσεων Μπίλντερμπεργκ μέχρι το 1994 ή το 1996. Το 1998 τον “διαδέχθηκε” ο Γ. Α. Δαυίδ, που επίσης έχει διατελέσει στο παρελθόν μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Ο Γιώργος Δαυίδ -το επίσημο βιογραφικό του εδώ-: http://www.cdsee.org/board_member_24.html ,γεννήθηκε στην Κύπρο το 1937 και, μετά το τέλος των σπουδών του, δραστηριοποιήθηκε στις επιχειρήσεις του θείου του Αναστασίου Γ. Λεβέντη στη Νιγηρία. Το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη ιστοσελίδα http://www.leventisfoundation.org/ που ιδρύθηκε κατ’ επιταγή του τελευταίου μετά τον θάνατό του, έχει χρηματοδοτήσει τη μετάφραση και την έκδοση των τεσσάρων Βιβλίων Εργασίας του “Κέντρου” στα ελληνικά.
Ο Γιώργος Δαυίδ, που είναι μέλος του Δ.Σ. του “Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη”, είναι επίσης πρόεδρος της εταιρείας COCA COLA HBC http://www.coca-colahbc.com/aboutus/bod.php [Coca-Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως (3E)], που είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες αναψυκτικών στην Ευρώπη [φωτ.] και σε επίπεδο θυγατρικών της Coca-Cola δεύτερη μετά την μητρική αμερικανική εταιρεία. Ο Γ. Δαυίδ είναι επίσης μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών της ΤΙΤΑΝ επίσης χρηματοδότης του CDRSEE και του ΕΛΙΑΜΕΠ (πηγή http://www.titan-cement.com/gr/group/board.htm ), (πηγή http://www.eliamep.gr/eliamep/content/home/about_eliamep/eliamep_team/en/. )Και όπως έχουμε ήδη δει, και αναφέρεται και στο επίσημο βιογραφικό του, είναι και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Συναντήσεων Μπίλντερμπεργκ από το 1998.
Παρεπιπτόντος και μέλος του Τιμητικού Συμβουλίου του ΕΛΙΑΜΕΠ είναι και ο κος Παπαλεξόπουλος (πηγή: http://www.eliamep.gr/eliamep/content/FolderExtended.aspx?d=11&rd=5565300&f=1278&rf=901438286&m=-1&rm=-1&l=2#2 ) σύμβουλος διοίκησης της ΤΙΤΑΝ (πηγή: http://www.titan-cement.com/gr/group/board.htm ) και δραστηριότητα σε ΜΚΟ Κίνηση Πολιτών Για μια Ανοιχτή Κοινωνία.

Μια τελευταία είδηση οικονομική αυτή τη φορά, πρόκειται γαι την ΑΛΦΑΜΠΑΝΚ -εκ των χρηματοδοτών CDRSEE- που και αυτή θέλει να επεκταθεί στην γειτονική τραπεζική αγορά- πηγή: http://www.hurriyet.com.tr/english/5433892.asp?gid=74 . Επίσης όλως τυχαίως, πρόσφατα η Alpha Bank συνήψε με τον τουρκικό “όμιλο Anadolu (ποτοποιΐα, αυτοκινητοβιομηχανία, χρηματοπιστωτικός τομέας, γραφικά και χαρτικά) συμφωνία για τη δημιουργία ενός νέου χρηματο-οικονομικού ομίλου. Το ύψος της συναλλαγής αποτιμάται στα 384,3 εκ. €”. Όλως τυχαίως επίσης, μέλος του Δ.Σ. της Alpha Bank είναι και ο καθηγητής Θάνος Βερέμης (πηγή http://www.alpha.gr/page/default.asp?id=3283&la=1, ) νυν αντιπρόεδρος και τέως πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ (πηγή http://www.eliamep.gr/eliamep/content/FolderExtended.aspx?d=11&rd=5565300&f=1278&rf=901438286&m=-1&rm=-1&l=1, ) σχέση του με CDRSEE και εκ των ομιλητών στην εκδήλωση-παρουσίαση των Βιβλίων Εργασίας της κας Κουλούρη στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο.

Ανώνυμος είπε...

