Παρασκευή, Ιανουαρίου 22, 2010

Μαγγαλιάϊς

O πορτογάλος Φερδινάνδος Μαγγαλιάϊς (πορτογαλικά Fernão de Magalhães, γαλλικά και ισπανικά Magellan, προφέρεται Μαζελλάν και Μαγελλάν, αντίστοιχα, ελληνικά Μαγγελάνος) έγινε διάσημος ως ο πρώτος άνθρωπος που έκανε τον γύρο της Γης (ο λόγος που εγώ ακόμη δεν έχω γίνει διάσημος, είναι ακριβώς επειδή φοβάμαι την κακοποίηση του επιθέτου μου κατά την μετάφραση). Η πραγματικότητα πάντως δεν είναι ακριβώς έτσι. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το 1492 ο (μάλλον γενοβέζος) Χριστόφορος Κολόμβος έχει ανακαλύψει (χωρίς να το ξέρει) μια νέα ήπειρο. Ο πορτογάλος Βάσκο ντα Γκάμα βρίσκει το 1498 τον πραγματικό θαλάσσιο δρόμο για την Ινδία. Ο Μαγγελάνος είναι 8 χρονών και στα επόμενα χρόνια ταξίδεψε από το δρόμο που ο Βάσκο Ντα Γκάμα είχε ανακαλύψει (τον περίπλου της Αφρικής) μέχρι την Ινδία και τις Φιλιπίννες.

Από το 1494, η συνθήκη της Τορντεσίγιας δέσμευε για τους πορτογάλους τον ανατολικό δρόμο για τις Ινδίες. Έτσι, όταν ο Μαγγελάνος πρότεινε το 1517 ένα σχέδιο για την ανακάλυψη ενός δυτικού δρόμου για τις Ινδίες, ο ισπανός βασιλιάς Κάρολος, το έκανε δεκτό. Η συμφωνία προέβλεπε για τον Μαγγελάνο, μεταξύ άλλων, το μονοπώλιο των δρόμων που θα ανακαλυφθούν για δέκα χρόνια, την απονομή του τίτλου του κυβερνήτη στις χώρες που θα ανακαλυφθούν (ισοδυναμούσε με 5% στα κέρδη) και ένα νησί πέραν των 6 πιο πλούσιων από αυτά που θα ανακαλυφθούν.

Το ταξίδι ξεκίνησε με 5 πλοία και 234 άτομα πλήρωμα, μεταξύ των οποίων ήταν πορτογάλοι, ισπανοί, γάλλοι, ιταλοί και έλληνες. Ξεκινώντας από τη Σεβίλλη τον Αύγουστο του 1519, πέρασαν τα Κανάρια νησιά, τη Βραζιλία και έφτασαν στην Αργεντινή τον Ιανουάριο του 1520. Στις 2 Απριλίου ο στόλος του Μαγγελάνου είχε συμπληρώσει 4 μήνες ψάχνοντας τα υποτιθέμενα στενά που θα τους έβγαζαν στο δρόμο για τις Ινδίες, όταν ξέσπασε ανταρσία σε 2 από τα πλοία. Η ανταρσία καταπνίγηκε και κάποιοι αρχηγοί των στασιαστών εκτελέστηκαν. Σε κάποιον Χουάν Σεμπάστιαν Ελκάνο, δόθηκε χάρη.

7 μήνες αργότερα, την 1η Νοεμβρίου, 3 από τα 5 καράβια (το ένα ναυάγησε χωρίς να χαθεί το πλήρωμα, το άλλο γύρισε στην Ισπανία) έβλεπαν για πρώτη φορά τον ωκεανό που ο Μαγγελάνος θα ονόμαζε "Ειρηνικό", λόγω των γαλήνιων νερών που αντίκρυσε. Το πέρασμα στο νότιο άκρο της Νοτίου Αμερικής, ονομάστηκε "Στενό του Μαγγελάνου".

Ταξιδεύοντας βορειοδυτικά, ο στόλος με 150 άνδρες φθάνουν στα νησιά των Φιλλιπινών. Εκεί, σε μια μάχη με ιθαγενείς, ο Μαγγελάνος σκοτώνεται από δηλητηριώδες βέλος. Οι απώλεις της μάχης οδηγούν το πλήρωμα να αφήσει πίσω του ένα καράβι. Το ταξίδι συνεχίζεται με τον Χουάν Σεμπαστιάν Ελκάνο και τα δύο εναπομείναντα καράβια να κατευθύνεται δυτικά. Ο στόλος χάνει συνεχώς άνδρες και το Τρινιντάντ βάζει νερά και εγκαταλείπεται. Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1522 φθάνει στην Ισπανία με το πλοίο Βικτώρια και 18 άνδρες από αυτούς που ξεκινησαν το ταξίδι. Μεταξύ αυτών είναι και ο Νικόλας ο έλληνας.

Ο Μαγγελάνος έγινε ο πρώτος γνωστός άνθρωπος που ταξίδεψε σε όλους τους μεσηνβρινούς της γης. Ο Χουάν Σεμπαστιάν Ελκάνο με τους 18 άνδρες του, έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που είχαν κάνει τον περίπλου της γης.
πηγή: Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: