(παιχνίδι με τράπουλα για τέσσερις παίκτες)
Το παρόν αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στο παιχνίδι για το οποίο έχασα δυο χρόνια από τη σχολή.
(Ενημέρωση 4/8/2010: Αναλυτικοί κανόνες και τρόποι παιξίματος της Βίδας υπάρχουν πλέον στην ελληνική Wikipedia)
Η βίδα είναι ένα παιχνίδι αγοράς-εκτέλεσης με μπάζες, όπως η πρέφα και το μπριτζ. Βασίζεται στους κανόνες του μπουρλότ, παιχνιδιού που συναντάται στη Βόρεια Ελλάδα, με την προσθήκη του γύρου αγοράς. Το ποστ περιλαμβάνει βασικούς κανόνες και συμβουλές για όποιον θέλει να μάθει πως παίζεται η βίδα. Εμπνεύστηκα από το ποστ του zpiderland το οποίο ήταν και ο λόγος που θυμήθηκα τα παλιά, καλά, φοιτητικά χρόνια… Εδώ απλώς προσπάθησα να κάνω μια πιο πλήρη αναφορά στους κανόνες του παιχνιδιού.
ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΜΗΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ! ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΜΥΗΜΕΝΟΥΣ!
Βίδα: Βασικοί Κανόνες
Πρόκειται για upgrade στο παιχνίδι bourlotte (μπουρλότ). Η βίδα παίζεται με 4 άτομα. (2 ομάδες των 2 ατόμων) και χρειάζεται τα 32 "μεγάλα" φύλλα της τράπουλας (7,8,9,10,J,Q,K,A).
Τα φύλλα μοιράζονται όλα, ένα-ένα, οπότε ο κάθε παίχτης πρέπει να έχει στα χέρια του 8 από τα φύλλα της τράπουλας. Από τη στιγμή που τα φύλλα έχουν μοιραστεί ξεκινάει η διαδικασία της αγοράς όπου και αποφασίζεται ποιο χρώμα (♠♣♥♦) θα αποτελεί τα ατού (κόζια). Έπεται η διαδικασία της εκτέλεσης και της καταγραφής των πόντων.
Κανόνες παιξίματος (εκτέλεση):
Ο παίκτης που κάθεται δεξιά του παίκτη που μοίρασε, πετά ένα φύλλο στη μέση του τραπεζιού. Οι υπόλοιποι παίκτες αριστερόστροφα καλούνται να ακολουθήσουν δηλαδή να παίξουν ένα φύλλο ίδιου χρώματος πάνω από το δικό του. Ο παίκτης που έπαιξε το ισχυρότερο φύλλο είναι αυτός που κερδίζει τη μπάζα, δηλαδή παίρνει τα τέσσερα φύλλα και τα τοποθετεί ανάποδα μπροστά του, ως κερδισμένα για την ομάδα του. Επίσης, παίζει το πρώτο φύλλο (όποιο θέλει από τα φύλλα του) ξεκινώντας την επόμενη μπάζα.
Αν κάποιος παίκτης δεν έχει φύλλο χρώματος ίδιου με αυτό που ξεκίνησε, πρέπει να τσακίσει, δηλαδή να παίξει ατού (κόζι). Τα κόζια είναι ισχυρότερα από τα φύλλα των άλλων χρωμάτων. Όταν ο παίχτης παίζει κόζι, είναι υποχρεωμένος να ανέβει, δηλαδή να παίξει ένα κόζι που θα είναι ισχυρότερο από άλλα κόζια (1 έως 3) που πιθανόν έχουν παιχτεί στη συγκεκριμένη μπάζα.
Αν ένας παίχτης δεν έχει ούτε το χρώμα που ξεκίνησε, ούτε κόζι, παίζει ένα οποιοδήποτε άλλο φύλλο χωρίς δυνατότητα να πάρει τη μπάζα.
Ιεραρχία των φύλλων
Ανάλογα με την εξέλιξη της αγοράς αποφασίζεται τα φύλλα τίνος χρώματος θα είναι τα κόζια (ατού).
Στα κόζια η δυναμικότητα, αλλά και οι πόντοι που αντιστοιχούν στα φύλλα έχουν ως εξής:
J (20 πόντοι)
9 (14 πόντοι)
A (11 πόντοι)
10 (10 πόντοι)
K (4 πόντοι)
Q (3 πόντοι)
8 (0 πόντοι)
7 (0 πόντοι)
Στα υπόλοιπα χρώματα:
A (11 πόντοι)
10 (10 πόντοι)
K (4 πόντοι)
Q (3 πόντοι)
J (2 πόντοι)
9 (0 πόντοι)
8 (0 πόντοι)
7 (0 πόντοι)
Προσέξτε πως τα Α,Κ,Q,8,7 έχουν τους ίδιους πόντους και στα κόζια και στα υπόλοιπα χρώματα. Οποιοδήποτε κόζι όμως είναι ισχυρότερο φύλλο από οποιόδήποτε φύλλο άλλου χρώματος. Τα φύλλα 9,8,7 εκτός ατού, που δεν έχουν πόντους, λέγονται και λιμά.
Συμβουλή
Αν δεν έχετε εμπειρία από παιχνίδια με μπάζες (μπουρλότ, πρέφα, μπριτζ) ξεκινήστε παίζοντας μόνο την εκτέλεση, θεωρώντας ατού (πχ) τα καρά. Όταν κατανοήσετε τον τρόπο παιχνιδιού, προχωρήστε στα υπόλοιπα κεφάλαια.
Οι πόντοι
Σε κάθε παιχνίδι το σύνολο των πόντων είναι 162 (152 οι πόντοι των φύλλων και 10 πόντοι για όποια ομάδα πάρει την πατινή, την τελευταία μπάζα). Στους πόντους αυτούς, προστίθεται ο αέρας, οπότε το σύνολο των πόντων θα είναι 162+αέρα.
Αέρα λέμε τις τρίτες, τις τετάρτες, τις πέμπτες (τρία, τέσσερα ή πέντε συνεχόμενα φύλλα ίδιου χρώματος στην σειρά 7,8,9,10,J,Q,K,A), το καρέ (τέσσερις βαλέδες ή εννιάρια ή άσοι ή δεκάρια ή ρηγάδες ή ντάμες) και το μπουρλότ (ρήγας και ντάμα στα κόζια). Πιο συγκεκριμένα οι τρίτες δίνουν 20 πόντους, οι τετάρτες 50, οι πέμπτες 100. Οι πόντοι που δίνουν τα καρέ εξαρτώνται από το φύλλο. Καρέ με βαλέδες (J) δίνει 200 πόντους, καρέ με εννιάρια 150, καρέ με άσσους, 10άρια, ρηγάδες (Κ) και ντάμες (Q) δίνουν 100. Καρέ του 8 και του 7 δεν υπάρχει. Σε κάθε χεριά, αμέσως μετά την αγορά, οι δύο ομάδες συγκρίνουν τον αέρα τους δηλώνοντάς τον (εκτός του μπουρλότ). Η ομάδα του παίκτη που έχει τον ισχυρότερο συνδυασμό ξεκινά το παιχνίδι με τους πόντους που αναλογούν στον αέρα της (βλ.παράδειγμα). Η σειρά ισχύος των συνδυασμών στον αέρα είναι:
4ΧJ = 200 πόντοι
4X9 = 150 πόντοι
4XA = 100 πόντοι
4X10 = 100 πόντοι
4XΚ = 100 πόντοι
4ΧQ = 100 πόντοι
1 Πέμπτη στα κόζια = 100 πόντοι
1 Πέμπτη = 100 πόντοι
1 Τετάρτη στα κόζια = 50 πόντοι
1 Τετάρτη = 50 πόντοι
1 Τρίτη στα κόζια = 20 πόντοι
1 Τρίτη = 20 πόντοι
Σε περίπτωση που οι αντίπαλοι έχουν πχ από μια απλή Τετάρτη, υπερισχύει αυτή με το μεγαλύτερο φύλλο. Πχ η 8♥,9♥,10♥,J♥ («Τετάρτη στο βαλέ») είναι κατώτερη από την J♦,Q♦,K♦,A♦ (Τετάρτη στον άσσο»). Στην περίπτωση που και πάλι οι τετάρτες είναι ίσες, μετράει αυτή που είναι στα ατού.
Παράδειγμα 1: Αν οι δύο παίχτες της ομάδας Α έχουν δύο τρίτες (7,8,9 μπαστούνι & J,Q,K σπαθί) οι οποίες είναι και οι δύο μικρότερες από τη μια τρίτη που έχουν οι παίχτες της ομάδας Β (Q,K,A κούπα), τότε περνάει μόνο η τρίτη της ομάδας Β, δηλαδή η ομάδα Β θα πάρει +20 πόντους.
Παράδειγμα 2: Αν οι δύο παίχτες της ομάδας Α έχουν Τρίτη και Τετάρτη (7,8,9 μπαστούνι & 10,J,Q,K σπαθί) και οι παίχτες της ομάδας Β Τρίτη (Q,K,A κούπα), τότε περνάει ο αέρας της ομάδας Α, δηλαδή η ομάδα Α θα πάρει 50+20=70 πόντους.
Αν οι ανώτεροι συνδυασμοί των αντιπάλων είναι ισάξιοι (πχ δυο τετάρτες στον Κ) δεν μετράει καθόλου αέρας.
Στο τέλος του γύρου της εκτέλεσης κάθε ομάδα μετρά τους πόντους των φύλλων της +10 πόντους για την πατινή. Το άθροισμα πρέπει να είναι 162. Οι πόντοι κάθε ομάδας στρογγυλοποιούνται στην πλησιέστερη δεκάδα.
Στην περίπτωση που η ομάδα Α έχει μαζέψει στο τέλος του γύρου πχ 146 πόντους και η ομάδα Β 16 πόντους, τότε η στρογγυλοποίηση θα γίνει υπερ της ομάδας που έχει στις μπάζες της το κόζι J (δηλαδή το ανώτερο ατού στο παιχνίδι). Δηλαδή στο συγκεκριμένο παράδειγμα η ομάδα Α (που έχει τον J στα ατού) θα πάρει 150 πόντους και η Β 10. Το άθροισμα είναι τελικά πάντα 160 (λόγω της στρογγυλοποίησης). Στους πόντους αυτούς προστίθεται ο αέρας και το μπουρλότ (20 πόντοι). Όταν ένας παίχτης έχει Κ & Q στο χρώμα των ατου, τότε τη στιγμή που παίξει το πρώτο από τα δύο φύλλα κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης λέει «μπουρλότ» και η ομάδα του παίρνει 20 πόντους. Οι πόντοι αυτοί δε χάνονται (δεν επηρεάζονται δηλαδή) από τον αέρα που μπορεί να έχει η αντίπαλη ομάδα.
Η αγορά
Τώρα μπορούμε πλέον να περάσουμε στην αγορά:
Έστω ότι έχουμε τους παίχτες Α,Β,Γ,Δ όπου ο Α είναι συμπαίκτης με τον Γ και ο Β με τον Δ. Αν είναι ο Α ο παίχτης που μοίρασε τα φύλλα τότε πρώτος μιλάει ο Β, ο οποίος κάθεται στα αριστερά του Α. Ο Β έχει δικαίωμα να ανοίξει αγορά, δηλαδή να προβλέψει τους πόντους που θα πάρει η ομάδα του αν ατού γίνει κάποιο συγκεκριμένο χρώμα. Αυτό το κάνει δηλώνοντας τους πόντους που προβλέπει να πάρει κατ’ ελάχιστο, καθώς και το χρώμα των ατού που προτείνει. Ο επόμενος παίκτης μπορεί να αυξήσει την αγορά, να πάει πάσο ή να βάλει βίδα (βλ. παρακάτω)
Πχ Δήλωση «90 τα καρά». Αυτό σημαίνει πως αγοράζει καρά στους 90 πόντους. Δηλαδή στοιχηματίζει πως η ομάδα του θα βγάλει την αγορά, δηλαδή θα συγκεντρώσει τουλάχιστο 90 πόντους αν παίξουνε με ατού τα καρά. Για την ακρίβεια, πρέπει να βγάλουνε τουλάχιστο 90 πόντους έχοντας προσθέσει και τον αέρα τους ή και πιθανό μπουρλότ, αλλά πρέπει και να έχουν βγάλει περισσότερους πόντους από τους αντιπάλους. Αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τουλάχιστο 90 πόντους, τότε η αγορά μπαίνει μέσα, δηλαδή η ομάδα του δεν παίρνει πόντους και οι αντίπαλοι παίρνουν όλους τους πόντους (βλ. βαθμολογία)
Σημαντικό: πρώτα βλέπουμε αν οι πόντοι που μάζεψαν οι αγοραστές φτάνουν για να βγει η αγορά, και μετά γίνεται η στρογγυλοποίηση!
Το ελάχιστο άνοιγμα είναι 80 και από εκεί και πέρα οι δηλώσεις των παικτών πρέπει να είναι μεγαλύτερες από τις προηγούμενες, πολλαπλάσιο του 10, ενώ δεν υπάρχει καμία δέσμευση για το χρώμα.
Στο προηγούμενο παράδειγμα όπου ο Β άνοιξε 90 τα καρά, ο Γ μπορεί να αυξήσει την αγορά (πχ «100 οι κούπες») ή να πάει πάσο. Το πάσο δεν είναι δεσμευτικό, δηλαδή στον επόμενο γύρο (αν υπάρξει) μπορεί ο παίκτης να ανεβάσει την αγορά. Αν ακουστούν τρία συνεχόμενα πάσο όμως, η αγορά κατοχυρώνεται στον τελευταίο πλειοδότη.
Παράδειγμα αγοράς: Β πάσο
Γ 90 τα μπαστούνια
Δ 110 τα καρά
Α πάσο
Β 120 οι κούπες
Γ 130 τα μπαστούνια
Δ 140 οι κούπες
Α πάσο
Β πάσο
Γ πάσο
Η αγορά έκλεισε στους 140 πόντους με κόζια τις κούπες για τους Β-Δ.
Η βίδα
Στην τελευταία αγορά που έχει ακουστεί οι αντίπαλοι μπορούν να διακόψουν την διαδικασία της αγοράς, βάζοντας βίδα. Στο προηγούμενο παράδειγμα, ο Δ μετά την δήλωση τού Γ: «90 τα μπαστούνια» μπορεί να πει βίδα. Αυτό σημαίνει πως διπλασιάζονται οι πόντοι για τους οποίους παίζουν οι παίκτες και ξεκινά άμεσα η εκτέλεση. Πριν την εκτέλεση μπορεί η ομάδα που κάνει την αγορά (Α-Γ) να δηλώσει κόντρα βίδα, δηλαδή να τετραπλασιάσει τους πόντους που θα πάρει στην περίπτωση που βγάλει την αγορά «90 τα μπαστούνια». Μπορεί να μπει Τρίτη και τέταρτη βίδα εναλλάξ από τις ομάδες, διπλασιάζοντας κάθε φορά το στοίχημα.
Η βαθμολογία
Σε περίπτωση που οι αγοραστές βγάλουν την αγορά, παίρνουν τους πόντους που δήλωσαν κατά την αγορά, τους πόντους που έβγαλαν κατά την εκτέλεση και τον αέρα τους. Οι αντίπαλοι παίρνουν τους πόντους που έβγαλαν κατά την εκτέλεση και τον αέρα τους.
Σε περίπτωση που οι αγοραστές δεν βγάλουν την αγορά (μπούνε μέσα) δεν παίρνουν κανένα πόντο. Οι αντίπαλοι παίρνουν τους πόντους που δηλώθηκαν κατά την αγορά, όλους τους πόντους της εκτέλεσης (160) και όλο τον αέρα που πιθανόν δηλώθηκε στο παιχνίδι.
Σε περίπτωση βίδας, οι αγοραστές (αν βγάλουν την αγορά) ή οι αντίπαλοί τους (αν οι αγοραστές μπουν μέσα) παίρνουν: τους πόντους που δήλωσαν κατά την αγορά πολλαπλασιασμένους επί 2 (για κόντρα βίδα επί 4, για τρίτη βίδα επί 6, για τέταρτη βίδα επί 8), όλους τους πόντους της εκτέλεσης (160) και τον αέρα που δηλώθηκε στο παιχνίδι. Οι αντίπαλοι δεν παίρνουν τίποτε.
Όποια ομάδα ξεπεράσει τους 3550 πόντους παίρνει μια νίκη. Το παιχνίδι συνήθως παίζεται στις 2 νίκες.
Στρατηγική
Στη βίδα (όπως και στο μπριτζ) υπάρχουν κάποιοι άγραφοι κανόνες (σύστημα) ανοίγματος αγορών, ώστε μέσα από την διαδικασία της αγοράς να μπορούν να συνεννοούνται οι συμπαίκτες και να φτάνουν στη καλύτερη αγορά.
Μια γενική αρχή είναι πως όσο πιο χαμηλά μείνει μια αγορά, τόσο πιο εύκολα βγαίνει. Αν δηλαδή έχετε μια αγορά στα 100 (δηλαδή ποιότητα φύλλων εσάς και του συμπαίκτη σας που μπορούν να συγκεντρώσουν 100 πόντους) και 50 πόντους αέρα, τότε κατά την διάρκεια της αγοράς μπορείτε να φτάσετε μέχρι τους 150 πόντους. Αν όμως οι αντίπαλοί σας σταματήσουν στους 110 πόντους μπορείτε να πάρετε την αγορά πλειοδοτώντας στους 120 πόντους.
Ξεκινώντας το παιχνίδι παρατηρείστε το φύλλο σας.
Αν σε κάποιο χρώμα (πχ καρά) έχετε τουλάχιστο τριφυλλία (τρία φύλλα) με J ή 9 και έναν τουλάχιστο εξώφυλλο (δηλ. σε χρώμα εκτός του προηγούμενου) άσο, ανοίγετε μονή αγορά στο πρώτο χρώμα. Δηλαδή δηλώνετε «80 τα καρά» αν είστε ο πρώτος που ανοίγει αγορά ή προσθέτετε 10 πόντους στην τρέχουσα αγορά. Αν δηλαδή ο πρώτος παίκτης άνοιξε «90 τα μπαστούνια» εσείς πρέπει να ανεβείτε 10 πόντους δηλώνοντας «100 τα καρά». Αμέσως ο συμπαίκτης σας καταλαβαίνει πως έχετε τουλάχιστο τριφυλλία στα καρά με ένα από τα δύο μεγάλα ατού και έναν εξώφυλλο άσο (τον μπαστούνι, ή τον κούπα, ή τον τριφύλλι). Αυτές είναι οι ελάχιστες απαιτήσεις για να ανοίξετε αγορά και είναι η πιο συνηθισμένη περίπτωση.
Ο συμπαίκτης σας τώρα, πρέπει αν έχει τουλάχιστο δύο ατού, εκ των οποίων το ένα ο J ή το 9 που σας λείπει, να ανεβάσει την προσφορά σας κατά 10. Αν εκτός αυτών έχει και εξώφυλλους άσσους, προσθέτει και 10 πόντους για καθένα. Πχ για [9,10,Κ♦, Α,10,Q♠, K,7♣, 9,7♥] o συμπαίκτης σας σας δίνει 20 πόντους (αυξάνει 20 πόντους την τελευταία προσφορά). Αν η αγορά είχε μείνει στο «100 τα καρά», τώρα δηλώνει «120 τα καρά». Αν ο τρίτος παίκτης είχε ανεβάσει σε «110 τα μπαστούνια», τώρα πρέπει να πει «130 τα καρά».
Αν έχετε τουλάχιστο τριφυλλία (τρία φύλλα) με J ΚΑΙ 9 (τα δύο μεγαλύτερα ατού) και έναν τουλάχιστο εξώφυλλο (δηλ. σε χρώμα εκτός των ατού) άσο, ανοίγετε ζυγή αγορά. Δηλαδή δηλώνετε «90 τα καρά» αν είστε ο πρώτος που ανοίγει αγορά ή προσθέτετε 20 πόντους στην τρέχουσα αγορά. Αν δηλαδή ο πρώτος παίκτης άνοιξε «90 τα μπαστούνια» εσείς πρέπει να ανεβείτε 20 πόντους δηλώνοντας «110 τα καρά».
Γενικά οι κανόνες για τις δηλώσεις του ανοίγοντος φαίνονται στον Πίνακα 1. Οι απαντήσεις του συμπαίκτη -1η και 2η – φαίνονται στον Πίνακα 2.
ΠΙΝΑΚΑΣ 1: ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΟΙΓΟΝΤΟΣ
ΑΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΙ ΑΣΣΟΙ ΑΝΟΙΓΜΑ
3+ με J ή 9 1+ +10
3+ με J και 9 1+ +20
3+ με J και 9 και Α 1+ +30
ΠΙΝΑΚΑΣ 2: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΙΚΤΗ
ΑΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΙ ΑΣΣΟΙ 1η ΑΠΑΝΤΗΣΗ 2η ΑΠΑΝΤΗΣΗ
1+ χωρίς J ή 9 0 πάσο πάσο
1+ χωρίς J ή 9 1 πάσο +10
1+ χωρίς J ή 9 2 πάσο +20
2+ με J ή 9 0 +10 πάσο
2+ με J ή 9 1 +20 πάσο
2+ με J ή 9 2 +30 πάσο
Θα παρατηρήσετε πως δεν έχω συμπεριλάβει πολλές εκδοχές, όπως το:
«απαντώ αλλά δεν έχω J ή 9. Έχω όμως 4 ατού και 2 εξώφυλλους άσσους. Δεν είναι κρίμα να πω πάσο ρισκάροντας να χάσουμε την αγορά;».
Φυσικά και είναι κρίμα. Αν η αγορά είναι προς το παρόν σε εσάς, πείτε πάσο και θα έχετε την ευκαιρία να ξαναμιλήσετε αν χρειαστεί. Αν όχι, δώστε στον ανοίγοντα 10 πόντους, ίσα-ίσα για να μην παραπλανηθεί πολύ και να μην χάσετε την αγορά.
Βέβαια έχει σημασία και αν παίζετε πρώτος εσείς ή ο συμπαίκτης σας, σε ποιο ύψος βρίσκεται η αγορά κλπ. Υπάρχουν πολλοί οι παράγοντες και είναι πολύ ωραίο, πέρα από τα βασικά των πινάκων, να δημιουργήσετε ένα δικό σας στυλ παιχνιδιού.
Όλες οι υπόλοιπες περιπτώσεις λοιπόν μένουν να τις ανακαλύψετε. Θυμάμαι μετά από μαραθωνίους βίδας, ατελείωτες συζητήσεις με τους φίλους μου για θεωρητικές καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν.
Το παρόν αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στο παιχνίδι για το οποίο έχασα δυο χρόνια από τη σχολή.
(Ενημέρωση 4/8/2010: Αναλυτικοί κανόνες και τρόποι παιξίματος της Βίδας υπάρχουν πλέον στην ελληνική Wikipedia)
Η βίδα είναι ένα παιχνίδι αγοράς-εκτέλεσης με μπάζες, όπως η πρέφα και το μπριτζ. Βασίζεται στους κανόνες του μπουρλότ, παιχνιδιού που συναντάται στη Βόρεια Ελλάδα, με την προσθήκη του γύρου αγοράς. Το ποστ περιλαμβάνει βασικούς κανόνες και συμβουλές για όποιον θέλει να μάθει πως παίζεται η βίδα. Εμπνεύστηκα από το ποστ του zpiderland το οποίο ήταν και ο λόγος που θυμήθηκα τα παλιά, καλά, φοιτητικά χρόνια… Εδώ απλώς προσπάθησα να κάνω μια πιο πλήρη αναφορά στους κανόνες του παιχνιδιού.
ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΜΗΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ! ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΜΥΗΜΕΝΟΥΣ!
Βίδα: Βασικοί Κανόνες
Πρόκειται για upgrade στο παιχνίδι bourlotte (μπουρλότ). Η βίδα παίζεται με 4 άτομα. (2 ομάδες των 2 ατόμων) και χρειάζεται τα 32 "μεγάλα" φύλλα της τράπουλας (7,8,9,10,J,Q,K,A).
Τα φύλλα μοιράζονται όλα, ένα-ένα, οπότε ο κάθε παίχτης πρέπει να έχει στα χέρια του 8 από τα φύλλα της τράπουλας. Από τη στιγμή που τα φύλλα έχουν μοιραστεί ξεκινάει η διαδικασία της αγοράς όπου και αποφασίζεται ποιο χρώμα (♠♣♥♦) θα αποτελεί τα ατού (κόζια). Έπεται η διαδικασία της εκτέλεσης και της καταγραφής των πόντων.
Κανόνες παιξίματος (εκτέλεση):
Ο παίκτης που κάθεται δεξιά του παίκτη που μοίρασε, πετά ένα φύλλο στη μέση του τραπεζιού. Οι υπόλοιποι παίκτες αριστερόστροφα καλούνται να ακολουθήσουν δηλαδή να παίξουν ένα φύλλο ίδιου χρώματος πάνω από το δικό του. Ο παίκτης που έπαιξε το ισχυρότερο φύλλο είναι αυτός που κερδίζει τη μπάζα, δηλαδή παίρνει τα τέσσερα φύλλα και τα τοποθετεί ανάποδα μπροστά του, ως κερδισμένα για την ομάδα του. Επίσης, παίζει το πρώτο φύλλο (όποιο θέλει από τα φύλλα του) ξεκινώντας την επόμενη μπάζα.
Αν κάποιος παίκτης δεν έχει φύλλο χρώματος ίδιου με αυτό που ξεκίνησε, πρέπει να τσακίσει, δηλαδή να παίξει ατού (κόζι). Τα κόζια είναι ισχυρότερα από τα φύλλα των άλλων χρωμάτων. Όταν ο παίχτης παίζει κόζι, είναι υποχρεωμένος να ανέβει, δηλαδή να παίξει ένα κόζι που θα είναι ισχυρότερο από άλλα κόζια (1 έως 3) που πιθανόν έχουν παιχτεί στη συγκεκριμένη μπάζα.
Αν ένας παίχτης δεν έχει ούτε το χρώμα που ξεκίνησε, ούτε κόζι, παίζει ένα οποιοδήποτε άλλο φύλλο χωρίς δυνατότητα να πάρει τη μπάζα.
Ιεραρχία των φύλλων
Ανάλογα με την εξέλιξη της αγοράς αποφασίζεται τα φύλλα τίνος χρώματος θα είναι τα κόζια (ατού).
Στα κόζια η δυναμικότητα, αλλά και οι πόντοι που αντιστοιχούν στα φύλλα έχουν ως εξής:
J (20 πόντοι)
9 (14 πόντοι)
A (11 πόντοι)
10 (10 πόντοι)
K (4 πόντοι)
Q (3 πόντοι)
8 (0 πόντοι)
7 (0 πόντοι)
Στα υπόλοιπα χρώματα:
A (11 πόντοι)
10 (10 πόντοι)
K (4 πόντοι)
Q (3 πόντοι)
J (2 πόντοι)
9 (0 πόντοι)
8 (0 πόντοι)
7 (0 πόντοι)
Προσέξτε πως τα Α,Κ,Q,8,7 έχουν τους ίδιους πόντους και στα κόζια και στα υπόλοιπα χρώματα. Οποιοδήποτε κόζι όμως είναι ισχυρότερο φύλλο από οποιόδήποτε φύλλο άλλου χρώματος. Τα φύλλα 9,8,7 εκτός ατού, που δεν έχουν πόντους, λέγονται και λιμά.
Συμβουλή
Αν δεν έχετε εμπειρία από παιχνίδια με μπάζες (μπουρλότ, πρέφα, μπριτζ) ξεκινήστε παίζοντας μόνο την εκτέλεση, θεωρώντας ατού (πχ) τα καρά. Όταν κατανοήσετε τον τρόπο παιχνιδιού, προχωρήστε στα υπόλοιπα κεφάλαια.
Οι πόντοι
Σε κάθε παιχνίδι το σύνολο των πόντων είναι 162 (152 οι πόντοι των φύλλων και 10 πόντοι για όποια ομάδα πάρει την πατινή, την τελευταία μπάζα). Στους πόντους αυτούς, προστίθεται ο αέρας, οπότε το σύνολο των πόντων θα είναι 162+αέρα.
Αέρα λέμε τις τρίτες, τις τετάρτες, τις πέμπτες (τρία, τέσσερα ή πέντε συνεχόμενα φύλλα ίδιου χρώματος στην σειρά 7,8,9,10,J,Q,K,A), το καρέ (τέσσερις βαλέδες ή εννιάρια ή άσοι ή δεκάρια ή ρηγάδες ή ντάμες) και το μπουρλότ (ρήγας και ντάμα στα κόζια). Πιο συγκεκριμένα οι τρίτες δίνουν 20 πόντους, οι τετάρτες 50, οι πέμπτες 100. Οι πόντοι που δίνουν τα καρέ εξαρτώνται από το φύλλο. Καρέ με βαλέδες (J) δίνει 200 πόντους, καρέ με εννιάρια 150, καρέ με άσσους, 10άρια, ρηγάδες (Κ) και ντάμες (Q) δίνουν 100. Καρέ του 8 και του 7 δεν υπάρχει. Σε κάθε χεριά, αμέσως μετά την αγορά, οι δύο ομάδες συγκρίνουν τον αέρα τους δηλώνοντάς τον (εκτός του μπουρλότ). Η ομάδα του παίκτη που έχει τον ισχυρότερο συνδυασμό ξεκινά το παιχνίδι με τους πόντους που αναλογούν στον αέρα της (βλ.παράδειγμα). Η σειρά ισχύος των συνδυασμών στον αέρα είναι:
4ΧJ = 200 πόντοι
4X9 = 150 πόντοι
4XA = 100 πόντοι
4X10 = 100 πόντοι
4XΚ = 100 πόντοι
4ΧQ = 100 πόντοι
1 Πέμπτη στα κόζια = 100 πόντοι
1 Πέμπτη = 100 πόντοι
1 Τετάρτη στα κόζια = 50 πόντοι
1 Τετάρτη = 50 πόντοι
1 Τρίτη στα κόζια = 20 πόντοι
1 Τρίτη = 20 πόντοι
Σε περίπτωση που οι αντίπαλοι έχουν πχ από μια απλή Τετάρτη, υπερισχύει αυτή με το μεγαλύτερο φύλλο. Πχ η 8♥,9♥,10♥,J♥ («Τετάρτη στο βαλέ») είναι κατώτερη από την J♦,Q♦,K♦,A♦ (Τετάρτη στον άσσο»). Στην περίπτωση που και πάλι οι τετάρτες είναι ίσες, μετράει αυτή που είναι στα ατού.
Παράδειγμα 1: Αν οι δύο παίχτες της ομάδας Α έχουν δύο τρίτες (7,8,9 μπαστούνι & J,Q,K σπαθί) οι οποίες είναι και οι δύο μικρότερες από τη μια τρίτη που έχουν οι παίχτες της ομάδας Β (Q,K,A κούπα), τότε περνάει μόνο η τρίτη της ομάδας Β, δηλαδή η ομάδα Β θα πάρει +20 πόντους.
Παράδειγμα 2: Αν οι δύο παίχτες της ομάδας Α έχουν Τρίτη και Τετάρτη (7,8,9 μπαστούνι & 10,J,Q,K σπαθί) και οι παίχτες της ομάδας Β Τρίτη (Q,K,A κούπα), τότε περνάει ο αέρας της ομάδας Α, δηλαδή η ομάδα Α θα πάρει 50+20=70 πόντους.
Αν οι ανώτεροι συνδυασμοί των αντιπάλων είναι ισάξιοι (πχ δυο τετάρτες στον Κ) δεν μετράει καθόλου αέρας.
Στο τέλος του γύρου της εκτέλεσης κάθε ομάδα μετρά τους πόντους των φύλλων της +10 πόντους για την πατινή. Το άθροισμα πρέπει να είναι 162. Οι πόντοι κάθε ομάδας στρογγυλοποιούνται στην πλησιέστερη δεκάδα.
Στην περίπτωση που η ομάδα Α έχει μαζέψει στο τέλος του γύρου πχ 146 πόντους και η ομάδα Β 16 πόντους, τότε η στρογγυλοποίηση θα γίνει υπερ της ομάδας που έχει στις μπάζες της το κόζι J (δηλαδή το ανώτερο ατού στο παιχνίδι). Δηλαδή στο συγκεκριμένο παράδειγμα η ομάδα Α (που έχει τον J στα ατού) θα πάρει 150 πόντους και η Β 10. Το άθροισμα είναι τελικά πάντα 160 (λόγω της στρογγυλοποίησης). Στους πόντους αυτούς προστίθεται ο αέρας και το μπουρλότ (20 πόντοι). Όταν ένας παίχτης έχει Κ & Q στο χρώμα των ατου, τότε τη στιγμή που παίξει το πρώτο από τα δύο φύλλα κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης λέει «μπουρλότ» και η ομάδα του παίρνει 20 πόντους. Οι πόντοι αυτοί δε χάνονται (δεν επηρεάζονται δηλαδή) από τον αέρα που μπορεί να έχει η αντίπαλη ομάδα.
Η αγορά
Τώρα μπορούμε πλέον να περάσουμε στην αγορά:
Έστω ότι έχουμε τους παίχτες Α,Β,Γ,Δ όπου ο Α είναι συμπαίκτης με τον Γ και ο Β με τον Δ. Αν είναι ο Α ο παίχτης που μοίρασε τα φύλλα τότε πρώτος μιλάει ο Β, ο οποίος κάθεται στα αριστερά του Α. Ο Β έχει δικαίωμα να ανοίξει αγορά, δηλαδή να προβλέψει τους πόντους που θα πάρει η ομάδα του αν ατού γίνει κάποιο συγκεκριμένο χρώμα. Αυτό το κάνει δηλώνοντας τους πόντους που προβλέπει να πάρει κατ’ ελάχιστο, καθώς και το χρώμα των ατού που προτείνει. Ο επόμενος παίκτης μπορεί να αυξήσει την αγορά, να πάει πάσο ή να βάλει βίδα (βλ. παρακάτω)
Πχ Δήλωση «90 τα καρά». Αυτό σημαίνει πως αγοράζει καρά στους 90 πόντους. Δηλαδή στοιχηματίζει πως η ομάδα του θα βγάλει την αγορά, δηλαδή θα συγκεντρώσει τουλάχιστο 90 πόντους αν παίξουνε με ατού τα καρά. Για την ακρίβεια, πρέπει να βγάλουνε τουλάχιστο 90 πόντους έχοντας προσθέσει και τον αέρα τους ή και πιθανό μπουρλότ, αλλά πρέπει και να έχουν βγάλει περισσότερους πόντους από τους αντιπάλους. Αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τουλάχιστο 90 πόντους, τότε η αγορά μπαίνει μέσα, δηλαδή η ομάδα του δεν παίρνει πόντους και οι αντίπαλοι παίρνουν όλους τους πόντους (βλ. βαθμολογία)
Σημαντικό: πρώτα βλέπουμε αν οι πόντοι που μάζεψαν οι αγοραστές φτάνουν για να βγει η αγορά, και μετά γίνεται η στρογγυλοποίηση!
Το ελάχιστο άνοιγμα είναι 80 και από εκεί και πέρα οι δηλώσεις των παικτών πρέπει να είναι μεγαλύτερες από τις προηγούμενες, πολλαπλάσιο του 10, ενώ δεν υπάρχει καμία δέσμευση για το χρώμα.
Στο προηγούμενο παράδειγμα όπου ο Β άνοιξε 90 τα καρά, ο Γ μπορεί να αυξήσει την αγορά (πχ «100 οι κούπες») ή να πάει πάσο. Το πάσο δεν είναι δεσμευτικό, δηλαδή στον επόμενο γύρο (αν υπάρξει) μπορεί ο παίκτης να ανεβάσει την αγορά. Αν ακουστούν τρία συνεχόμενα πάσο όμως, η αγορά κατοχυρώνεται στον τελευταίο πλειοδότη.
Παράδειγμα αγοράς: Β πάσο
Γ 90 τα μπαστούνια
Δ 110 τα καρά
Α πάσο
Β 120 οι κούπες
Γ 130 τα μπαστούνια
Δ 140 οι κούπες
Α πάσο
Β πάσο
Γ πάσο
Η αγορά έκλεισε στους 140 πόντους με κόζια τις κούπες για τους Β-Δ.
Η βίδα
Στην τελευταία αγορά που έχει ακουστεί οι αντίπαλοι μπορούν να διακόψουν την διαδικασία της αγοράς, βάζοντας βίδα. Στο προηγούμενο παράδειγμα, ο Δ μετά την δήλωση τού Γ: «90 τα μπαστούνια» μπορεί να πει βίδα. Αυτό σημαίνει πως διπλασιάζονται οι πόντοι για τους οποίους παίζουν οι παίκτες και ξεκινά άμεσα η εκτέλεση. Πριν την εκτέλεση μπορεί η ομάδα που κάνει την αγορά (Α-Γ) να δηλώσει κόντρα βίδα, δηλαδή να τετραπλασιάσει τους πόντους που θα πάρει στην περίπτωση που βγάλει την αγορά «90 τα μπαστούνια». Μπορεί να μπει Τρίτη και τέταρτη βίδα εναλλάξ από τις ομάδες, διπλασιάζοντας κάθε φορά το στοίχημα.