Δείτε και αυτό για τη σχέση του ΔΟΛ..για να καταλάβετε τις υπόγειες διαδρομές του βιβλίου ιστορίας στ΄. Εγκρίθηκε υπό Κ. Σημίτη με ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου και ΥΠΕΠΘ Π. Ευθυμίου (κατά τα Θ. Κολοκοτρώνη του βιβλίου)..αγαπημένα παιδιά του ιδρύματος Λαμπράκη στο οποίο βέβαια και έδωσαν το έργο της έκδοσής του στα "Ελληνικά Γράμματα Α.Ε" αποδειξη σελίδα http://www.pi-schools.gr/prok_ekp_ylikou_03/atelier_13257.doc και http://www.dol.gr/finance.htm.. Μόνον έτσι μπορεί να εξηγηθεί γιατί τέτοια φρενίτιδα για την υποστήριξη του εν λόγω βιβλίου απο την κα Κουλούρη που γράφει στο ΒΗΜΑ (επιφυλλιδογράφος στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ) και προβάλλονται απόψεις της στο ΜΕΓΚΑ, δείτε την επαγγελματική ενασχόληση εκείνων των 5 πανεπιστημιακών με τον ΔΟΛ που βγήκαν να το στηρίξουν όπως οι καθηγητές Αντώνης Λιάκος (αρθογραφεί στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ σχέση του με το εναλλακτικό της Κουλούρη και CRDSEE), Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Ηλίας Νικολακόπουλος (αρθογραφεί στα ΝΕΑ και συνεργάζεται με τον τηλ. Σταθμό ΜΕΓΚΑ), Χρήστος Λούκας και Στέφανος Πεσμαζόγλου και των περιοδικών τους απ τις Εκδόσεις Νεφέλη και Ελληνικά Γράμματα συμφερόντων Λαμπράκη. Θυμάστε τι έλεγαν;; Ούτε διόρθωση χρειάζεται το βιβλίο ούτε τίποτα. Θαυμάστε την επιστημονική τους αυθεντία σε αυτή τη σελίδα http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=784709 και φέρτε στο μνήμη σας για να κάνετε αντιπαραβολή τον καταπέλτη της Ακαδημίας Αθηνών (πηγή για τον καταπέλτη της Ακαδημίας εδώ http://www.antibaro.gr/society/akadhmia_teliko.php ). Μην ξεχνάμε και τους άλλους υπάλληλους του Λαμπράκη τύπου "Τσίμα" με τη γνωστής αντικειμενικότητας εκπομπή για το θέμα του βιβλίου και τη σχέση του με την εκδήλωση της CDRSEE για το εναλλακτικό εγχειρίδιο της κας Κουλούρη. Να προσθέσω τα πύρινα άρθρα του κου Πρετεντέρη περί εθνικιστών για να καλύψουν τα δικά τους «έννομα» αργύρια, και τα άρθρα τόσων και τόσων άλλων «Ηρακλειδών» υπέρμαχων του βιβλίου τα οποία δημοσιεύονταν αφειδώς από ΤΑ ΝΕΑ, ΤΟ ΒΗΜΑ, και ΤΟ ΜΕΓΚΑ..
Έχει πολύ πλάκα τελικά..δείτε αυτή τη σελίδα http://www.cdsee.org/seminar_eucp_conerence_report.html και θα καταλάβατε απο που ξεκινάνε όλα..και δείτε και εδώ τους ξένους χορηγούς του ΕΛΙΑΜΕΠ του κου Βερέμη υποστηρικτή της κας Κουλούρη..αν βλέπετε καμία διαβολική σύμπτωση στους χρηματοδότες και των δύο ΜΚΟ του CDRSEE και του ΕΛΙΑΜΕΠ μην της δώσετε καμία μα καμία σημασία.. http://www.eliamep.gr/eliamep/content/home/about_eliamep/funding/el/

Στην συγκεκριμένη περίπτωση φαινεται πλέον καθαρά ότι υπήρξε και από ποιούς πολιτική βούληση για "συμφιλίωση" με την Τουρκία και να γίνει η Μικρασιατική Καταστροφή "Συνωστισμός" και τόσα και τόσα άλλα..η πολιτική βούληση και τα πρόσωπα Δαυίδ, Βερέμης, Καρράς, Παπαλεξόπουλος κλπ συνδιάστηκαν με επιχειρηματικά συμφέροντα εσωτερικού όπως ΕΤΕ, ΤΙΤΑΝ, COCA COLA HBC, ΆΛΦΑ ΜΠΑΝΚ κ.α σε συνδιασμό με Κυβερνητικούς χρηματοδότες φυσικά του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού και ΜΚΟ χρηματοδοτούμενες είδαμε απο που.

