Παρασκευή, Μαΐου 30, 2008

Διπλωματία, εθνογραφία και (ολίγη) από Eurovision

Συνεχίζω με το αγαπημένο μου θέμα, τον λόγο δηλαδή που υπάρχουν τα διάσημα "μπλοκ" στην Eurovision. Μπλοκ που επηρεάζουν την τελική βαθμολογία δίνοντας ένα καλό πλεονέκτημα εξ αρχής σε κάποιες χώρες.

Διάσημα μπλοκ κρατών είναι
  • το σκανδιναυικό με Σουηδία, Δανία, Φιλλανδία και Νορβηγία να αλληλοψηφίζονται
  • το γιουγκοσλαβικό με Βοσνία, Κροατία, Σλοβενία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία (και σε λίγο και Κόσοβο)

  • το σοβιετικό με 10 χώρες

  • το διάσημο ελληνοκυπριακό

  • το φημολογούμενο βαλκανικό με Ελλάδα, Αλβανία, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία να ψηφίζουν (κυρίως) Ελλάδα


Η γνώμη μου (και λόγος ύπαρξης αυτής της δημοσίευσης) είναι πως οι γείτονες δεν αλληλοψηφίζονται επειδή αγαπιούνται παράφορα (δυστυχώς), αλλά επειδή υπάρχουν μειονότητες με διαφορετική εθνική συνείδηση που ψηφίζουν το τραγούδι τους. πχ Σέρβοι στη Βοσνία, έλληνες και τούρκοι στη Γερμανία, αλβανοί στην Ελλάδα, ρώσοι στην Εσθονία κλπ

Αν σκεφτούμε πως το σύνολο των διαγωνιζόμενων στον τελικό ήταν 24 χώρες, βλέπουμε πως σε κάθε χώρα αναλογεί περίπου ένα 4% των ψήφων. Οι ψήφοι σε ένα τόσο υποκειμενικό θέμα όπως "το πιο ωραίο τραγούδι" έχουν πολύ μεγάλη διασπορά με αποτέλεσμα να χρειάζεσαι ένα 10% των συνολικών ψήφων για να πάρεις την πρωτιά (δηλαδή το 12άρι). Για να πειστείται για το μέγεθος της διασποράς των ψήφων, απλά ρωτήστε συγγενείς και φίλους τι ψήφισαν: η δικιά μου μικρή δημοσκόπηση έδειξε Αρμενία 2, Ισπανία 1, Γαλλία 1, Βρετανία 1, Αλβανία 1, Σουηδία 1, Νορβηγία 1

Το αποτέλεσμα είναι οι συγκεντρωμένοι ψήφοι των αλβανών στην ελλάδα (3%;) να έχουν πολύ μεγάλη σημασία στο τελικό αποτέλεσμα. Αν σκεφτείται πως κάποιος που ψηφίζει τη χώρα του έχει ένα λόγο παραπάνω να ψηφίσει πάνω από μία φορά (αντίθετα με κάποιον που ψηφίζει το τραγούδι που του αρέσει) τότε οι βαθμολογίες των βαλκανικών χωρών αρχίζουν να έχουν νόημα: μεγάλη βαθμολογία κάθε χρόνο από την Ελλάδα στην Αλβανία, μεγάλη βαθμολογία στην Ελλάδα από τους φοιτητές μας στη Βουλγαρία, την Ρουμανία, αλλά και την Βρετανία. Σημειώστε πως εκεί σαν ποσοστό επί των κατοίκων οι έλληνες ίσως είναι λίγοι, αλλά σαν ποσοστό επί των νέων ανθρώπων (που κυρίως ασχολούνται με τον διαγωνισμό) είναι πολύ σημαντικό.


Στο λεγόμενο "γιουγκοσλαβικό μπλοκ" τα ποσοστό των σέρβων στις παλιές τους επαρχίες είναι αρκετά σημαντικά ώστε να τους εξασφαλίσουν φέτος 10άρι από τους (μισητούς) Κροάτες και την ΠΓΔΜ και 12άρι από Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Βοσνία. Οι σκοπιανοί που με το 1/3 του πληθυσμού να είναι αλβανοί προτίμησε να δώσει το 12άρι στην Αλβανία. Όλα αρχίζουν και φαίνονται λογικά...