Η βαθμολογία
Σε περίπτωση που οι αγοραστές βγάλουν την αγορά, παίρνουν τους πόντους που δήλωσαν κατά την αγορά, τους πόντους που έβγαλαν κατά την εκτέλεση και τον αέρα τους. Οι αντίπαλοι παίρνουν τους πόντους που έβγαλαν κατά την εκτέλεση και τον αέρα τους.
Σε περίπτωση που οι αγοραστές δεν βγάλουν την αγορά (μπούνε μέσα) δεν παίρνουν κανένα πόντο. Οι αντίπαλοι παίρνουν τους πόντους που δηλώθηκαν κατά την αγορά, όλους τους πόντους της εκτέλεσης (160) και όλο τον αέρα που πιθανόν δηλώθηκε στο παιχνίδι.
Σε περίπτωση βίδας, οι αγοραστές (αν βγάλουν την αγορά) ή οι αντίπαλοί τους (αν οι αγοραστές μπουν μέσα) παίρνουν: τους πόντους που δήλωσαν κατά την αγορά πολλαπλασιασμένους επί 2 (για κόντρα βίδα επί 4, για τρίτη βίδα επί 6, για τέταρτη βίδα επί 8), όλους τους πόντους της εκτέλεσης (160) και τον αέρα που δηλώθηκε στο παιχνίδι. Οι αντίπαλοι δεν παίρνουν τίποτε.
Όποια ομάδα ξεπεράσει τους 3550 πόντους παίρνει μια νίκη. Το παιχνίδι συνήθως παίζεται στις 2 νίκες.
Στρατηγική
Στη βίδα (όπως και στο μπριτζ) υπάρχουν κάποιοι άγραφοι κανόνες (σύστημα) ανοίγματος αγορών, ώστε μέσα από την διαδικασία της αγοράς να μπορούν να συνεννοούνται οι συμπαίκτες και να φτάνουν στη καλύτερη αγορά.
Μια γενική αρχή είναι πως όσο πιο χαμηλά μείνει μια αγορά, τόσο πιο εύκολα βγαίνει. Αν δηλαδή έχετε μια αγορά στα 100 (δηλαδή ποιότητα φύλλων εσάς και του συμπαίκτη σας που μπορούν να συγκεντρώσουν 100 πόντους) και 50 πόντους αέρα, τότε κατά την διάρκεια της αγοράς μπορείτε να φτάσετε μέχρι τους 150 πόντους. Αν όμως οι αντίπαλοί σας σταματήσουν στους 110 πόντους μπορείτε να πάρετε την αγορά πλειοδοτώντας στους 120 πόντους.
Ξεκινώντας το παιχνίδι παρατηρείστε το φύλλο σας.
Αν σε κάποιο χρώμα (πχ καρά) έχετε τουλάχιστο τριφυλλία (τρία φύλλα) με J ή 9 και έναν τουλάχιστο εξώφυλλο (δηλ. σε χρώμα εκτός του προηγούμενου) άσο, ανοίγετε μονή αγορά στο πρώτο χρώμα. Δηλαδή δηλώνετε «80 τα καρά» αν είστε ο πρώτος που ανοίγει αγορά ή προσθέτετε 10 πόντους στην τρέχουσα αγορά. Αν δηλαδή ο πρώτος παίκτης άνοιξε «90 τα μπαστούνια» εσείς πρέπει να ανεβείτε 10 πόντους δηλώνοντας «100 τα καρά». Αμέσως ο συμπαίκτης σας καταλαβαίνει πως έχετε τουλάχιστο τριφυλλία στα καρά με ένα από τα δύο μεγάλα ατού και έναν εξώφυλλο άσο (τον μπαστούνι, ή τον κούπα, ή τον τριφύλλι). Αυτές είναι οι ελάχιστες απαιτήσεις για να ανοίξετε αγορά και είναι η πιο συνηθισμένη περίπτωση.
Ο συμπαίκτης σας τώρα, πρέπει αν έχει τουλάχιστο δύο ατού, εκ των οποίων το ένα ο J ή το 9 που σας λείπει, να ανεβάσει την προσφορά σας κατά 10. Αν εκτός αυτών έχει και εξώφυλλους άσσους, προσθέτει και 10 πόντους για καθένα. Πχ για [9,10,Κ♦, Α,10,Q♠, K,7♣, 9,7♥] o συμπαίκτης σας σας δίνει 20 πόντους (αυξάνει 20 πόντους την τελευταία προσφορά). Αν η αγορά είχε μείνει στο «100 τα καρά», τώρα δηλώνει «120 τα καρά». Αν ο τρίτος παίκτης είχε ανεβάσει σε «110 τα μπαστούνια», τώρα πρέπει να πει «130 τα καρά».
Αν έχετε τουλάχιστο τριφυλλία (τρία φύλλα) με J ΚΑΙ 9 (τα δύο μεγαλύτερα ατού) και έναν τουλάχιστο εξώφυλλο (δηλ. σε χρώμα εκτός των ατού) άσο, ανοίγετε ζυγή αγορά. Δηλαδή δηλώνετε «90 τα καρά» αν είστε ο πρώτος που ανοίγει αγορά ή προσθέτετε 20 πόντους στην τρέχουσα αγορά. Αν δηλαδή ο πρώτος παίκτης άνοιξε «90 τα μπαστούνια» εσείς πρέπει να ανεβείτε 20 πόντους δηλώνοντας «110 τα καρά».
Γενικά οι κανόνες για τις δηλώσεις του ανοίγοντος φαίνονται στον Πίνακα 1. Οι απαντήσεις του συμπαίκτη -1η και 2η – φαίνονται στον Πίνακα 2.
ΠΙΝΑΚΑΣ 1: ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΟΙΓΟΝΤΟΣ
ΑΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΙ ΑΣΣΟΙ ΑΝΟΙΓΜΑ
3+ με J ή 9 1+ +10
3+ με J και 9 1+ +20
3+ με J και 9 και Α 1+ +30
ΠΙΝΑΚΑΣ 2: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΙΚΤΗ
ΑΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΙ ΑΣΣΟΙ 1η ΑΠΑΝΤΗΣΗ 2η ΑΠΑΝΤΗΣΗ
1+ χωρίς J ή 9 0 πάσο πάσο
1+ χωρίς J ή 9 1 πάσο +10
1+ χωρίς J ή 9 2 πάσο +20
2+ με J ή 9 0 +10 πάσο
2+ με J ή 9 1 +20 πάσο
2+ με J ή 9 2 +30 πάσο
Θα παρατηρήσετε πως δεν έχω συμπεριλάβει πολλές εκδοχές, όπως το:
«απαντώ αλλά δεν έχω J ή 9. Έχω όμως 4 ατού και 2 εξώφυλλους άσσους. Δεν είναι κρίμα να πω πάσο ρισκάροντας να χάσουμε την αγορά;».
Φυσικά και είναι κρίμα. Αν η αγορά είναι προς το παρόν σε εσάς, πείτε πάσο και θα έχετε την ευκαιρία να ξαναμιλήσετε αν χρειαστεί. Αν όχι, δώστε στον ανοίγοντα 10 πόντους, ίσα-ίσα για να μην παραπλανηθεί πολύ και να μην χάσετε την αγορά.
Βέβαια έχει σημασία και αν παίζετε πρώτος εσείς ή ο συμπαίκτης σας, σε ποιο ύψος βρίσκεται η αγορά κλπ. Υπάρχουν πολλοί οι παράγοντες και είναι πολύ ωραίο, πέρα από τα βασικά των πινάκων, να δημιουργήσετε ένα δικό σας στυλ παιχνιδιού.
Όλες οι υπόλοιπες περιπτώσεις λοιπόν μένουν να τις ανακαλύψετε. Θυμάμαι μετά από μαραθωνίους βίδας, ατελείωτες συζητήσεις με τους φίλους μου για θεωρητικές καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν.