Ο επόμενος κρίκος στην αλυσίδα είναι ποιός θα πάρει τη δουλειά, έτυχε οι συγκεκριμένοι πολιτικοί να χουν "ιδιαίτερη σχέση" με τον ΔΟΛ και τσουπ πάρε τη δουλειά Λαμπράκη..πριν γίνει βέβαια αυτό είχαν βάλει δικούς τους στο ΠΙΣ αλλά και διόρισαν τον κο Βερέμη Πρόεδρο του Συμβουλίου Εθνικης Παιδείας..δείτε σχεση ΕΛΙΑΜΕΠ, Βερέμη, Κουλούρη-CDRSEE και τσουπ διορίστηκε Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας..η συνέχεια ήταν εύκολη, βρήκαν τους "ιστορικούς", "καθηγητάδες", "επιμελητες" του εν λόγω βιβλίου (βλ. Ρεπούση), είτε ελπίζοντας και ποντάροντας στην "επιστημοσύνη τους" ή στην "αγάπη προς τα ευρώπουλα" και την επιστημονική τους εξέλιξη την οποία θα υποβοηθούσαν.."χτίστηκαν" τριγύρω τους θέσεις άμυνας και επίθεσης κυρίως απο τον ΔΟΛ με τους "δήθεν έγκυρους" Τσίμα, Πρετεντέρη, συνεπικουρούμενοι από τους Πέντε Πανεπιστημιακούς, αλλά και άλλους της "συνομοταξίας" για να υποστηρίξουν το βιβλίο "δικών τους συμφεροντων" απο θυγατρική της μαμάς εταιρείας και χρησιμοποιώντας συμμάχους είτε από τους αργυρώνητους είτε από τους αγνούς αριστερούς προβάλοντας τους την καραμέλα την οποία θα "έτρωγαν" πιο εύκολα..ότι πίσω από τις αντιδράσεις κρύβονται εκκλησιαστικοί κύκλοι (βλ΄. Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο που τους προκαλεί αλλεργία όπως και σε μένα όπότε διεγείρει τα αντανακλαστικά τους) και από την άλλοι εθνικιστικοί κύκλοι προβάλλονται το δέον στα διάφορα πάνελ τους Γεωργιάδη του ΛΑΟΣ (μολονότι ο ίδιος δεν είναι ακραίος στις απόψεις του αλλά "πληρώνει" τη φήμη ίσως του αρχηγού του) και τον Κο Ψωμιάδη με τα ετικετάκια των εθνικιστών ή στις φυλλάδες τους ότι ιδού οι "απέναντι" και να "ξυπνήσουν τα εμφυλιοπολεμικά τους σύνδρομα, για να πετύχουν τι;; Οι μεν να βρίζουν τους δε "εθνικόφρονες και παπαδαριά" και οι δε "δήθεν αριστερούς" και "αναρχοκου*****στές" και οι υπόλοιποι να κάνουν "ήσυχοι τη δουλειά" αποπροσανατολίζοντας τους υπόλοιπους και ματσωνοντας μπόλικα φράγκα από κρατική δουλειά..
Ορίστε λοιπόν με επιχειρήματα και πηγές να ΠΟΙΟΙ ήταν οι πολιτικοί εμπνευστές, ποιοί οι χρηματοδότες, ποιά τα οικονομικά συμφέροντα, ποιοί οι λόγοι, ποιοί οι δήθεν καθηγητάδες, ποιοί οι "ιστορικοί", "δημοσιογράφοι", "άνθρωποι των Γραμμάτων" της πολιτικής",που "νοιάζονται" και γιατί "νοιάζονται" τόσο για την "ιστορική αλήθεια"..η αλυσίδα έχει κρίκους, Πολιτικούς, χρηματοδότες, μεγάλα οικονομικά συγκροτήματα -άλλα απο αυτά έχουν ήδη επεκταθεί στη γειτονική αγορά ή σκοπευουν να το πράξουν στο εγγύς μέλλον και πιθανότατα το τίμημα είναι για να γίνουν οι δουλειες να βγαλουμε εμείς μια σοφτ έκδοση της ιστορίας, η οποία βέβαια δεν αλλάζει απλά αλλάζουμε την ιστορία που θα διδάσκονται τα παιδιά μας- εκδοτικά συγκροτήματα που πήραν τη δουλειά, δημοσιογράφους, ιστορικούς και Πανεπιστημιακούς οι οποίοι έχουν άμεση ή έμμεση επαγγελματική ενασχόληση με το συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα (βλ. ΔΟΛ) και ανέλαβαν εργολαβικά τη στήριξη του εν λόγω βιβλίου.

