Σάββατο, Απριλίου 21, 2007

Quiz: Η απάντηση

O Ατρέας, γιος του Πέλοπα και πατέρας του Αγαμέμνονα και του Μενέλαου, και ο αδερφός του Θυέστης μάλωναν για τον θρόνο των Μυκηνών. Ο Θυέστης με πονηριά είχε πάρει το θρόνο που ανήκε στον αδερφό του. Προτιμώντας όμως τον Ατρέα ο Δίας του είπε:
- Βρες τον Θυέστη και ρώτησέ τον, αν ο ήλιος αντιστρέψει την τροχιά του, θα είναι πρόθυμος να παραιτηθεί υπέρ εσού;

Ο Θυέστης συμφώνησε να παραιτηθεί αν συνέβαινε τέτοιο θαύμα. Ο Δίας με την συμμετοχή της Ίριδας άλλαξε τους μέχρι τότε αμετάβλητους νόμους της φύσης. Ο ήλιος στο μεσουράνημά του έστρεψε το άρμα του κατευθύνοντας τα άλογα προς την ανατολή. Όλα τα αστέρια αντέστρεψαν τις τροχιές τους. Ο ήλιος εκείνο ειδικά το βράδυ για πρώτη και τελευταία φορά έδυσε στην ανατολή. Ο Ατρέας ανέβηκε στο θρόνο των Μυκηνών και εξόρισε τον άπληστο αδερφό του.


Ο Ατρέας είναι ο ιδρυτής της δυναστείας των Ατρειδών με την οποία κυρίως έχουν ασχοληθεί οι αρχαίοι τραγικοί ποιητές. Βέβαια δεν μπορώ να πω πως έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα, γιατί με αυτόν τον τρόπο ξεκινά μια βεντέτα με 14 καταμετρημένους φόνους! Ο ίδιος ο Ατρέας σκοτώθηκε από τον γιο του Θυέστη, Αίγισθο (που νόμιζε πως ήταν δικός του γιος).

Πηγή: Οι ελληνικοί μύθοι, Ρόμπερτ Γκρέιβς, εκδόσεις Κάκτος 1998

Στην εικόνα: Η είσοδος του θησαυρού του Βασιλιά Ατρέα στις Μυκήνες, σήμερα

2 σχόλια:

Σοφία είπε...

Άκου να δεις κάτι πράγματα...

Downhill.... είπε...

Ε, ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΜΑΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!