Το πιο ενδιαφέρον μπλοκ όμως είναι των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.
Οι βαλτικές χώρες μισούν τους Ρώσους οι οποίοι κατά την διάρκεια της ΕΣΣΔ, προσπάθησαν να εποικήσουν τα εδάφη τους. Απότέλεσμα είναι το ποσοστό των ρώσων στην Εσθονία, την Λετονία και την Λιθουανία να φτάνει το 26%, 27% και 5% αντίστοιχα. Με τέτοια διαφορά, δεν ήταν περίεργοι οι βαθμοί που έδωσαν οι βαλτικές στη Ρωσία: 12, 12 και 12.

Νοτιότερα, οι Λευκορώσοι με 11% ρώσους υπήκοους και 3% ουκρανούς, έδωσαν το 12άρι στη Ρωσία και το 10άρι στην Ουκρανία.

Πιο κάτω οι Μολδαβοί με βασικές μειονότητες τους ρώσους και τους ουκρανούς επίσης, έδωσαν 10 στη Ρωσία και 7 στην Ουκρανία. Γιατί οι Μολδαβοί είναι συγγενείς με τους Ρουμάνους. Το 12άρι στη Ρουμανία λοιπόν (το ένα εκ των 2 που πήρε η Ρουμανία στα τελικά).

Πάμε κατά τον Καύκασο και ξεκινάμε από την Γεωργία. Εδώ μεγαλύτερες μειονότητες είναι οι αρμένιοι και οι αζέροι στα σύνορα. Οι ρώσοι είναι στο 1,5%. Τα φετινά αποτελέσματα: Αρμενία 12, Ρωσία 8, Αζερμπαϊτζάν 7

Ακόμη πιο νότια, στην Αρμενία, υπάρχει μια μικρή μόνο μειονότητα ρώσων. Προφανώς σε συνδιασμό με το καλό τραγούδι, το 12άρι πήγε στη Ρωσία. Παλαιότερα υπήρχε και σημαντική μειονότητα αζέρων οι οποίοι όμως έφυγαν και ανταλάχτηκαν με τους αρμένιους του Αζερμπαϊτζάν μετά τον πόλεμο του Ναγκόρνο - Καραμπάχ τη δεκαετία του '90. Η Αρμενία δεν έδωσε πόντο στο (γειτονικό μεν, μισητό δε) Αζερμπαϊτζάν. Το Αζερμπαϊτζάν δεν έδωσε πόντο στη (γειτονική μεν, μισητή δε) Αρμενία.

Το Αζερμπαϊτζάν έδωσε το 12άρι στην φυλετικά συγγενή Τουρκία αλλά οι εκεί επικρατούσες συνθήκες ψηφοφορίας σε συνδιασμό με το ότι οι αζέροι ψήφιζαν πρώτη φορά σε eurovision κάνει την κατάσταση να ξεφεύγει από τα όρια της στατιστικής επεξεργασίας. Πάντως και οι ρώσοι πήραν ένα 8άρι (τρίτοι).

Την επόμενη φορά που θα στοιχηματίσετε λοιπόν για τον νικητή της eurovision, ακούστε τα τραγούδια και μετά συνυπολογίστε τις παραπάνω σταθερές. Η ποιότητα των τραγουδιών παραμένει σημαντικό στοιχείο για όλους.

Τα στοιχεία των μειονοτήτων πάρθηκαν από την Wikipedia. Θα χαρώ κάποιος να με διορθώσει ή να σχολιάσει σχετικά με αυτά.