Αυτά τα ολίγα για όσους ενδιαφέρονται να το ψάξουν νηφάλια και ψύχραιμα και για να καταλάβουν ότι αυτό που νοιάζει τους περισσότερους απο τη φάρα των συγκεκριμένων δήθεν ιστορικών, δημοσιογράφων, πανεπιστημιακών, είναι όχι η ιστορική πραγματικότητα και αλήθεια που νοιάζει πιθανόν τον περισσότερο απλό κόσμο και μας τους "ρομαντικούς" και "αφελείς" αλλά η μάσα και η επιστημονική και επαγγελματική ανέλιξη με οποιοδήποτε κόστος..

Συμπέρασμα με πολλά ευρώ και υποσχέσεις επιστημονικής ανέλιξης και καριέρας για διάφορους και για πολιτικούς οικονομικούς και άλλους λόγους ναι η ιστορία ξαναγράφεται πολύ μα πάρα πολύ εύκολα…

civil είπε...

@μαρκος
εννοώ πως μεγαλώσαμε μια γενιά με φανατικό μίσος εναντίον των Τούρκων επειδή υπήρχε ανοιχτό το ενδεχόμενο πολέμου με την Τουρκία. Δεν είμαι καθόλου παλαβός. Τουλάχιστο όχι κατ'αυτή την έννοια.

Κατά τα λοιπά δεν μπορώ να σχολιάσω συνομωσιολογίες του στυλ "Εγκρίθηκε υπό Κ. Σημίτη με ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου και ΥΠΕΠΘ Π. Ευθυμίου (κατά τα Θ. Κολοκοτρώνη του βιβλίου)..αγαπημένα παιδιά του ιδρύματος Λαμπράκη " ή γιατί το Βήμα υποστήριξε το βιβλίο. Γιατί άλλες 10 εφημερίδες ΑΝΤΙΠΑΛΕΣ του ΔΟΛ δεν το υποστήριξαν;
Μπορώ να γράψω πάρα πολλά αλλά προς το παρών δεν έχω το χρόνο και ζητώ συγγνώμη γι'αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Η προσωπική μου υποκειμενική άποψη για την υποστήριξη του ΔΟΛ στο συγκεκριμένο βιβλίο είναι σε σχέση με τα εξής: 1) η έκδοση του βιβλίου ιστορίας στ' δώθηκε στα Ελληνικά Γράμματα Α.Ε συμφερόντων Λαμπράκη άρα υπάρχει έννομο συμφέρον να μην υπάρξει όχι απλά απόσυρση αλλά ούτε και διόρθωση. 2)οι διάφοροι αρθογράφοι-δημοσιογράφοι-ιστορικοί-Πανεπιστημιακοί (οι περισσότεροι έχουν άμεση ή έμμεση επαγγελματική σχέση με τον ΔΟΛ [βλέπε τους πέντε Πανεπιστημιακούς] έχουν αναλάβει από το ΒΗΜΑ, ΤΑ ΝΕΑ κλπ εργολαβικά την υποστήριξή του βιβλίου. 3) Συγγραφέας του Εναλλακτικού Εγχειριδίου Ιστορίας εργάζεται ως επιφυλλιδογράφος στο ΒΗΜΑ, όπως και ο υποστηρικτής της κος Λιάκος και όσοι της "συνωμοταξίας τους" όπως Σωμερίτης Ηρακλείδης Κιντή κλπ αρθρογραφούν κατα ριπάς εναντίον εκείνων που αντιμάχονται με επιχειρήματα το εν λόγω βιβλίο κατα κόρον με απαξιωτικούς και αφ υψηλού χααρακτηρισμούς..