32 σχόλια:
στην θεωρια είσαι καλός
στην πράξη όμως δευτερος
ειναι προφανες ποιος σου στελνει αυτο το μήνυμα
Βλέπω μπήκες δυναμικά στο γιορτινό πνεύμα!!
Κλέαρχος
telika prepei na sai megalo xartomoytro!
toolman!
Μου αρέσουν τα παιχνίδια, είναι αλήθεια.
Παραγγελιά: το επόμενο post να είναι βιντεάκι με την τεχνική του παπά!!!
Κλέαρχος
Αντε τι θα γινει. Μαζευεται ενα καρε?
Χαίρετε βιδολόγοι!
Οικογενειακά κι εμείς γίναμε όλοι βιδάδες και παίζουμε όσο πιο συχνά μπορούμε!
Βέβαια πάντα μα πάντα παίζουμε την ΑΝΟΙΧΤΗ βίδα που έχει πολύ περισσότερο τζερτζελέ και γενικότερα έχει περισσότερο ψωμί. Οι βίδες πέφτουν βροχή και οι πόντοι είνια πάντα υψηλοί.
Με λίγα λόγια δεν αρκεί σε καμιά περίπτωση να έχεις μονάχα καλό φύλλο για να κερδίσεις!
Σας την προτείνω ανεπιφύλακτα!
Κάποιος μου είπε πριν λίγο καιρό για ένα σάιτ στο νετ που παίζουν βίδα και μάλιστα το τρέχει ένας από την Κύπρο! Δε θυμάμαι το λινκ ρε γμτ όμως...
Το ξέρετε μήπως?
:)
Εκτός του ότι έχει περισσότερο τζερτζελέ, η ανοιχτή βίδα απαιτεί και περισσότερη εμπειρία. Είναι σαφώς πιο δύσκολη από την κλειστή.
Μέχρι πριν λίγο καιρό δεν υπήρχε καν ιστοσελίδα που να ανέφερε τη βίδα, και τώρα υπάρχει σάιτ που παίζουν βίδα;;;;;;;;;;
Ούτε εγώ το ξέρω, αλλά σίγουρα 8α το ψάξω! Αν το βρεις πρώτος, ενημέρωσε!
Το θέμα στην κλειστή βίδα που δε μου αρέσει καθόλου είναι ότι σε 2-3 γύρους τελειώνει η αγορά.
Στην ανοιχτή μπορεί κυριολεκτικά να έχεις 7άρια και 8άρια (αλλά και ένα φύλλο που κάνει στο συμπαίκτη σου, πχ τον J) και να κάνεις αγορά άνετα.
Γενικότερα επειδή περνάς φύλλα στους υπόλοιπους 3 παίκτες χρειάζεται αρκετή εμπειρία για να μην κάνεις την πατάτα. Και είναι πιο σύνηθες να την κάνεις παρά να μην την κάνεις...
Δοκιμάστε! Δεν υπάρχει γυρισμός πίσω μετά χαχα
Πλάκα πλάκα εάν θελήσετε κάποια φορά μπορώ να σας δώσω να καταλάβετε και πώς παίζεται η ανοιχτή και γιατί είναι μακράν καλύτερη.
Μέσα από αρκετά παραδείγματα δλδ αγορών (όπως αυτό που προείπα στο πάνω σχόλιο) και γενικότερα στον τρόπο σκέψης που απαιτείται για να κερδίσεις.
Όπως είπα ήδη, μπορεί να έχεις το φύλλο του αιώνα αλλά εάν οι αντίπαλοι σου είναι έμπειροι τότε πιθανότερο είναι να χάσεις...
Κάτι που δε συμβαίνει σε κανένα άλλο παιχνίδι με τράπουλα που γνωρίζω (αν και λένε ότι το πικέτο απαιτεί πολλή τέχνη, δυστυχώς δεν έτυχε να μάθω ακόμα! είναι στα σχέδια όμως!)
Και μια ερώτηση για σένα civil:
έστω ότι αγοράζεις στα 100. τελειώνει η παρτίδα και τελικά συγκεντρώσεις εσύ 110 πόντους, άρα εγώ έχω 50. εγώ όμως έτυχε να έχω ένα καρέ (100 πόντοι αέρα πχ δλδ, αν και σε μένα έτυχε με 9άρια αυτό!).
τι γίνεται εδώ? την έβγαλες την αγορά σου ή μπήκες μέσα? πρόσεχε πώς θα το τεκμηριώσεις....!
Έχω παίξει κι εγώ αρκετά ανοιχτή βίδα
;)
Η απάντηση στην ερώτηση είναι πως μπήκες μέσα. Δεν φτάνει να βγάλεις την αγορά αλλά πρέπει να βγάλεις και παραπάνω πόντους από τον αντίπαλο (κλασική περίπτωση η αγορά στα 80. Αν βγάλεις 80 ακριβώς, ο αντίπαλος έχει βγάλει 82 και είσαι μέσα!)
Η αλήθεια είναι πως έχω ακούσει πως σε κάποιες περιοχές το παίζουν ανάποδα αλλά δεν θα μου άρεσε.
ΣΩΣΤΟΣ!
Μπράβο σου πραγματικά :)
Πάντα πρέπει να βγάζεις ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ από τους μισούς πόντους της αγοράς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η αγορά ήταν 260, άρα για να μην έμπαινες μέσα ήθελες 132 και πάνω. Και 131 να έβγαζες πάλι μέσα θα ήσουν.
Οι... άλλοι που το παίζουν "αλλιώς" όπως λες είναι απλά εξυπνάκηδες. Και όταν τους ρωτάω "έχεις σκεφτεί ποτέ γιατί το μικρότερο άνοιγμα είναι στα 80 και όχι στα 70 ή 60?" κάνουν τις πάπιες (αφού δεν ξέρουν να απαντήσουν!). Και βέβαια είναι στα 80 αφού είναι οι μισοί πόντοι από τους 160. Και πολύ σωστά λες ότι εάν τελικά βγάλεις 80 ή 81 πόντους η αγορά είναι μέσα.
Λες ότι έχεις παίξει ανοιχτή βίδα. Πώς και δε συνέχισες όμως? Σου αρέσει περισσότερο η κλειστή?? Χμμ ύποπτον!
Κάτι στο προηγούμενο που είπες και ξέχασα να το πω...
Εάν αγοράσεις 80 και τελικά βγάλεις 82 πόντους (άρα κι εγώ έχω 80) αλλά βγάλω μπουρλό ή τρίτη, πάλι μέσα είσαι αφού η αγορά τελικά πήγε στους 180 πόντους. Είναι ακριβώς αυτό που είπα με το καρέ νωρίτερα.
:)
(για να καταλάβουν όσοι δεν ξέρουν το λέω αυτό και για να μην τους πιάσουν ποτέ κορόιδα όπως συμβαίνει συνήθως με τους εξυπνάκηδες...)
To σύνηθες ήταν να παίξουμε ένα παιχνίδι κλειστή βίδα στις δύο νίκες, όπου κάθε νίκη ήταν στους 3551 πόντους (αλήθεια γιατί τέτοιο νούμερο;;;)
Μετά παίζαμε και μια ανοιχτή. Την ανοιχτή, ίσως ως πιο χαοτική, τη θεωρούσαμε πιο τυχερή. Σηκώνει συζήτηση αυτό βέβαια...
Παίξιμο σηκώνει και όχι συζήτηση μέσα από μια οθόνη!
Εάν βρεις καλούς και έμπειρους παίχτες, μη χάσεις την ευκαιρία να παίξεις μαζί τους (εάν βέβαια μπορέσεις να ακολουθήσεις το παιχνίδι τους, είναι πραγματικά δύσκολο γιατί μιλάνε με καταιγιστικούς ρυθμούς!)
