Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 28, 2006

Εξελληνισμός

Όπως (ελπίζω) παρατηρήσατε, προχωρώ σε εξελληνισμό του ιστολογίου. Οποιαδήποτε κριτική, σχόλιο, πρόταση σε ορολογία και μετάφραση, καλοδεχούμενη.

Αν πάει καλά, θα το προωθήσω και σε άλλους όρους της καθημερινής ζωής όπως
Σούπερ Λίγκα = Υπερ Πρωτάθλημα
Champions League = Πρωτάθλημα Πρωταθλητών (μμμ, το "Τσαμπιολίγκ" ίσως είναι καλύτερο)
Monitor = Οθόνη
Site Seein' = Θέαση (Ιστο)τόπων

ΥΓ Εντάξει, μάλλον είναι παροδικό. Κάποια στιγμή θα μου περάσει.

7 σχόλια:

Άβελ είπε...

Γρήγορα θα απογοητευτείς αγαπητέ. Οι συμπατριώτες μας διέπονται από ξενομανία, με πρώτους τους δημοσιογράφους, ακολουθούμενους από τους χούλιγκανς (αλήτες;) των γηπέδων που γράφουν στους τοίχους: gate 13 ή πάνε στα γήπεδα με Αγγλικές σημαίες! Πνευματικό επίπεδο μπάμιας!

tsitas είπε...

Απ' ότι είδα στο λεξικό το όνομα του ιστο-ημερολογίου σου μεταφραζεται σαν 1.πολιτικός, 2.δημόσιος και 3.ευγενικός. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η γλώσσα μας έχει αρκετό πλούτο. Άρα είναι ενδιαφέρουσα η πρωτοβουλία σου. Αν και (δυστυχώς) η γλώσσα του διαδυκτίου είναι μάλλον η αγγλική.

Klearchos είπε...

Φίλε civil, σκοπεύεις να γίνεις ο σύγχρονος Αδαμάντιος Κοραής; ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ! Πάντως πρέπει να σε ενημερώσω ότι έχω ακούσει ότι και η Ακαδημία Αθηνών έχει αρχίσει ένα ανάλογο έργο...

Klearchos είπε...

Το βρήκα:
http://www.academyofathens.gr/ecportal.asp?id=63&nt=109

civil είπε...

@Άβελ,
κάποια πράγματα δεν αλλάζουν γιατί δεν κάνουμε προσπάθεια να τα αλλάξουμε. Όχι πως θα τα αλλάξω εγώ. Λιγάκι πιο έγκυρη είναι η Ακαδημία Αθηνών που κάνει παρόμοια προσπάθεια :)
@Κλέαρχε ευχαριστούμε που μας διαφώτισες! Πρέπει να έχουν τρομερό ενδιαφέρον οι εκδόσεις αυτές. (80€ όλες μαζί, από ότι είδα)

@τσίτα,
ουσιαστικά χρησιμοποιώ (ως λογοπαίγνιο) την έλλειψη σαφούς προσδιορισμού του όρου "Civil" θέλοντας να υπονοήσω και τα τρία!

Jimatos είπε...

Είναι πολύ περίπλοκο θέμα το εύρος μιας γλώσσας. Διαφωνώ με την καθ' όλα σεβαστή άποψή σου που αντιλαμβάνομαι ότι αυτή είναι ότι η ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλουσιώτερη από πολλές άλλες και δή την αγγλική.
Νομίζω όμως ότι είναι προσβλητικό προς τους επαϊοντες σε γλωσσικά θέματα να εκφράζει κάποιος αδαής, όπως εσύ κι εγώ, επίμαχες απόψεις που αφορούν το χαρακτήρα της με σιγουριά και ενίοτε με σκωπτικό προς τις άλλες γλώσσες τρόπο. Συγκεκριμένα, όποιος αδαής ισχυρίζεται πχ. ότι διαθέτουμε την πιο πλούσια γλώσσα σε οικουμενικό επίπεδο προσβάλλει τους ειδικούς επί του συκεκριμένου θέματος. Διότι και τούτο αν ισχύει, ο αδαής που εκφέρει μια τέτοια δήλωση δε διαθέτει επιχειρήματα για να τη στηρίξει. Πέραν από προσβλητικό για εκείνους που ασχολούνται επισταμένα και με αφοσίωση με τέτοια θέματα, είναι και ασόβαρο το σχολιάζειν επί ζητημάτων για τα οποία δε γ ν ω ρ ί ζ ε ι ς .

Ελπίζω να μην παρεξήγησες τα όσα είπα' δε σου κάνω παρατήρηση.

civil είπε...

@jimatos
Δεν νομίζω πως με αντιλήφθεις ακριβώς. Δεν έγραψα, ούτε υπονόησα πως η ελληνική γλώσσα είναι πλουσιότερη από την αγγλική. Ίσως είναι, αλλά, όπως πολύ σωστά λες, είμαι από τους τελευταίους που θα το κρίνει. Το ποστ ξεκίνησε με χιουμοριστική διάθεση, αλλά δεν κοροϊδεύω καμμία γλώσσα και κανένα φιλόλογο, γλωσσολόγο κλπ! Νομίζω με παρεξήγησες.
Άλλωστε, όποιος κοροϊδεύει τους άλλους, κοροϊδεύει τον εαυτό του!
:)