8 σχόλια:

apos είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα και σωστή ανάλυση. Ξέχασες όμως το μπλοκ της Ιβηρικής (λέμε τώρα) με την Ανδόρα να ψηφίζει Ισπανία, θέλοντας να ευχαριστήσει τους χιλιάδες Ισπανούς (και δη καταλανούς) που στέλνουν εκεί τα «μαύρα» χρήματα που βγάζουν στην υπόλοιπη Ισπανία.
Νομίζω ότι η Αυστρία το έθεσε πρόσφατα αυτό το θέμα: αποχωρούμε -είπε- από έναν διαγωνισμό που δεν ψηφίζονται τραγούδια, αλλά χώρες.

Σοφία είπε...

Το θέμα δεν είναι τόσο απλό. Σίγουρα οι γείτονες χώρες είτε λόγω πληθυσμιακών ομάδων είτε λόγω αγάπης δείχνουν μια προτίμηση η μία στην άλλη. Αλλά η σχέση δεν είναι πάντα μονόδρομος, π.χ. Βαλτικές προς Ρωσία, πρώην Γιουγκοσλαβικές προς Σερβία κ.λπ. Προσωπική μου άποψη είναι ότι παίζουν ρόλο 3 παράγοντες:

1. O πληθυσμιακός, λίγο-πολύ όπως τον ανέλυσες.

2. Το πόσο γνωστός είναι ο τραγουδιστής ή ο συνθέτης (υπάρχει περίπτωση ποτέ να πάει η Βίσση στη Eurovision και να μην την ψηφίσουν οι Κύπριοι; υπάρχει περίπτωση να πάει ο Bilan και να μην τον ψηφίσουν οι Βαλτικοί; ο Joksimovic και να μην τον ψηφίσουν οι Βαλκάνιοι;)

3. Το πώς ψηφίζει ο ντόπιος λαός, π.χ. στη Βρετανία που οι περισσότεροι αδιαφορούν, είναι πολύ εύκολο για τους Έλληνες και τους Τούρκους να επηρεάσουν το αποτέλεσμα γιατί αναλογικά οι ψήφοι τους είναι περισσότερες και το πάθος τους για τη Eurovision πολλαπλάσιο.

Πέραν αυτών, η ποιότητα καθαυτή του τραγουδιού, η προώθηση που έχει γίνει, το μάρκετινγκ, (μέχρι πρότινως) αν το τραγούδι είχε πάει ημιτελικό κ.λπ. επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό γιατί καθορίζουν ποιο από τα τραγούδια του μπλοκ θα πάρει τα 10άρια/12άρια (τη μια χρονιά η Ουκρανία, την άλλη η Ρωσία κ.λπ.) αλλά και ποιο τραγούδι θα βρει γενικότερη απήχηση σε άλλες, άσχετες με το μπλοκ, χώρες. Αν δεις βαθμολογίες, τα τραγούδια που βγαίνουν πρώτα ψηφίζονται μίνιμουμ από 18-22 χώρες. Το να σου δώσουν 12άρια οι 5 χώρες του μπλοκ δεν λέει τίποτα, πρέπει να σου δώσουν 4άρια, 5άρια, 6άρια και όλες οι άλλες.

Επίσης παίζει ρόλο το μουσικό γούστο, το οποίο είναι κοινό ανάμεσα σε λαούς με κοινά χαρακτηριστικά. Πέρσυ θυμάμαι βλέπαμε τη Βουλγαρία στη Eurovision και για μένα ήταν φως φανάρι ότι θα τους δίναμε (οι Έλληνες) το 12άρι μας, ενώ στην Αγγλίδα φίλη μου φαινόταν απίστευτο ότι το τραγούδι της Βουλγαρίας ήταν στον τελικό. Χάος; Αμέτρητο.

Όσο για τους μετανάστες που ψηφίζουν στις χώρες που μένουν, μη νομίζεις ότι είναι κουφοί, ούτε ψηφίζουν μόνο για την τιμή της πατρίδας. Το 2003 που πήγε η Μαντώ στην Eurovision, η Γερμανία έδωσε στην Ελλάδα 5 βαθμούς και η Βρετανία 0. Την αμέσως επόμενη χρονιά που πήγε ο Σάκης, η Γερμανία έδωσε 7 και η Βρετανία 12. Τι έγινε, μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκαν οι Έλληνες μετανάστες; Όχι, απλά άρχισαν να σηκώνουν το τηλέφωνο μόνο όταν τα τραγούδια άξιζαν ψήφο.