Αυτοί βέβαια είναι οι τύποι που παίζουν στα καφενεία, καθημερινά σχεδόν δλδ! Εμείς που είμαστε πιο γήινοι τα κάνουμε όλα σε πιο αργή κίνηση...
Εμείς πάντως παίζουμε πάντα στους 5.510 πόντους (κι εσείς παίζετε στους 3550 και όχι στους 3551 να υποθέσω!). Αυτό το 10αράκι έχει αποβεί πολλές φορές μοιραίο γιατί δεν είναι τόσο σπάνιο να χαθούν games για ακριβώς 10 πονταλάκια και οι άλλοι να είναι 2-3000 πόντους πίσω!... Η ρουφιάνα η τράπουλα που λέμε...
Αυτή είναι η μαγεία της ανοιχτής βίδας! Τα καπό παίρνουν και δίνουν. Που σημαίνει ότι η άλλη ομάδα ενδέχεται να μη γράψει ούτε μισό πόντο επί συναπτά παιχνίδια (εκτός και εάν έχει μπουρλό ή τρίτη).
Βέβαια για να φτάσεις στο σημείο να μιλάς σωστά στις αγορές (άρα και να έχεις πιθανότητες για καπό) θέλει πολλήηηηηηηηηηη προπόνηση! Και βέβαια πολλές αγορές που να έχεις βυθίσει. Αλλιώς δε μαθαίνεις...
Πάντως δεν είναι πιο τυχερή όπως λες. Εάν παίξεις με μαστόρια θα δεις ότι στα 10 παιχνίδια θα τους κερδίσεις 2-3 φορές, και ας έχεις το φύλλο της αρκούδας κάθε φορά. Αυτό δε γίνεται με τπτ στην κλειστή.
:)
γμτ μου θύμισες τώρα ολονύκτια σκηνικά που κάναμε... ουφ παλιές καλές εποχές... :( :(
Σε λίγες μερές το παρών ποστ θα πάρει προαγωγή και θα παρουσιαστεί και στη Βικιπαίδεια! (ελπίζω)
Το παραπάνω είναι η επιβεβαίωση που λέγαμε; Δεν θα έπρεπε να στείλεις κι ένα mail για να το δούμε; :)))
σε περιπτωση που μπει βιδα , οταν ενα παιχνιδι ειναι στους 290 ποντους και η αντιπαλη ομαδα εχει μεγαλυτερη πενηνταρα απο τον αγοραστη αλλα το παιχνιδι παει καπο τι γινεται?
Προφανώς η πενηντάρα του αγοραστή δεν μετράει και το καπό δίνει "μόνο" 250 πόντους. Άρα η αγορά μπαίνει μέσα. 290+160+50= 500 πόντους για τους αμυνόμενους.
Σημ. Προφανώς οι αγοραστές θα έπρεπε να είχαν δηλώσει 300 (250 το καπό + την πενηντάρα).
Στα κυπριακά το παιχνίδι λέγετε πιλόττα και αποτελεί το εθνικό σπορ τον κύπριων. Όλοι ξέρουν να παίζουν και πολλοί από αυτούς άριστα.
Online πιλόττα - βίδα στο http://www.webpilotta.com/
Μία ερώτηση να κάνω
Αγόρασες στα 80 και βγάλεις 70 και έχεις μία τρίτη ή μπουρλότ έβγαλες την αγορά ή μπήκες μέσα?
Πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα! Εν συντομία, μπήκες μέσα. Ο λόγος είναι πως για να βγάλεις το συμβόλαιο έχεις δύο αναγκαίες συνθήκες:
1. Να βγάλεις τουλάχιστον τους πόντους που δήλωσες
2. Να βγάλεις περισσότερους πόντους από τους αντιπάλους
Στο συγκεκριμένο παράδειγμα ικανοποιείς την 1η συνθήκη (έχεις 70+20= 90 πόντους >80) αλλά όχι τη 2η (οι αντίπαλοι έχουν 92 πόντους >90).
Αλλά κάτι μου λέει ότι το ήξερες...
Άρχοντας είσαι
Αν οι αγοραστές το πάρουν καπό αλλά οι αμυνόμενοι έχουν καρέ 9 και Α ποιος νικάει?(επειδή και τα δύο βγαίνουν 250)
Αν οι αγοραστές το πάρουν καπό αλλά οι αμυνόμενοι έχουν καρέ 9 και Α ποιος νικάει?(επειδή και τα δύο βγαίνουν 250
Αν καταφέρεις να βγάλεις τέτοιο παιχνίδι πάει να πει οτι έχεις βαλέ και τουλάχιστον άλλα 5 κόζια (σύνολο έχεις 6 από τα 8), έχεις 10,Κ,Q μονοχρωμία για πίσω και οι άσσοι και τα 9αρια είναι σε διαφορετικά χέρια.
Οι πόντοι των χαρτιών είναι 162 και το καπό είναι +90 άρα 252. Την αγορά σου την έβγαλες αλλά 99% θα αγοράσουν οι αντίπαλοι παραπάνω και εσύ δεν θα ανέβεις ποτέ τόσο.
Όταν οι αγοραστές αγοράσουν 80 και βγάλουν 82 οι αμυνόμενοι έχουν 80.1 Πως πάει η στρογγυλοποίηση και 2 έβγαλαν την αγορά?
Γιώργο με 82-80 η αγορά βγήκε. Η στρογγυλοποίηση όμως θα σου δώσει 80+80 = 160 πόντους και 80 για τους αμυνόμενους.
Με 80-82 η αγορά δε βγαίνει.
άρα οι αγοραστές μπήκαν μέσα?
στην 1η περίπτωση όχι στη 2η ναι!
Κοίτα: υπάρχουν δυο απαιτήσεις για να βγάλεις ένα συμβόλαιο:
1. να βγάλεις τουλάχιστον τους πόντους που δήλωσες (80 στη συγκεκριμένη περίπτωση)
2. να βγάλεις περισσότερους πόντους από τους αμυνόμενους
Οπότε αν βγάλεις ακριβώς 80 δεν καλύπτεις την 2η προϋπόθεση και μπαίνεις μέσα.
Φαντάσου μια άλλη περίπτωση, όπου αγόρασες 80 και οι αμυνόμενοι έχουν μια τρίτη που τους δίνει 20 πόντους. Τώρα πια χρειάζεσαι 92 πόντους για να καλύψεις τη 2η προϋπόθεση! (οι αμυνόμενοι θα έχουν 70+20= 90 πόντους)
Αν ο παίκτης Α έχει μια τρίτη και την δείξει αλλά ο Β έχει μεγαλύτερη θα την δείξει όταν πετάξει ένα από αυτά ή όταν δείξει ο Α την δική του και πει ότι έχει μεγαλύτερη?
Ο Β θα πει αμέσως στον Α ότι η τρίτη του δεν περνάει. Αλλά θα τη δείξει όταν τη "χαλάσει", όταν δηλαδή παίξει το πρώτο από τα χαρτιά της τρίτης του.
Γεια σας φίλοι της βίδας. Εδώ και λίγους μήνες υπάρχει on line βίδα σε ελληνικό site. Μπορείτε να παίξετε στο www.pexevida.gr Στο ίδιο site μπορείτε να παίξετε και μπουρλότ. Για την πρέφα υπάρχει το www.prefadoros.gr Όλα αυτά φτιαγμένα με μεράκι από τον Πάνο Παπαδόπουλο, ένα καρντάσι απ' την Θεσσαλονίκη.
Δημοσίευση σχολίου