Σημείωση: Για εκείνο το πρώτο 12άρι της Βρετανίας η υποφαινόμενη δεν φέρει καμία ευθύνη. Εγώ τότε είχα ψηφίσει την Ρουσλάνα (καμιά 10αριά φορές) συμβάλλοντας έτσι στο 5άρι που έδωσε η Βρετανία στην Ουκρανία :-)))))

civil είπε...

@apos
αυτό ακριβώς είναι αυτό με το οποίο διαφωνώ. Κανείς δεν στέλνει μήνυμα στη eurovision για να ευχαριστήσει για λεφτά ή κάτι άλλο. Με την Αυστρία μάλλον συμφωνώ. Μόνο οι μεγάλες χώρες μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο ψηφοφορίας ώστε να αποκτήσει πάλι νόημα.

@σοφία
2. Ποιος είναι ο Joksimovic; Υπάρχει περίπτωση να πάει στη eurovision και να τον ψηφίσει κάποιος έλληνας επειδή είναι ο Joksimovic;
3. Πολύ σωστό αλλά υπάρχει και το φαινόμενο της Γερμανίας όπου οι ντόπιοι κάνουν σαν τρελοί για την eurovision
(4). Συμφωνώ και με τη σημασία του καλού τραγουδιού. Απλά ένα μέτριο τραγούδι (όπως αυτό που κέρδισε φέτος) θα κερδίζει έστω και οριακά.

Πάντως χαίρομαι πάρα πολύ που σχολιάζει τις απόψεις μου ένας eurovisionολόγος σαν κι εσένα!
:)

Σοφία είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Σοφία είπε...

Χαχαχα αυτό το τελευταίο το λαμβάνω ως κοπλιμέντο ;-)

Φέτος δεν κέρδισε το τραγούδι, κέρδισε ο τραγουδιστής. Και τον εθνικό ύμνο της Ρωσίας να τραγούδαγε (λέμε τώρα) πάλι πρώτος θα έβγαινε, άσε που τον είχαν άχτι και από τη Eurovision της Αθήνας, τότε που έχασε από τα τέρατα.

Όσο για τον Joksimovic, είναι Σέρβος τραγουδιστής και συνθέτης και ήταν ο φετινός παρουσιαστής (α λα Σάκης). Σου κάνω ένα κόπι πέιστ από την ιστοσελίδα της Eurovision.tv:

Željko Joksimović is one of the most successful musicians in the Balkan region. In 2004, he represented Serbia & Montenegro at the Eurovision Song Contest in Istanbul, Turkey, with Lane Moje, finishing second. In 2006, he composed the Eurovision Song Contest song Lejla for Bosnia & Herzegovina, performed by Hari Mata Hari. The song finished third. Joksimović also composed a song for the Serbian national final this year, to be performed by Jelena Tomasević.

Δες και εδώ στα ελληνικά.

orestis είπε...

proteino eseis oi dio na sinergasteite na sigrapsete ena vivlio.

"Eurovision: Oikonomiko-politiko-koiniko-8riskeutiki meleti tou fainomenou", to eftatomo aristourgima ton 1800 selidon pou den prepei na leipei apo kanena spiti. analitikoi pinakes, egxromes eikones, odigos gia to pos na psifizoume e3ipna (o antistoixos tou STAR krinetai epieikws aparadektos).

civil είπε...

@Oresti
ontws prepei na grapsoume vivlio an kai i sofia einai o eidimwn

@sofia
gia koplimento to eipa!

Σοφία είπε...

Καλά, δεν το συζητώ, θα είχε πολύ ενδιαφέρον μια τέτοια μελέτη, αλλά ποιος έχει χρόνο να ασχοληθεί...